Domènech posa els fonaments del pla dels «comuns» per repensar el sobiranisme

El líder d'En Comú Podem reivindica que el nou moviment no neix per substituir un "espai polític del passat" | Avisa els independentistes que el projecte ha de ser de país i no "un debat de poder o de partit"

03 de novembre de 2016, 20:53
Actualitzat: 04 de novembre, 7:54h

Xavier Domènech, durant la conferència a l'Ateneu Barcelonès. Foto: ACN


Xavier Domènech és l'arquitecte del nou partit que volen bastir els "comuns". És la figura de consens que s'ha consolidat per cosir tots els actors que han de formar part del nou espai d'esquerres que volen tenir enllestit la pròxima primavera.

El líder d'En Comú Podem ha fet aquest dijous un pas més en una conferència en la qual ha posat els fonaments d'aquest nou moviment que neix amb la vocació de disputar tant al PDECat com a ERC l'hegemonia d'un catalanisme que pivota en el sobiranisme. Una sobirania expressada en plural i que superi l'estadi institucional: "Les sobiranies múltiples són l'autèntica construcció del país".


Els "comuns" estan en plena ebullició per construir un partit amb vocació de sacsejar el mapa polític català i Domènech ha desglossat quins són, al seu judici, els reptes que estan sobre la taula. Al juny va donar el tret de sortida a la creació del nou espai en una conferència en plena campanya electoral i ara, en aquesta segona conferència, ha assentat les bases i esbossat els reptes. Ho ha fet sota l'atenta mirada de dirigents com Joan Tardà (ERC), Anna Gabriel i Mireia Vehí (CUP) i Eva Granados (PSC), a més de representants de les confluències d'esquerres, com la mateixa alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Una capacitat de decidir "segrestada"

Amb tots ells ha volgut compartir el seu diagnòstic d'un escenari polític en el qual, ha denunciat, els interessos del mercat han "segrestat la capacitat de decidir sobiranament". No n'hi ha prou, ha dit, amb la lluita per a la construcció d'una sobirania com a poble que l'estat espanyol no reconeix, sinó que també cal la reconquesta de la sobirania en l'àmbit econòmic, social i cultural de la mà de la resta de territoris.

"No és tant com desconnectes sinó com reconnectes amb les diferents sobiranies", ha advertit davant del full de ruta dels independentistes. Només canviant de rumb i situant a l'epicentre el republicanisme, el catalanisme social i l'obrerisme, ha dit, pot aconseguir-se aquesta fita. I és aquí on ha intentat burxar en el denunciat "processisme" que, a judici dels "comuns", estan fent partits com el PDECat o ERC: "El debat no ha de ser de poder o de partit, sinó de país".

Per aconseguir aquest horitzó marcat, Domènech ha reivindicat la necessitat de vertebrar un "bloc històric del canvi progressista" que vagi més enllà del plantejament de la "Catalunya nació" per teixir el que ha batejat com la "Catalunya nació xarxa". Un joc d'interaccions que defensa que s'ha de donar en l'àmbit identitari però també en el model econòmic i social per aconseguir "desmercantilitzar" la vida dels ciutadans i anar més enllà de les polítiques redistributives per pensar en noves fórmules per garantir el "bé comú". És amb aquest combinat que Domènech pretén acabar amb "l'hegemonia neoliberal" que, al seu judici, ha pilotat el país en les últimes dècades.

Ha reconegut que no serà fàcil bastir aquesta alternativa i ha llançat un avís per a navegants conscient de les dificultats organitzatives que suposa que formacions com Barcelona en Comú, Podem, ICV i EUiA renunciïn a la supremacia de la seva pròpia identitat. "El tot ha de ser més que la suma de les parts", ha assegurat, ara que el nou subjecte polític tot just està afrontant les primeres fases de la seva construcció.

La reivindicació d'un espai original

Conscient que és força estesa la tesi que els "comuns" busquen capitalitzar l'espai que el PSC ha deixat orfe, Domènech ha insistit en reivindicar que el seu és un projecte original. "No hem vingut a substituir un espai polític del passat, no hem vingut a ser l'espai 2.0 de ningú", ha sentenciat.

No s'ha estat, però, d'apuntar que el nou partit que està en plena construcció té el repte de decidir quin espai vol ocupar en l'eix ideològic. "Som socialdemàcrates, dels de veritat, o anticapitalistes?", ha plantejat. I aquí s'ha aturat per sentenciar que la socialdemocràcia "va fracassar" des del moment que va "acceptar que el model d'actuació natural i de desenvolupament era el neoliberal". Ser capaç de superar aquest mur amb el qual han xocat partits com el PSOE o el mateix PSC és el gran repte. "Un nou moment històric requereix buscar noves respostes", ha etzibat. Domènech ha advertit als que seran els seus rivals polítics que són nous, però "no novells" i que, en definitiva, s'arromanguen per plantar batalla.