El govern espanyol considera «intranscendent» el gest de Felip VI amb l'espasa de Bolívar

Diversos dirigents socialistes consideren "un fet menor" que el monarca fos l'única autoritat asseguda durant la cerimònia d'investidura de Gustavo Pedro

  • El rei Felip VI i Pedro Sánchez, aquest dimarts a Palma. -
Publicat el 09 d’agost de 2022 a les 19:15
Els membres socialistes del govern espanyol han intentat treure ferro del gest polèmic de Felip VI en la cerimònia d'investidura del president de Colòmbia, Gustavo Pedro. El monarca no es va aixecar en el moment que passava per davant l'espasa de Simón Bolívar. Va ser l'única autoritat convidada que no ho va fer. "És un gest intranscendent i completament menor", ha afirmat el ministre de Presidència, Felix Bolaños, en contraposició a les crítiques emeses pels seus socis de govern, Unides Podem. 

El ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha considerat que la crítica "és desproporcionada" i ho considera "una polèmica estiuenca". Altres dirigents socialistes, com el president de l'Aragó, Javier Lambán, han considerat "encertada" l'actitud de Felip VI en la investidura de Petro. En una piulada, el dirigent aragonès ha considerat que la presència de l'espasa "era un número" que no té per què donar suport el monarca espanyol. "Va estar a l'altura i ha fet el correcte", ha assegurat. 
  Ni la Zarzuela ni la Casa Reial s'han pronunciat al respecte. Sí que ho van fer els partits independentistes i els socis de govern de la Moncloa. El portaveu d'Unidas Podemos al Congrés, Pablo Echenique, va criticar ahir la "falta de respecte" que, segons ell, ha practicat el monarca. Des del partit de la coalició amb Pedro Sánchez han anunciat, a través d'una piulada del mateix Echenique, que preguntaran al govern espanyol l'episodi de Felip VI amb l'espasa. "El rei no pot fer el que li doni la gana", ha escrit.

[noticia]237879[/noticia]
L'espasa de Bolívar té un potent significat polític. Inventariada des del 1924, el Libertador va dir que la seva arma no s'embeinaria de nou fins que hi hagués justícia social. Estava guardada en una urna a casa seva al centre de Bogotà fins al 1974. El 17 de gener d'aquell any, sota el lema Bolívar, la teva espasa torna a la lluita, l'M-19, la guerrilla d'esquerres en la que militava Petro, la va robar i la va mantenir al seu poder al llarg de 27 anys. El 31 de gener de 1991, després de la signatura de l'acord de pau entre l'M-19 i el govern colombià es va tornar i dipositar a la Casa de Nariño, la seu de la presidència.