El Consell d'Acció Exterior aprova «reforçar» la projecció internacional del país

Mas presideix l'òrgan assessor, que s'ha reunit en la seva primera sessió constitutiva

Publicat el 20 de juliol de 2015 a les 20:15
El Consell d'Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea ha donat llum verda aquest dilluns el seu pla estratègic 2015-2018 que té per objectiu principal "reforçar i donar més coherència" a la projecció internacional de Catalunya. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit aquesta tarda la primera trobada del Consell.

En aquesta reunió inicial s'ha constituït formalment el nou òrgan assessor i s'ha donat validesa al pla estratègic per als pròxims tres anys. Aquest pla, que s'ha sotmès a consulta pública els darrers mesos, s'ha presentat avui al Consell i es preveu que s'aprovi per part del Govern durant les properes setmanes.

El Consell d'Acció Exterior i de Relacions amb la UE és un òrgan assessor, consultiu i de participació externa que presideix el president de la Generalitat, i que està contemplat a l'article 17 de la Llei d'Acció Exterior.

Les funcions principals del Consell d'Acció Exterior i de Relacions amb la UE són dissenyar i fer propostes en aquest àmbit i fer arribar al Govern les iniciatives i propostes convenients per millorar les actuacions, i participar en els treballs d'elaboració d'iniciatives legislatives de l'administració de la Generalitat, com avantprojectes de llei i disposicions generals, inclosos el pla estratègic d'acció exterior i de relacions amb la UE i els plans sectorials anuals.

També té les funcions d'impulsar la col·laboració, cooperació i assistència recíproca entre el Govern i els ens locals i altres ens d'interès públic amb una activitat internacional notable, especialment per garantir la seva participació en el procés d'informació, consulta i propostes previ a l'elaboració i l'aprovació del Pla estratègic d'acció exterior. I, finalment, inclou conèixer i fer seguiment de l'acció política i de govern i contribuir amb la seva expertesa al compliment dels compromisos i acords de la Generalitat.

El pla estratègic

L'article 15 de la Llei d'Acció Exterior preveu que el Govern elabori el Pla estratègic d'Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea, amb la participació de la resta de departaments, tot integrant les seves propostes efectuades en el marc de la Comissió Interdepartamental d'Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea.

A més, la Llei estableix que cal garantir la informació, consulta i participació de la resta d'actors de l'acció exterior de Catalunya, especialment dels ens locals de Catalunya i la societat civil competent en aquesta matèria, de manera que el Pla sigui resultat d'un procés ampli d'estudi, informació, consulta, participació i avaluació de l'experiència precedent.

El pla s'ha concebut com un instrument intern fonamental per ordenar, impulsar i reforçar la política d'acció exterior de la Generalitat. El document estableix quatre grans objectius estratègics. En primer lloc, pretén promoure i defensar Catalunya a Europa i al món mitjançant la internacionalització de l'economia, la cultura i el coneixement.

D'altra banda, el pla té per objectiu refermar la vocació europeista i mediterrània de Catalunya i la defensa dels seus interessos davant la UE i altres institucions d'àmbit europeu i mediterrani.

El document també busca contribuir als objectius d'abast global, com són la pau, la seguretat, els drets humans, el desenvolupament sostenible, la justícia social i el multilateralisme actiu. Finalment, el Pla pretén promoure una diplomàcia més moderna i eficaç, que doni suport i servei als catalans a l'exterior i els faciliti un major protagonisme.

Així, a banda de consagrar la vocació europeista i mediterrània de Catalunya, la necessitat de cercar el màxim consens polític en el disseny de les orientacions i les estratègies generals de l'acció exterior, la necessitat de dotar-la de la màxima coherència, coordinació i transversalitat i la transparència dels poders públics. A més, garanteix la promoció de la pau i la seguretat com a eix d'actuació, i la no-discriminació per raó de gènere, origen, nacionalitat o edat, entre d'altres.