
Roger Albinyana va ser nomenat el mes de gener secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea del Govern i des d'aleshores ha intensificat els contactes amb diversos països per explicar el procés sobiranista.
La Unió Europea ha evitat -en la majoria d'ocasions- pronunciar-se sobre el cas català i Albinyana té clar que l'executiu comunitari no intervindrà entre Espanya i Catalunya "a menys que es violin de manera flagrant" els principis i la legislació europea. Albinyana recorda que el Consell Europeu ni tan sols ha acabat actuant en el cas d'Hongria, on es va fer una modificació de la Constitució que posava en dubte la llibertat d'expressió. "El conflicte el tenim amb el govern espanyol i l'hem de resoldre nosaltres, Europa no ens traurà les castanyes del foc", assegura.
Albinyana celebra la unitat amb què actuen els eurodiputats catalans de CiU, PSC, ERC i ICV a Brussel·les, ja que "reforça el missatge del Govern a l'exterior" i contraresta la "infrarepresentació" de Catalunya al Parlament Europeu causada pel fet que tot l'estat és una circumscripció única als comicis europeus. Actualment, Unió Democràtica està adscrita al grup del Partit Popular Europeu, mentre que Convergència és dins de l'ALDE, el grup dels liberals. Roger Albinyana defensa "la naturalitat" de la separació justificant que d'aquesta manera és possible que Unió pugui "cultivar relacions a molt alt nivell" amb els influents governants de la dreta europea.
El nou secretari d'Afers Exteriors -que va substituir Senén Florensa en el càrrec- ha incorporat la gestió exterior de la transició nacional entre els objectius del seu departament. En aquest marc, ha intensificat els contactes bilaterals i multilaterals a l'exterior perquè es conegui el posicionament de Catalunya entorn al procés sobiranista. "Els països estan amatents amb el que passa a Catalunya i esperen que les fases es vagin esgotant", assenyala Albinyana, qui deixa clar que en aquesta etapa la feina s'ha de fer dins de Catalunya, amb la posada en marxa del consell assessor de la transició nacional i el camí cap a la consulta sobiranista.
"Els governs esperen veure quin és el procés i com respon Espanya", diu Albinyana. El secretari lamenta les pressions que en alguns casos ha fet el govern espanyol sobre els altres estats i institucions per posar pals a les rodes a les aspiracions catalanes.
Pel que fa a la consulta, la reacció de la resta d'estats és de "comprensió", atès que hi ha cert paral·lelisme amb el procés iniciat a Escòcia i que l'únic que demana Catalunya és "poder decidir mitjançant un procediment democràtic el futur del nostre país", assenyala el secretari d'Exteriors. Les reaccions dels estats són de "simpatia" i en alguns casos de "preocupació" pel context econòmic que en aquests moments viu l'estat espanyol. En els darrers dos anys, el president Artur Mas s'ha reunit amb 200 mandataris de l'exterior, 17 comissaris i els presidents del Consell, la Comissió i el Parlament Europeu.