09
de desembre
de
2017, 19:48
Actualitzat:
10
de desembre,
13:01h
Inés Arrimadas, al centre de la imatge, amb tots els membres de la candidatura Foto: ACN
En les eleccions catalanes del 27-S de 2015, Ciutadans va experimentar un salt espectacular de 9 a 25 diputats. De ser una força marginal en el mapa polític català, la formació d'Albert Rivera es va convertir en la força líder a l'oposició. La penetració a la primera i segona corones metropolitanes va ser un fet. Ara, després de l'enquesta del CIS, acarona la victòria. D'aquells resultats del 27-S, hi ha dues places fortes que són vistes com a emblemàtiques pels estrategues electorals del partit taronja: Tarragona i Nou Barris. Consolidar aquí Cs és un objectiu bàsic de cara al 21-D.
Des de la cuina de la formació s'insisteix en com d'important és assolir una alternativa al sobiranisme. Però hi hagi o no una majoria unionista al Parlament -un escenari que no contempla fins ara cap enquesta-, Cs aspira a ser la primerra força, per l'impacte psicològic que això tindria sobre el sobiranisme i el que suposaria com a marca guanyadora a Espanya. Amb els partits que van constituir Junts pel Sí bifurcats en dues llistes, creuen que tenen el primer lloc a l'abast.
El 27-S, Junts pel Sí va obtenir a la demarcació de Barcelona 32 dels 85 diputats a elegir (36,13% dels vots). Cs va obtenir el segon lloc, amb 17 dels seus 25 diputats (18,86%). La joia de la corona va ser el resultat a Nou Barris, l'únic dels deu districtes de Barcelona en què van quedar com a primera força, superant Junts pel Sí per unes dècimes amb el 22,60%. Repetir aquesta preeminència el 21-D és un dels grans objectius dels taronges.
Frenar el PSC als seus feus
Des de Ciutadans es repeteix sempre que poden que el cinturó roig és ara taronja. I l'afirmació té elements certs: el 27-S, Cs va quedar en primer lloc a l'Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Rubí, Castelldefels... I va fregar la victòria, en cos a cos amb els socialistes, a Cornellà i Santa Coloma de Gramenet, on el PSC va imposar-se. Les eleccions espanyoles del 20-D, però, van convertir en lila moltes poblacions que havien triat taronja en les eleccions catalanes. Cap partit pot donar res està garantit.
Nou Barris, bastió del PSC durant dècades, és ara un camp de batalla entre Ciutadans i socialistes, amb el permís dels "comuns". Cs parteix amb avantatge, el seu 22,60% del 27-S. El PSC va obtenir aleshores el 18,37%. Les expectatives positives amb què Miquel Iceta ha començat la campanya neguitegen l'equip d'Inés Arrimadas, que s'ha marcat com a fita aturar en sec l'ascens del PSC en alguns dels seus feus històrics. Nou Barris és un d'aquests llocs. En moltes àrees, la campanya de Cs és un frec a frec amb els socialistes i això ajuda a explicar els atacs continus dels d'Arrimadas al PSC. En comparació, Cs ha esmentat poc el PP, que sembla que no li treu la son.
El cinquè a Tarragona, l'apoteosi
Quan va aparèixer l'enquesta del CIS, que va ser una alegria per als taronges, els ulls dels estrategues electorals de Cs es van fixar en una de les possibilitats que assenyalava el sondeig: obtenir un cinquè diputat per Tarragona, on CS va obtenir quatre escons el 27-S. Un resultat que seria espectacular i una de les claus que podria suposar guanyar -quedar primers- les eleccions.
A Tarragona, on el 27-S Cs va treure el 19% dels vots, ara es podria situar en el 23%, el que suposaria, sempre segons el CIS, un virtual empat amb ERC a 5 diputats. El 2015, Junts pel Sí va obtenir 9 escons. Ciutadans té com a cap de llista a Tarragona Matías Alonso, un dels principals col·laboradors de Rivera.