El conseller Forn i el Major Trapero compareixen a les 12 hores per desmentir @elperiodico
— Mossos (@mossos) 31 d’agost de 2017
Unes declaracions que no han deixat indiferent a El Periódico, que aquest dijous ha publicat en portada la suposada nota de la CIA en què advertia els Mossos de l'atemptat. El títol és del tot explícit: “L'alerta de la CIA als Mossos: Específicament a la Rambla”. El mateix director del diari i autor de la informació, Enric Hernàndez, ho ha esbombat aquesta matinada, per la xarxa.
EXCLUSIVA: @ELPERIÓDICO reproduce la alerta de atentado en la Rambla que la CIA envió a los Mossos el 25 de mayo. https://t.co/Uo01lzuSk9
— Enric Hernàndez (@Enric_Hernandez) 30 d’agost de 2017
“Els serveis d’intel·ligència dels Estats Units van contactar amb els Mossos d’Esquadra per transmetre’ls una informació confidencial i molt rellevant: els indicis recollits per l’Agència Central d’Intel·ligència (CIA, en les seves sigles en anglès) que apuntaven que l’Estat Islàmic (ISIS) planejava atemptar aquest mateix estiu en 'zones turístiques molt concorregudes' de Barcelona, i 'específicament a la Rambla', diu el diari.
Segons el rotatiu, els Mossos van rebre l'alerta d'atemptat de la CIA el 25 de maig. La nota va arribar el mateix dia al CNI, a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional espanyola, una informació que no apareixia en la primera notícia publicada a El Periódico.
El document, però, ha aixecat recels immediatament. WikiLeaks i el seu fundador, Julian Assange, han publicat una sèrie de tuits en què, en un primer moment, afirmaven taxativament que la nota era falsa. Poc després, l'esborraven i en publicaven un altre assegurant que com a mínim era “sospitosa” atès que la CIA no fa servir mai en els seus textos les cometes baixes.
Paper publishes highly suspect US intelligence document on ISIS attack in Barcelona ahead of Catalan referendum. https://t.co/Z5hHvVsreo pic.twitter.com/hBW05FTBIl
— WikiLeaks (@wikileaks) 31 d’agost de 2017
En la mateixa línia, s'ha manifestat l'economista Xavier Sala-i-Martín, que en una successió de tuits també ha dubtat de la veracitat del text. Per exemple, ha apuntat que la data i la paraula “Irak” en anglès estan mal escrites.
Enric Hernàndez ha explicat llavors a RAC1 que el diari havia preservat el contingut del text però no la tipografia, ja que els havia arribat per via digital. També ha assegurat que fonts de la Generalitat els havien corroborat la informació.

Portada del diari, aquest dijous. Foto: El Periódico.