El discurs més decisiu de Puigdemont

El president enllestirà aquest dimecres la seva intervenció i la traslladarà al grup parlamentari de Junts pel Sí poc abans que arrenqui la qüestió de confiança | Una reunió del Govern "curta i plàcida" permet exhibir consens entre PDC i ERC

27 de setembre de 2016, 20:32
Actualitzat: 28 de setembre, 15:40h

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu. Foto: EFE


Al llarg d'aquesta tarda, Carles Puigdemont s'ha encarregat de perfilar els detalls de la seva intervenció en la qüestió de confiança que arrencarà demà dimecres a les quatre de la tarda. Poc abans, el president de la Generalitat haurà comunicat al grup parlamentari de Junts pel Sí quin és el nou full de ruta del procés, que inclourà -segons fonts de tots els actors implicats consultades per NacióDigital al llarg dels últims dies- garanties sobre un referèndum vinculant. Nou mesos i mig després d'assumir el càrrec, Puigdemont pronunciarà el discurs més important de la seva trajectòria política.

Els portaveus oficials assenyalen que s'arriba amb "consens" dins l'executiu a la qüestió de confiança. La reunió d'ahir va ser "curta i plàcida" o bé una "bassa d'oli", en funció de les cinc fonts coneixedores de la trobada consultades. En la cita de la setmana passada hi ha haver intercanvi d'opinions sobre la idoneïtat de convocar un referèndum en la qual es va constatar que destacats consellers del Partit Demòcrata Català (PDC) -Santi Vila (Cultura) i Meritxell Borràs (Governació)- van deixar clares les seves reticències. Setmanes abans, l'expresident Artur Mas també les havia posat damunt la taula.
 

Reunió del Govern del dimarts 27 de setembre del 2016. Foto: ACN


La fórmula que va trobar Puigdemont per anar vencent els recels existents en amplis sectors de l'antiga Convergència sobre la celebració d'un referèndum vinculant per validar el procés va ser encarregar informes a Carles Viver i Pi-Sunyer i Josep Maria Reniu -arquitectes legals de la desconnexió- per mostrar-ne la viabilitat. "El que passarà demà no és fruit de la improvisació. Es cou des de l'estiu", manté una fonts consultada. L'estratègia ha estat pactada amb el vicepresident Oriol Junqueras, amb qui el president manté "bona relació". "El problema són els entorns", ressalten des del Govern.

Nucli reduït

Hi ha poques persones que estiguin completament assabentades dels plans exactes del president. Entre elles hi ha el vicepresident Junqueras, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i la consellera de la Presidència, Neus Munté. Diputats de la CUP també coneixen l'aroma de la intervenció del president, amb qui es van reunir a principis de mes per refer ponts i encarrilar la qüestió de confiança. Els anticapitalistes -com Demòcrates de Catalunya- són partidaris del referèndum unilateral d'independència (RUI) des de fa mesos.

Puigdemont prefereix parlar de "vinculant" i no d'unilateral, i arrencarà la seva proposta de full de ruta defensant un referèndum pactat. Abordarà, tenint en compte la dificultat evident que això sigui ben rebut a Madrid, l'escenari que s'obri quan fracassi. I és aquí on entra la nova via del referèndum vinculant, que s'hauria de fer en base a la legalitat catalana -possiblement emparant-se en la llei de transitorietat jurídica- i que encara no té data fixada. Com a tard, però, seria durant la tardor del 2017.

Unitat?

La reunió "plàcida" del Govern va servir a Munté per assenyalar que dins l'executiu hi havia "absolut consens" sobre la voluntat de "culminar el procés". La consellera de la Presidència no va donar cap pista sobre els detalls del discurs de Puigdemont, però va avançar que estaven previstes totes les vies. Això vol dir, en certa manera, que les eleccions constituents -previstes al full de ruta de Junts pel Sí amb el qual van guanyar els comicis del 27-S- seguiran damunt la taula, almenys com a última opció.
 

Artur Mas i Carles Puidemont, en una imatge al debat d'investidura. Foto: Jose M. Gutiérrez


El discurs de Puigdemont, el més decisiu de la seva carrera, suposa un senyal nítid d'autonomia envers els seus companys de partit. L'aposta pel referèndum vinculant, pràcticament personal, s'ha fet en contra del criteri de pesos pesants del PDC. Cap a l'estiu de l'any vinent, quan s'hagi de convocar la ciutadania a les urnes, es podrà avaluar si se n'ha sortit i quina actitud li professen els seus companys de sigles. Siguin quines siguin.