El Govern trenca el tabú i negociarà els pressupostos amb el PSC

L'objectiu de l'executiu, verbalitzat per diversos consellers, és anar més enllà dels comuns i de la CUP. Els socialistes volen parlar-ne però posen damunt la taula els comptes de Sánchez

Publicat el 13 d’octubre de 2018 a les 19:30
El PSC torna a escena i el Govern trenca el tabú. En un moment en què l'executiu ha exhibit fragilitat fruit de la divisió, no aprovar els pressupostos de la Generalitat del 2019 seria una nova estocada. El president de la Generalitat, Quim Torra, va ser molt clar durant la sessió de control d'aquesta setmana al Parlament, quan va assegurar que la CUP i els comuns seran la seva preferència a l'hora de buscar la suma necessària perquè els comptes prosperin.

La CUP no els votarà i els comuns posen un preu molt alt. Del PSC, Torra no en va dir res. Però portes endins, expliquen a NacióDigital fonts coneixedores de la negociació, hi ha una consigna clara: "Hem d'aconseguir que als socialistes se'ls faci difícil votar no. Com més avals, millor", diuen a la plaça de Sant Jaume. Diversos consellers del Govern verbalitzen que no cal menysprear cap aliat, més encara si l'executiu vol arribar com a mínim fins a l'estiu de 2019.

El calendari de pressupostos amb el qual treballa el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, està condicionat als pressupostos generals de l'Estat i, per ara, ERC i el PDECat tenen poca predisposició i Sánchez no vol entrar a fons fins novembre. "Tenim el contingut però no el continent", expliquen fonts del departament en relació als comptes catalans.

En concret, a Economia estan a l'espera de conèixer si l'objectiu de dèficit serà el 0,1% fixat o bé es podrà incrementar fins al 0,3% -fet que suposaria un marge de 500 milions més- i de si es disposaran dels 350 milions de la disposició addicional tercera i per a recursos dels Mossos acordats per al 2019 en la comissió mixta amb l'Estat. Amb tot, la previsió es que puguin estar confeccionats a mitjans de novembre i que puguin ser aprovats durant el primer trimestre de 2019. 

Un primer contacte amb tots els grups

De moment, Aragonès ja va fer un primer contacte amb els portaveus econòmics de tots els grups parlamentaris entre la tercera i la darrera setmana de setembre per explicar-los la radiografia general. "Quan hi vam anar ens van demanar un cop de mà per afrontar la comissió mixta. Ho vam fer i d'aquí va sortir l'acord dels 1.459 milions en Mossos i infraestructures en tres anys", explica la portaveu econòmica del PSC, Alícia Romero.

La dirigent socialista constata que, tot i que Torra ha dit que prefereix tenir com a socis a la CUP (sense els diputats de JxCat suspesos amb els vots anticapitalistes ara ja no n'hi ha prou per aprovar-los) i els comuns, el Govern "té intenció" també de parlar-ne amb ells tot i les males relacions dels darrers mesos fruit del suport socialista al 155. "Sembla que hi ha voluntat d'acord i d'eixamplar suports", afirma la diputada. Per tant, afegeix, el seu partit està disposat a correspondre amb un acostament.

[blockquote]Alícia Romero (PSC), disposada a parlar-ne: "Sembla que hi ha voluntat d'acord i d'eixamplar suports"[/blockquote]
De fet, ja durant el debat de política general, ERC va mostrar sintonia amb propostes de fiscalitat presentades pel PSC que finalment no van ser transaccionades perquè els dos grups ho van deixar per a la negociació de pressupostos. La predisposició de buscar la seva complicitat també l'han constatat els socialistes en contactes informals.

"Els pressupostos els aprovarem amb el PSC", expressa confiat un membre del consell executiu. D'altres consellers consideren que el Govern no ha de "renunciar a res", tampoc a "cap possibilitat d'entesa" amb els socialistes en matèria pressupostària. Més tenint en compte que aquests pressupostos, a diferència dels darrers d'Oriol Junqueras, no inclouran partides com ara la del referèndum.

Tres són els paràmetres que, segons el PSC, guiaran la negociació que els socialistes intentaran fixar amb el Govern pels pressupostos: que no es vulneri la legalitat constitucional, que s'inclogui una reforma fiscal "amb certa ambició" -canvis en IRPF, successions i fiscalitat verda-, i que hi hagi voluntat per revertir retallades, especialment en sanitat i educació. "Ens interessaria, però, que s'aprovessin tant els pressupostos de la Generalitat com els de l'Estat", afirma Romero lligant els dos escenaris.

Els socialistes catalans confien que, malgrat que ERC fins ara s'ha mostrat molt taxativa a entrar a negociar amb Pedro Sánchez si no hi ha "moviments clars a favor de l'autodeterminació i de l'alliberament dels presos", el "pragmatisme" acabi guanyant pes perquè Aragonès, com Elsa Artadi i altres dirigents del PDECat, manté contactes freqüents amb el ministeri d'Economia. 

Els comuns i el pacte global Estat-Generalitat-Barcelona

"Nosaltres estem a l'expectativa de què passa al Congrés, però també a l'Ajuntament de Barcelona", explica el diputat de Catalunya en Comú Podem David Cid, portaveu econòmic al Parlament. Els comuns volen que prosperi el pacte global plantejat per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: un acord per permetre que s'aprovin els pressupostos de la capital catalana, de la Generalitat i de l'Estat. Tant el PSC com ERC i el PDECat ja ho han desestimat. Cid, però, insisteix que un eventual suport dels vuit diputats dels comuns als pressupostos de la Generalitat "és raonable només si forma part d'un acord global". 

"No ens poden fer una crida a la responsabilitat quan estan sent irresponsables a Barcelona", diu Cid intentant revertir les adversitats polítiques de Colau. Una reforma fiscal en la línia d'augmentar l'IRPF a les rendes altes, reformar successions i promoure una fiscalitat ambiental són requisits dels comuns. Però també mesures urgents contra els desnonaments, més finançament per a les escoles bressol, reducció de les taxes universitàries, revertir retallades, perspectiva de gènere i un pla que faci més eficaç encara la lluita contra el frau fiscal.