El desacord entre JxCat i ERC s'enquista i no hi haurà ple fins a l'octubre

El debat de política general serà el 2, 3 i 4 d'octubre i les sessions desconvocades la setmana passada se celebraran després

Publicat el 24 de juliol de 2018 a les 13:01
Actualitzat el 24 de juliol de 2018 a les 15:58
El desacord entre Junts per Catalunya i ERC sobre la substitució temporal dels diputats suspesos pel jutge Pablo Llarena segueix enquistat. Fins a tal punt, que no hi haurà un ple al Parlament fins al mes d'octubre, quan entre els dies 2 i 4 se celebrarà el debat de política general. El president de la cambra, Roger Torrent, ja va advertir que no es celebraria una sessió fins que no hi hagués un acord sobre com aplicar la suspensió garantint les majories parlamentàries, una decisió que va prendre després que la setmana passada esclatés públicament les discrepàncies per la intenció de JxCat de protegir Carles Puigdemont de l'ordre del Suprem. Els dos plens que es van desconvocar la setmana passada es celebrarien a partir de la segona setmana d'octubre, en concret, el 10 i 11 d'octubre.

"Puigdemont segueix sent una línia vermella", insisteixen fonts del grup que encapçala el president a l'exili, que insisteixen, però, que un cop es van desconvocar les sessions de la setmana passada ja es va acordar que no hi hauria cap ple fins l'octubre. Durant la reunió de la mesa d'aquest dimarts no s'ha afrontat aquesta vegada el debat sobre la suspensió dels diputats que va forçar la desconvocatòria del ple de la setmana passada.

Només la CUP ha demanat a la reunió de la mesa que es convoqui la comissió de l'estatut del diputat per debatre sobre la suspensió i sotmetre-la a votació del ple, petició que ha estat desestimada perquè els anticapitalistes no tenen prou diputats per fer la petició en solidari i perquè encara no ha estat ratificada la presidenta d'aquesta comissió, Marta Madrenas.

Mantenir viva la flama d'investir Puigdemont

Torrent segueix apostant per no situar el Parlament ni en una situació de desacatament ni en un escenari d'inseguretat jurídica i per això ha posat sobre la taula un calendari prou dilatat com per tenir temps de llimar asprors i tancar una acord. De fet, un dels primers símptomes de si el Parlament està aplicant o no la suspensió dels diputats serà la nòmina dels afectats aquest mes de juliol, una circumstància que ja ha aclarit la portaveu del Govern, Elsa Artadi, aquest dimarts quan ha explicat que, efectivament, els dirigents processats han deixat de percebre el seu sou. 

ERC i Junts per Catalunya van evidenciar la setmana un xoc que és fruit de les discrepàncies estratègiques de fons. Els republicans prioritzen no engruixir el llistat de dirigents esquitxats judicialment pel procés mentre que l'entorn de Puigdemont aposta per l'enfrontament amb l'Estat desacatant, per exemple, la suspensió de Llarena per mantenir viva la flama d'investir algun dia el seu líder. És per això que van forçar un pols a Torrent per deixar el president a l'exili fora de l'acord de substitució. ERC, però, no va cedir i JxCat tampoc dona el seu braç a tòrcer. Especialment ara que després del congrés del PDECat Puigdemont i la seva estratègia han sortit reforçats. 

L'oposició denuncia el "tancament" de la cambra

L'oposició ha denunciat el "tancament" del Parlament. Especialment, perquè el fet que no se celebri cap ple fins a l'octubre suposa que no hi haurà cap sessió de control al Govern fins aleshores. "Els plens no es poden tancar pels problemes dels independentistes, que no volen acatar una resolució judicial", ha etzibat la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, que ha titllat d'"atropellament" a la democràcia la situació que s'està produint a la cambra. Cs exigeix, a més, que el ple sobre la convivència que va sol·licitar i que va ser desconvocat la setmana passada hauria de celebrar-se en l'actual període de sessions. "L'independentisme silencia l'oposició", ha insistit. 

"És un cúmul de despropòsits, és un escàndol", ha denunciat la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, que ha precisat que des de que Quim Torra és president només s'han fet dues sessions de control. Segons els socialistes, s'hauria de poder fer plens fins el 31 de juliol i, si no hi ha acord abans, habilitar almenys el mes de setembre. "Hi ha una majoria que no està deixant treballar a l'oposició", ha dit Granados. 

Els comuns demanen al Govern que no deixi "cap cadira buida"

Els comuns, per la seva banda, també han considerat que el mes de setembre no hauria de ser inhàbil i s'hauria de poder celebrar un ple. "No s'estan celebrant plens perquè existeix un bloqueig de dos grups parlamentaris i, en concret, dins d'un", ha argumentat la portaveu de Catalunya en Comú Podem, Elisenda Alamany. La dirigent es referia, en concret, a la discrepància dins de Junts per Catalunya sobre l'aplicació de la suspensió que va quedar palesa la setmana passada a la mesa, quan els dos diputats d'aquest grup van votar diferent.

Alamany ha lamentat que després dels congressos del PDECat i del PP d'aquest cap de setmana tornin a "agafar volada dinàmiques de xoc i de bloqueig". Sota el seu criteri, l'estratègia que posa Puigdemont sobre la taula no ha portat "a cap progrés". Els comuns demanen que el Govern "no deixi cap cadira buida" als òrgans multilaterals o bilaterals per negociar amb el govern espanyol. "És imprescindible, no ens podem aixecar de la taula", ha conclòs Alamany.