
Antoni Castellà, amb membres de Demòcrates de Catalunya Foto: Adrià Costa
Els impulsors del nou partit Demòcrates de Catalunya, sorgit de la crisi interna viscuda recentment a Unió Democràtica, estan ben assessorats. A l’hora de començar a establir les bases del seu projecte polític, han demanat consell a politòlegs de nivell internacional. Segons hem pogut saber, han mantingut contactes amb membres de la John Kennedy School of Government, de la Universitat de Harvard.
L’Escola de Govern Kennedy és un dels centres de ciència Política més prestigiosos del món, del qual deriven una quinzena d’instituts de recerca. Un dels principals impulsors i portaveu de la nova formació democristiana, Antoni Castellà, manté una relació d’amistat amb diversos professors del centre.
Demòcrates de Catalunya té molt clar que el vector internacional és important, i els seus dirigents segueixen de prop la política nord-americana i el funcionament intern dels partits dels EUA. En alguna de les converses mantingudes amb membres de la Kennedy School, aquests han mostrat la seva sorpresa per la pervivència en les formacions europees d’unes estructures polítiques molt antigues. La idea d’unes eleccions primàries reals, d’uns aparells de partit més lleugers i d’una organització més oberta, en la línia dels partits nord-americans, atrau els ex d’Unió.
Castellà i els seus veuen amb simpatia el funcionament del Partit Demòcrata, on el pes de les decisions recau més en els electes i en els ciutadans que, en els processos de primàries, s’inscriuen per votar, que no pas en la militància clàssica.