Politica

«Desídia» de Foment amb l'aeroport d'Alguaire

Recoder també es lamenta que l'anterior Govern no va realitzar cap pla de negoci viable per a l'aeroport de Ponent

ARA A PORTADA

Publicat el 17 de novembre de 2011 a les 08:15
Ryanair és una companyia «amb qui es fa difícil negociar», segons el conseller Recoder. Foto: Håkan Dahlström/Flickr.  

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, té ben clar que si l'aeroport de Lleida-Alguaire no és tan competitiu com el de Girona o Reus és per culpa de la "desídia" del ministeri espanyol de Foment, que s'ha esperat al final de la legislatura Zapatero per atorgar els permisos vàlids perquè pugui acollir vols de fora de l'espai Schengen, com el Regne Unit o Rússia. "No ha ajudat gaire als esforços que hem fet des d'aquí", ha reflexionat avui quan explicava els acords a què ha arribat el Govern amb la companyia aèria Ryanair.

Malgrat això, Recoder -que també s'ha lamentat perquè l'anterior Govern no va realitzar cap pla de negoci viable per a l'aeroport de Ponent- ha explicat que, dissabte, ja hi aterraran els primers vols procedents de Londres.

Segons el conseller, el nou acord amb Ryanair -mitjançant el qual les institucions públiques subvencionaran la companyia amb 5,8 milions d'euros- és substancialment diferent de l'anterior, vigent fins al desembre però que la companyia mateixa està incomplint. Fins ara, si la companyia incomplia, la Generalitat no tenia cap eina de pressió més enllà de deixar-la de subvencionar. "Ara, els incompliments deixen clar que Ryanair deixarà de cobrar tant el que li toca ara com el dels períodes anteriors a l'incompliment", ha explicat.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, també ha rebutjat que el preacord de renovació que va signar l'anterior Govern amb la companyia "preveia que si AENA pujava les taxes dels aeroports, compensaríem la companyia. Ara no ho hem inclòs. Si AENA puja taxes, es congela".

De fet, també ha reconegut que, si AENA decideix canviar les taxes de Girona i Reus unilateralment, l'acord quedarà en paper mullat, per bé que en l'anterior pacte "fèiem de comercials d'AENA, perquè es beneficiaven de les subvencions que atorgàvem a Ryanair", i ha assegurat que el d'ara és "un contracte positiu que dóna la volta a la situació negativa que teníem".

Els termes del pacte

L'acord compromet Ryanair a portar a Girona, com a mínim, entre 3 i 4 milions de passatgers a partir de la primavera del 2012 i durant els pròxims cinc anys, així com la possible construcció d'un hangar, un hotel i el vol Girona-Madrid

A l'aeroport de Reus es recuperaran els vols a la primavera i no hi tornarà a haver aturades hivernals, com passa enguany. En els propers cinc anys, l'aerolínia irlandesa haurà de portar i traslladar entre 500.000 i 900.000 passatgers anuals.