El PDECat i la llista de Puigdemont ja negocien la cohabitació posterior al 21-D

El partit aspira a situar peces clau dins del grup parlamentari després d'una campanya en què els dirigents orgànics no han tingut protagonisme | El resultat de JxCat i el futur de Puigdemont marcaran la relació entre la candidatura i les sigles neoconvergents | Fonts consultades indiquen que el president ha pactat amb el partit que JxCat no es convertirà en una nova formació política

16 de desembre del 2017
Actualitzat el 17 de desembre a les 15:06h

Míting central de Junts per Catalunya al Pavelló de la Vall d'Hebron Foto: Junts per Catalunya


La primera quinzena de novembre va ser frenètica per a Carles Puigdemont i el PDECat. Calia fer el pas i presentar-se com a candidat a les eleccions? Sota quines sigles era millor fer-ho? L'agrupació d'electors suposava una oportunitat o més aviat un risc? Qui havia d'integrar una candidatura el més unitària possible després de la negativa d'ERC i la CUP a conformar una llista conjunta al 21-D? Són preguntes que, segons relaten a NacióDigital diversos coneixedors de la gènesi de Junts per Catalunya, es van haver de respondre amb urgència i tenint en compte els equilibris interns del PDECat i de l'entorn del president de la Generalitat. Segons les mateixes fonts, les ànimes polítiques que convergeixen en la candidatura -el partit, l'entorn més immediat de Puigdemont i els independents- ja negocien quina ha de ser la cohabitació posterior als comicis.

En aquest sentit, les converses existents se centren en els perfils que es posaran al capdavant del grup parlamentari i quins dirigents són susceptibles d'entrar a Govern en cas de victòria electoral o de coalició amb ERC. Segons les fonts consultades, els consellers Josep Rull i Jordi Turull "podrien tenir protagonisme" a la cambra catalana, tenint en compte que cal -assenyalen al partit- experiència legislativa en una candidatura plena d'independents i de polítics que s'estrenen al Parlament. Turull ja va ser president de grup parlamentari de CiU i de Junts pel Sí, mentre que Rull havia optat a ser portaveu en diverses fases de la història de CDC. Pel que fa a un hipotètic executiu, dirigents consultats destaquen que nouvinguts a les llistes -totes les mirades se centren en Elsa Artadi, directora de campanya i propera a Puigdemont- entrarien en el càsting per ocupar conselleries clau del futur executiu.