El debat sobre les fiances al Tribunal de Comptes va provocar dimissions a l'ICF

Francesc Casas, Mercedes Domingo i Virginia Verger van presentar dilluns la seva renúncia com a membres de la junta de govern de l'organisme

23 de juliol de 2021, 19:15
Actualitzat: 24 de juliol, 14:28h
L'entrada de la seu del Tribunal de Comptes al carrer Torrelaguna de Madrid, protegida per la policia
L'entrada de la seu del Tribunal de Comptes al carrer Torrelaguna de Madrid, protegida per la policia | ACN
El debat sobre les fiances de 5,4 milions que reclama el Tribunal de Comptes a una trentena d'alts càrrecs de la Generalitat va provocar dimissions a l'Institut Català de Finances (ICF), que havia de suplir l'absència d'una entitat financera que fes d'avalador. Els consellers independents Francesc Casas, Mercedes Domingo i Vigrinia Verger, membres de la junta de govern de l'ICF, van presentar dilluns la dimissió, segons ha informat La Vanguardia i han confirmat NacióDigital fonts properes als dimissionaris. La resta de consellers independents va votar en contra de formalitzar l'aval.

La decisió es va prendre en ple debat sobre si l'organisme -que depèn del Govern- havia d'avalar el fons de contingència creat per la Generalitat per avalar les fiances dels alts càrrecs de la Generalitat implicats en la causa sobre l'acció exterior del procés. El Tribunal de Comptes ha ampliat el termini fins a la mitjanit de dilluns per presentar les fiances abans de procedir als embargaments.

Els tres membres de la junta ja no van ser presents a la reunió de dimecres, quan la direcció va votar i aprovar que l'ICF oferís les garanties econòmiques davant del Tribunal de Comptes, després que el Govern no aconseguís que cap entitat bancària actués com a avaladora del fons de contingència de 10 milions d'euros aprovat per l'executiu.

Dimarts, el Govern va anunciar que no s'activaria aquest mecanisme -per no comprometre l'ICF-, però dimecres el conseller d'Economia, Jaume Giró, va explicar al Parlament que finalment sí que s'utilitzaria. En concret, el conseller d'Economia va fer referència a la disposició transitòria en el decret del fons que permet que l'ICF actuï com a garant de la quantitat imposada fins que no es trobi una entitat financera que ho faci.

L'episodi de les dimissions a l'ICF pot tenir incidència en el resultat final del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries -que el Govern espera que sigui favorable i s'ha de conèixer en el transcurs de la setmana que ve- i també en la decisió final que ha de prendre el Tribunal de Comptes sobre la legalitat dels avals. Alguns dels encausats ja ha admès que és difícil que l'organisme fiscalitzador acabi acceptant la fórmula triada per la Generalitat.