El debat entre joves candidats: algunes anècdotes

A proposta del públic, joves representants de les diferents candidatures van debatre ahir temes com la immigració, la reforma laboral o la perspectiva de gènere

Publicat el 13 de maig de 2015 a les 21:24

El debat entre els candidats joves dels partits Foto: Laura Estrada


El Consell de Joventut de Barcelona va organitzar aquest dimarts al vespre un debat entre joves candidats de diferents partits, en el marc de la campanya de foment del vot juvenil. L’esdeveniment va reunir una quarantena d’assistents, que amb les seves preguntes, van ser els encarregats de traçar les línies del debat.

El compromís amb la immigració

A l’inici, Aixada antiracista va presentar un decàleg amb propostes concretes per eradicar les conductes racistes i per crear polítiques que redueixin la vulnerabilitat que pateixen els nouvinguts, i  va animar als diferents ponents a donar-hi el seu suport. Malgrat que en les línies generals tots els candidats van manifestar la seva conformitat, alguns amb més fermesa que d’altres, finalment els representants del PP, Ciutadans i CiU van marxar del recinte sense signar el document.

La ficada de pota

Durant el transcurs del debat, la número 2 de Capgirem Barcelona va adreçar-se al candidat convergent, Esteve Suñé, i li va etzibar que "el seu anàlisi de la ciutat està fora de la realitat". En aquest sentit va explicar que en la Barcelona Smart City promoguda des de l’actual govern municipal, una de cada quatre persones passa gana. "Aquí la gent no passa gana", va justificar Suñé, "que hi hagi malnutrició en alguns casos és una altra cosa".

Els arguments en contra la reforma laboral

Un dels punts que va generar més consens va ser el rebuig a la reforma laboral. A excepció dels candidats de CIU i PP, la resta van carregar contra aquesta mesura amb arguments diversos.

Janet Sanz (Barcelona en Comú): "Ha empobrit les relacions laborals i retallat els drets del treballador".

Daniel Elicegui (C’s): "Està molt mal feta i abarateix els costos laborals".

Maria Rovira (CUP): "És l’exemple de tenir l’economia al servei dels grans mercats i no de les persones".

Jordi Castellana (ERC): "Ha facilitat l’acomiadament enlloc de la contractació".

Pep Rovira (PSC): "Ha tingut un impacte directe sobre la precarització del mercat de treball".

Acord en les polítiques de gènere i el "descuit" del PP

Un altre dels temes que els assistents van posar sobre la taula van ser les polítiques de gènere i els drets del col·lectiu LGTBI. Tots els partits van dur a terme una defensa ferma de la igualtat entre homes i dones: alguns apostant per la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques, com el candidat de CIU, d’altres proposant l’educació en micromasclismes i conductes sexoafectives, com els candidats del PSC i ERC.

També Boris Valls, del PP, i Daniel Elicegui, de C’s, van defensar la lluita per la igualtat i en contra la violència de gènere i des de Guanyem Barcelona, es va plantejar el fet de situar la cura al centre de l’economia. Per la seva banda la CUP, que es defineix com a "nítidament feminista" va promoure la visibilització del treball de cures i endurir les penes per agressions masclistes.

Per contra, mentre tots els partits van parlar dels drets del col·lectiu LGTBI, el candidat del PP va "descuidar" fer-ne menció durant la seva intervenció.
 

Resultats de les eleccions municipals 2011 a Catalunya, municipi per municipi

Resultats de les eleccions municipals a Barcelona, el 2007 i el 2011