El Parlament dóna llum verda a la llei d'estabilitat

PSC,PPC i Laporta fan costat al Govern i rebutgen les esmenes a la totalitat presentades per la resta dels grups parlamentaris catalans

Publicat el 02 de novembre de 2011 a les 15:44
Andreu Mas-Colell parla amb Artur Mas i Joana Ortega, al Parlament. Foto: ACN

El Parlament ha rebutjat amb els vots de CiU, PSC, PPC i Laporta les esmenes a la totalitat que havien presentat la resta de grups parlamentaris al projecte de llei d'estabilitat pressupostària que fixa el límit del dèficit estructural de la Generalitat en el 0,14% a partir de 2018. La norma catalana avança dos anys el límit del dèficit que ara estableix la Constitució, després del pacte entre PSOE i PP.

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que ha estat l'encarregat de presentar davant del Ple del Parlament el projecte, ha defensat que la necessitat de la norma no només respon a la situació conjuntural actual. Ha alertat que no es pot anar acumulant dèficit i mantenir la despesa per sobre els ingressos perquè porta "a la ineficiència i al mal servei". Aquesta és la principal raó que Mas-Colel ha esgrimit per defensar que Catalunya s'imposi una estabilitat pressupostària. "El patiment present no s'hauria de repetir mai més", ha conclòs.

El titular d'Economia ha argumentat que hi ha "prou marge" perquè Catalunya compleixi el 0,14% a partir del 2018, dos anys abans del que ha fixat l'Estat a través de la reforma de la Constitució pactada entre PSOE i PP. "Hem triat un 0,14% perquè és pràcticament zero i perquè és una xifra que ha aparegut en el context de la discussió estatal", ha explicat Mas-Colell.

Mas-Colell també ha fet referència a la crida d'Europa reclamant als estats que compleixin el principi d'austeritat i ha reivindicat que Catalunya està fent "un pas més cap a la confiança i la credibilitat", una actitud que ha emmarcat a la política de responsabilitat que, segons el titular d'Economia, el Govern ha seguit des del primer moment.

Tot i expressar diversos "interrogants" i veure en la llei "un pacte ideològic amb el PP" de cara als pressupostos, el PSC ha votat en contra de les esmenes a la totalitat i, per tant, ha avalat que el projecte de llei es tramiti al Parlament. La diputada socialista, Rocío Martínez-Sampere, ha replicat al conseller Mas-Colell que la tria del 0,14% no està "prou justificada ni argumentada" i ha recordat que, malgrat sigui la mateixa xifra que s'ha introduït en la Constitució, encara no hi ha cap llei orgànica estatal que ho estableixi. D'altra banda, la portaveu dels socialistes en economia, s'ha preguntat perquè Catalunya ha de ser més restrictiva i ha de complir el dèficit dos anys abans que la resta de comunitats autònomes.

El PP també ha fet costat al Govern i ha votat en contra de les esmenes a la totalitat presentades per a la resta de grups parlamentaris. El diputat dels populars, José Antonio Coto, ha recordat que el PPC ja va presentar una projecte de llei d'estabilitat pressupostaria que CiU va rebutjar i ha assegurat que, en el debat d'esmenes parcials, els populars intentaran incorporar elements que incloïa la seva proposta. D'altra banda, Coto ha retret al Govern que no té credibilitat perquè ha presentat aquesta llei d'estabilitat però encara no ha presentat a la cambra catalana els pressupostos pet l'any que ve.

ERC ha presentat una esmena a la totalitat acompanyada d'un text alternatiu amb l'argument que veu necessària una llei d'estabilitat pressupostària pròpia per a Catalunya que fixi el dèficit però rebutja el contingut de la llei elaborada pel Govern. El diputat dels republicans, Sergi de los Ríos, ha lamentat que l'executiu de Mas hagi fet "seguidisme" i hagi fixat com a límit del dèficit la mateixa xifra, el 0,14%, que l'Estat. A més, ha manifestat que "no té cap sentit" que Catalunya es fixi aquest topall dos anys abans del que estableix la Carta Magna i ha reclamat que aquesta llei també limiti el dèficit fiscal.

ICV-EUiA, SI i Ciutadans han presentat una esmena a la totalitat de retorn. El diputat ecosocialista, Joan Boada, ha atribuït aquest projecte de llei a una "ideologia conservadora i neoliberal" i ha lamentat que suposi una desregulació dels mercats i, per tant, un augment de les desigualtats. En la línia del PSC, Boada també ha posat en dubte l'argumentació del conseller d'Economia per haver escollit la xifra del 0,14% per establir el dèficit.

Per la seva banda, el diputat de SI, Uriel Bertran, ha definit el projecte de llei com una "mostra de provincialisme" ja que ho veu com un mimetisme de l'acord que es va produir fa uns mesos en l'àmbit estatal. "Es van oposar a la reforma de la Constitució i ara vostès volen ser els primers de la classe", ha lamentat. El diputat de C's, Jordi Cañas, també ha criticat el mimetisme del Govern però en un sentit molt diferent al de SI. Per Cañas, no cal una llei pròpia perquè l'Estat ja ha limitat el dèficit. "Sembla que el Govern viu a Matrix perquè obvia on està Catalunya", ha conclòs.