Després de la cimera, Montilla assegura que «els ciutadans han de tenir garantida l'aigua»

Publicat el 07 d’abril de 2008 a les 19:54

El cap del Govern català ha qualificat la situació de “més excepcional i dura que la de l’any 90 i la pitjor dels últims 60 anys” i ha recordat que en els darrers 22 anys s’han produït set situacions que han comportat la declaració de mesures excepcionals per pal·liar la sequera.
 
Davant aquesta situació, el president Montilla ha afirmat que el Govern ha desenvolupat tot un seguit de mesures com ara la “recuperació d’aqüífers i pous, la millora de xarxes, l’aprofitament d’aigües regenerades, l’estalvi d’aigua, la millora d’abastament en diferents municipis, l’acceleració del pla de depuració d’aigües residuals amb 170 depuradores en construcció a Catalunya, i l’aportació de vaixells des de Carboneres, Marsella i Tarragona”.
 
Malgrat aquestes actuacions, el cap de l’Executiu ha dit de forma taxativa que “si no plou, són necessàries altres mesures addicionals perquè puguin entrar en funcionament a partir de l’octubre” i ha afegit que, per aquest motiu, el Govern “va començar a estudiar la pitjor de les hipòtesis amb una aportació d’aigua de fora de les conques internes de Catalunya, intracomunitàries, competència del Govern de l’Estat”.
 
Pel que fa a la possibilitat de captar aigua del Segre, aprofitant el Túnel del Cadi, el president ha reconegut que potser no és la millor opció agafar aigua de la capçalera del riu, però ha assenyalat que “es tracta de conciliar les solucions possibles amb el cost econòmic i el temps que cal per tenir aigua. Qualsevol opció la plantegem com una solució d’emergència, durant un període molt concret i amb unes aportacions d’aigua també molt concretes”.
 
“Les conques intracomunitàries –ha recalcat el president- mai serien instal·lacions amb voluntat de transvasar aigua de forma permanent, sinó una aportació puntual en situacions d’emergència”. En aquest sentit, el president ha puntualitzat que “no és un canvi de filosofia sinó la necessitat de disposar d’una infraestructura fixa per donar solució a un problema conjuntural, ja que l’estructural el tenim ben enfocat”.
 
Amb tot, el president Montilla ha reiterat el seu compromís i el del Govern d’estudiar totes les propostes. A més, ha destacat que “el govern d’Espanya encara no ha fet cap proposta”, però s’ha mostrat convençut de rebre-la en els propers dies. Sobre aquesta qüestió, ha afirmat que “hi haurà una proposta amb la voluntat de fer-la de comú acord amb el Govern de Catalunya”. 
 
El president ha defensat que la solució a la sequera “s’ha de concertar amb el govern de Madrid i amb el territori” i ha de tenir “l’aval del conjunt de forces que donen suport al Govern”. “Aquest és el full del ruta del Govern i del president – ha assenyalat- per garantir l’abastament d’aigua de boca, ara i també després de l’octubre, en cas que no plogui”.
 
Durant la seva compareixença, el cap de l’Executiu ha repassat totes les actuacions dutes a terme en els darrers mesos i ha afirmat que “estem abordant les solucions estructurals i, a la vegada, hem de fer front a un problema conjuntural”. En aquesta línia, ha conclòsque “sense les accions ja fetes pel Govern, avui els embassaments estarien al 10% de la seva capacitat, per la qual cosa faria ja uns dies que estaríem en situació d’emergència”.
 
Respecte a la proposta del transvasament del Roine feta per Artur Mas, el president de la Generalitat ha dit que “és una proposta sobre la qual es porta molts anys parlant i que no ha avançat”. Ha defensat el model proposat pel Govern afirmant que “tindria poc sentit reconsiderar la nostra posició ja que estem implementant mesures a mig i llarg termini, com les dessalinitzadores, que comportaran el mateix volum d’aigua que es preveia amb el transvasament del Roine”.
 
El president Montilla ha agraït “la predisposició d’Artur Mas a parlar d’un tema que és de país i necessari per Catalunya” i l’ha emplaçat a mantenir una nova reunió per tal de seguir analitzant la situació de les sequera i les possibles mesures a prendre.