Detingut un agent dels Mossos per ajudar Puigdemont després de l'acte a Barcelona

L'expresident de la Generalitat ha abandonat l'Arc de Triomf en cotxe, un escenari no previst i pel qual la policia catalana ha desplegat l'operació Gàbia a tot el país

Dos furgons dels Mossos a les portes del Parlament
Dos furgons dels Mossos a les portes del Parlament | Hugo Fernández Alcaraz
08 d'agost de 2024, 12:54
Actualitzat: 15:06h

Un agent dels Mossos d'Esquadra ha estat detingut per la policia catalana per haver ajudat Carles Puigdemont després de la seva reaparició a Catalunya en un acte a l'Arc de Triomf de Barcelona, tal com han confirmat fons policials. Segons ha avançat Catalunya Ràdio, l'expresident de la Generalitat ha entrat dins una tenda de campanya que hi havia prop de l'escenari i des d'allà ha agafat un cotxe blanc per abandonar l'acte. L'agent detingut seria el propietari del vehicle amb el qual ha marxat Puigdemont. No es descarten més detencions.

Fonts del Govern expliquen a Nació que en els últims dies hi havia constància d'alguns agents que, fora de servei, prestaven serveis en matèria de seguretat a l'expresident de la Generalitat. Ara bé, els Mossos no preveien en cap moment que hi hagués un escenari en què el líder de Junts optés per marxar de l'acte abans d'arribar al Parlament, on se celebra el ple d'investidura de Salvador Illa. Al mosso detingut se li poden imposar dos delictes per obstrucció a la justícia i omissió de l'obligació de perseguir delictes. Gonzalo Boye assumirà la seva defensa.

El dipositiu per al ple d'investidura al passeig Lluís Companys
La gent espera a Puigdemont a Arc de Triomf
Un cartell de 'Puigdemont, president' a l'Arc de Triomf
Puigdemont, a l'Arc de Triomf
Carles Puigdemont es dirigeix als seus fidels a barcelona
Manifestants amb la cara de Puigdemont a Arc de Triomf
El passadís humà per a protegir Carles Puigdemont de la policia però que l'expresident mai ha arribat a creuar
Cartells de 'El pacte de la vergonya' contra la investidura d'Illa
Manifestacions a favor i en contra del retorn de l'expresident
Mans alçades a Arc de Triomf
Dirigents juntaires a l'acte de suport de Puigdemont
La cúpula de Junts a Barcelona
Els Mossos a l'entorn del parc de la Ciutadella
Antiavalots actuen a les portes del Parlament

Però, què ha passat amb l'actuació de la policia catalana? Doncs, els Mossos d'Esquadra preveien fer una detenció que fos "proporcional i discreta". L'objectiu era evitar que l'expresident fos arrestat davant de milers de persones -unes 3.500 segons la Guàrdia Urbana i 10.500 segons Junts- ni mentre feia el seu discurs a l'escenari. Ara bé, Interior assegura que en cap cas hi havia un pacte amb la defensa de l'expresident.

Segons explica l'Agència Catalana de Notícies, la intenció de la policia catalana era fer una operativa similar a la detenció de l'exconsellera Clara Ponsatí quan va tornar a Catalunya. En aquell moment, l'exconsellera va arribar a Barcelona, va fer una roda de premsa i va ser posteriorment, mentre caminava pel centre de la ciutat, que un agent de paisà la va detenir per portar-la davant del jutge.