Dolors Montserrat s'implica a favor d'Antonio Gallego com a secretari general del PP català

El mutisme de Xavier García Albiol inquieta tots els sectors del partit quan falta un mes per al congrés de la formació a Catalunya

Publicat el 24 de febrer de 2017 a les 17:50
Actualitzat el 25 de febrer de 2017 a les 20:39

El diputat Juan Milián (esquerra), a la manifestació del 12-O. Foto: PPC


El nom del nou secretari general del Partit Popular a Catalunya és la gran incògnita del congrés que se celebrarà el 25 i 26 de març. Hi ha diversos noms en les travesses, i la qüestió resta oberta quan només falta un mes. Aquests darrers dies, el nom de l’ex–diputat Antonio Gallego ha agafat volada. Fonts del PP consultades per NacióDigital asseguren que la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, s’ha implicat a favor seu. En tot cas, serà Xavier García Albiol, coordinador general de la formació i que té tots els números per assumir-ne la presidència en el congrés, qui haurà de fer la proposta sobre el número dos de l’organització.    

Al PP català hi ha una aliança entre Dolors Montserrat i el president del partit a Barcelona, Alberto Villagrasa –també diputat al Parlament- en favor d’Antonio Gallego, a qui consideren un bon organitzador. L’opinió de Montserrat, de sempre una dirigent amb base pròpia en el partit, ha guanyat punts des que va entrar en el govern de Mariano Rajoy. De fet, s'ha convertit en l'anomenada "ministra catalana" de Rajoy.

Amic de Rafael Hernando

Gallego, economista de formació, regidor del Prat de Llobregat durant anys, va ser diputat al Congrés entre el 2008 i el 2015. A Madrid va establir una bona relació personal amb Rafael Hernando, el portaveu popular, cosa que li va valer ser designat un dels tres portaveus adjunts del grup. Això el va catapultar com una figura de pes dins de la formació, on els seus posicionaments durs en matèria d’immigració com a regidor del Prat el van situar en l’ala més dretana del seu partit.  

Les relacions entre Gallego i García Albiol, però, no són fluïdes. En les eleccions del 27-S, Gallego va ser elegit diputat al Parlament, deixant el Congrés. Però poc després, va renunciar a l’escó al·legant problemes de salut, en una decisió que s’ha convertit en un dels enigmes del PP català. En el moment de constituir-se el grup popular a la cambra catalana, Gallego va protagonitzar un pols amb Enric Millo per ser el portaveu del partit. L'actual delegat del govern espanyol a Catalunya va continuar com a portaveu. Cal dir que Gallego ha estat recuperat recentment per formar part de la direcció del partit a Barcelona.   

Una cosa està clara: la secretaria general condicionarà la correlació de forces de la formació a Barcelona, que celebrarà el seu congrés provincial després del català. Del resultat del pols entorn la secretaria general en depèn el que passi després. D’aquí l’interès conegut d’Alberto Fernández Díaz en intentar situar la seva col·laboradora, Àngels Esteller, a la secretaria general. Manuel Reyes, ex–alcalde de Castelldefels, aspira a dirigir el PP barceloní amb el suport del fernandisme.

El coordinador general no desvetlla les seves cartes

De moment, García Albiol guarda silenci i el seu mutisme inquieta totes les sensibilitats del partit, que veuen com s’esgoten els dies sense que s’aclareixi del tot l’organigrama. El coordinador general vol controlar els temps del procés precongressual. El nom que s’ha sondejat com a possible secretària general, Núria Carreras, jove regidora de Monistrol de Montserrat, va córrer entre els compromissaris catalans en el congrés del PP a Madrid dels passats 10 a 12 de febrer. Més d’un va mostrar la seva sorpresa. Mentrestant, García Albiol no bada boca.