El Govern estudiava crear un impost sobre l'acumulació de riquesa

La documentació de la Guàrdia Civil sobre el procés apunta que l'executiu volia crear el tribut com un "primer pas" cap a un model fiscal "molt més progressiu, simplificat i transparent" a Catalunya

Publicat el 02 de febrer de 2018 a les 18:01

Reunió del Govern posterior a l'1-O. Foto: ACN


El Govern de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras estudiava crear un impost sobre la concentració de la riquesa per gravar "la riquesa i les grans fortunes titularitat de persones jurídiques", segons es desprèn de la documentació confiscada a l'ex-secretari general de Vicepresidència i Economia i Hisenda, Josep Maria Jové. Es tracta d'un document de dues pàgines en què es desenvolupa l'esquelet legislatiu de l'esmentat impost que aniria destinat a grans empreses, segons la documentació analitzada per la Guàrdia Civil en el marc de la causa instruïda pel Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona .

Aquest impost a la concentració de la riquesa es concebia com un "primer pas" cap a un model tributari "molt més progressiu, simplificat i transparent" a Catalunya. Segons l'esborrany del mateix, que contenia quatre articles i una disposició addicional, estava previst que entrés en vigor el 30 d'abril de 2017. Aquest impost devia evolucionar cap a l'impost als béns no productius -aprovat amb els vots de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i CUP-, que té l'objectiu també de lluitar contra el frau fiscal i que va ser recorregut per l'Estat i està pendent de sentència del Tribunal Constitucional.

També en matèria de recaptació, el Govern planejava la recaptació directa a partir de l'octubre de l'any passat de tots els impostos, entre els quals es trobaven els no cedits per l'Estat com l'IRPF i l'IVA, segons es dedueix dels correus electrònics que s'intercanviaven diferents càrrecs econòmics de la Generalitat durant el mes de setembre.

La Hisenda catalana

Entre els correus citats a l'informe policial, i entre els més de 20.515 confiscats a l'ex-secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, els agents destaquen mig centenar la lectura dels quals pot deduir-se, segons els agents, que per als impulsors del procés sobiranista, "el pla de la Generalitat per independitzar d'Espanya comença amb l'Agència Tributària de Catalunya".

Així, el 12 de setembre, Salvadó remet a qui era director de comunicació del Departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Albert Puig, un correu del qual es dedueix la intenció de recaptar tots els impostos, fins i tot els no cedits. Aquest mateix dia informa altres subordinats també per correu electrònic sobre els beneficis de la seguretat social d'una Catalunya independent en comparació amb el que suposa la seguretat social espanyola -tal com es plasma en un informe de la Generalitat-.