El govern espanyol «no pot, no vol i no autoritzarà aquest referèndum»

El ministre portaveu Méndez de Vigo nega, en relació a les converses entre Ignacio González i Edurado Zaplana que publiquen alguns mitjans, que Mariano Rajoy hagi estat víctima de cap xantatge

El ministre d'Educació, Cultura i Esports, i portaveuu del govern, Íñigo Méndez de Vigo
El ministre d'Educació, Cultura i Esports, i portaveuu del govern, Íñigo Méndez de Vigo | Europa Press
12 de maig de 2017, 14:18
Actualitzat: 14:34h
El ministre d'Educació, Cultura i Esports, i portaveu del govern espanyol, ha assegurat avui que l'executiu "no pot, no vol i no autoritzarà aquest referèndum", en relació a la voluntat del president Carles Puigdemont de plantejar a Mariano Rajoy una negociació "flexible" de cara al referèndum. El ministre ha repetit el discurs habitual del govern espanyol en aquest tema, quan ha insistit en què l'executiu està obert a dialogar, "sense data de caducitat, dels problemes que preocupen els catalans".

Méndez de Vigo ha dit que el que cal és "que parlem" i no que es plantegi una negociació en aquests termes  sobre el "monotema" en què només es pretén acordar "la data del referèndum". El portaveu ha dit que "el referèndum que pretenen alguns és il·legal, els tribunals ho han deixat ben clar, i  a més no beneficia els catalans" i que "ens preocupa la deriva del govern de la Generalitat", que no escolta el Consell de Garanties Estatutàries.     
Rajoy nega cap xantatge

Íñigo Méndez de Vigo, ministre d'Educació, Cultura i Esports, i portaveu del govern espanyol, s'ha referit a les informacions publicades avui en alguns mitjans en què s'esmenten unes converses entre l'expresident madrilenyIgnacio González i l'exministre Eduardo Zaplana. Gonzñalez explicita que Rajoy hauria estat sotmès a xantatge amb un video i hauria enviat a Luis Bárcenas per tapar-ho. Méndez de Vigo ha dit que "Mariano Rajoy nega rotundament que hagi estat sotmès a cap tipus de xantatge".

El ministre ha recordat que Rajoy ha resistit tot tipus de pressions, com va fer davant els intents perquè Espanya demanés el rescat. Ha afegit que "no es pot responsabilitzar a una persona del que diuen uns tercers".