L'anunci del viatge del president espanyol, Pedro Sánchez, a la Xina i de la trobada que mantindrà aquest divendres amb Xi Jinping és un altre fet que caldrà analitzar. De moment, Sánchez ja ha aconseguit un primer impacte, convertint-se en el primer dirigent de la UE a ser rebut pel mandatari xinès després de la seva reelecció formal per a un tercer mandat com a president del país, aquest mateix mes de març. Serà una imatge potent, també, en un context clarament electoral a Espanya i a uns mesos que Madrid es faci amb la presidència semestral de la UE. Aquestes són algunes claus que caldrà escrutar en els propers mesos.
1. El pla xinès de pau: a favor de qui?
El pla xinès per a Ucraïna, de 12 punts, inclou, entre d'altres punts, el cessament d'hostilitats, la represa de converses de pau, resoldre la crisi humanitària i protegir la població civil, la participació xinesa en l'intercanvi de presoners, facilitar les exportacions de cereals i preservar les cadenes de subministrament. Un punt sembla especialment pensat per satisfer Moscou: aturar les sancions que no tinguin el suport del Consell de Seguretat de l'ONU. És a dir, posar fi al càstig econòmic contra Rússia. Però un altre punt crucial pot ser entès com un avís a Putin perquè es "tranquil·litzi": el rebuig a l'amenaça o a l'ús de forces nuclears. Al fer-ho, Pequín pot voler dibuixar -imatges amb Putin a banda- una línia vermella en direcció al Kremlin.
2. Occident no se'n refia. I Zelenski?
Pels aliats occidentals, i especialment pels Estats Units, la proposta de pau és una cortina de fum. El secretari d'Estat nord-americà, Anthony Blinken, l'ha menystingut, presentant Pequín simplement com un aliat de Putin. Enmig del gran pols EUA-Xina per l'hegemonia, un Xi fent de mediador d'una guerra en què Washington juga a fons les seves cartes no és el millor relat. [noticia]253093[/noticia]
Però aquí tothom escombra cap a casa. De moment, des de Kíiv no han volgut deslegitimar la proposta xinesa. I per si de cas, Volodímir Zelenski, que no perd cap oportunitat, ja ha convidat Xi Jinping a visitar Ucraïna. Una manera de dir-li al dirigent xinès que si vol ser un pacificador, que ho sigui de veritat.
3. La Xina juga a fort: l'acord Aràbia-Iran
La reelecció de Xi Jinping com a secretari general del Partit Comunista Xinès, l'octubre passat, i com a cap de l'Estat aquest març, així com la seva consolidació com a cap suprem de l'exèrcit, ha vingut de la ma amb un salt endavant en el lideratge internacional de Pequín. L'esdeveniment més espectacular d'aquesta gir cap a una diplomàcia ofensiva ha estat el paper jugat per Xi per desbloquejar la tensió entre els dos grans enemics del món àrab: l'Aràbia Saudita i l'Iran, un fet que tindrà impacte a llarg termini a la regió. Alhora, la Xina està avançant posicions a l'Amèrica Llatina. L'última notícia d'aquests dies: Hondures -fins fa pocs anys aliat mut dels EUA- acaba de trencar relacions amb Taiwan. A Amèrica Central, ja només Guatemala i Belice reconeixen Taiwan, com recordava Raquel León, directora de l'Observatori Polític de la Xina.
4. Quan Franco es va obrir a Mao
Sánchez ha volat a la Xina per participar en el Fòrum Econòmic de Boao, una mena de Davos asiàtic. A Boao, Sánchez s'ha referit al vessant econòmic i comercial de les relacions entre tots dos països, però també al paper que tots dos països poden jugar a Ucraïna. La visita es produeix en un aniversari important que l'emmarca i que facilita la trobada amb Xi Jinping: els 50 anys de l'establiment de relacions diplomàtiques entre Madrid i Beijing.Va ser el 1973 quan l'Espanya de Franco va obrir ambaixada a Pequín. Feia poc del desgel històric entre Richard Nixon i Mao. En el govern franquista, un ministre d'Exteriors de l'Opus Dei, Gregorio López Bravo, va poder imposar una política d'obertura als països comunistes de l'Europa de l'est i a la Xina. Diuen que quan va defensar la iniciativa davant Franco, tot tement la negativa del dictador, aquest va respondre amb el seu conegut cinisme: "Ministre, contra la realitat no s'hi pot anar". Abans, com ara, és el realisme el que s'acaba imposant.