La independència de Catalunya no gaudeix d'un suport majoritari entre la població catalana. O això almenys és el que assenyala el segon baròmetre de l'any del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), fet públic aquest dimecres i segons el qual un 52% d'enquestats respon que no vol la independència, deu punts per damunt del 42% sí que la defensa. El percentatge restant no ho sap o no contesta.
És una diferència lleugerament superior a la del primer baròmetre de l'any, quan un 50% no volia la independència i un 43%, sí. Aquesta situació, però, es manté força estable els darrers anys, sobretot des que el 2019 el "no" van superar el "sí" en aquesta sèrie històrica de l'organisme demoscòpic de la Generalitat. Entre finals del 2017 i finals del 2018, en canvi, els partidaris de la independència anaven per davant.
Pel que fa a estratègies concretes, un 30% dels enquestats aposta per una independència pactada, tres cops que el 10% que la defensa unilateral. I es tracta també de l'opció més citada pels simpatitzants d'ERC (65%), Junts (51%) i la CUP (48%). Per altra banda, un 32% voldria que Catalunya es quedés a Espanya però de forma pactada i un 11% ho reclama sense negociació. El 14% restant no hi té una posició definida.
Per altra banda, pel que fa a competències concretes, els catalans són partidaris d'incrementar la titularitat de la Generalitat pel que fa a tots els àmbits pels que es pregunta. En primer lloc, un 83% d'enquestats defensa que gestioni plenament Rodalies, un 74% vol el traspàs de l'aeroport del Prat, un 64% ho vol pel que fa a la recaptació dels impostos, així com un 56% també per a la seguretat social -el percentatge més baix, però és que només un 36% s'hi oposa-. Pel que fa a rodalies, tots els electorats hi estan a favor i, pel que fa a l'aeroport, només els votants de PP i Vox no en són majoritàriament partidaris.
El baròmetre també pregunta sobre el nivell de feminisme. Un 24% es declara molt feminista, un 46% afirma que és bastant feminista, un 17% es diu poc feminista i un 9%, gens feminista. Hi ha poques diferències entre homes i dones, com tampoc entre edats -només la gent més gran se'n declara una mica menys-. En canvi, sí que es defineixen com a més feministes els enquestats d'esquerres, especialment els votants dels comuns i la CUP. Tan sols eles electors de PP i Vox es consideren majoritàriament poc o gens feministes.
El «no» a la independència s'imposa per deu punts al «sí»
Els partidaris d'un estat independent a partir d'un pacte amb Espanya tripliquen aquells que defensen la via unilateral i és la preferència dels votants d'ERC, Junts i CUP
ARA A PORTADA

- Roger Tugas Vilardell
- Periodista de dades i director de Polis
Publicat el 05 de juliol de 2023 a les 11:32
Actualitzat el 05 de juliol de 2023 a les 12:16
Et pot interessar
-
Política Tres magistrats del TC demanen suspendre el debat sobre l'amnistia fins que Europa es pronunciï
-
Política El Consell de la UE inclou la votació sobre l'oficialitat del català a la reunió del 27 de maig
-
Política El Govern destinarà 700 milions d'euros aquest any per lluitar contra la pobresa infantil
-
Política ERC critica el «politiqueig» de Junts amb el Pacte Nacional per la Llengua
-
Política Feijóo avança el congrés del PP: serà al juliol
-
Política Illa situa com a prioritat que tothom pugui ser atès en català als centres sanitaris: «És un dret»