Segons fonts del grup Demòcrata consultades per NacióDigital, la intenció és "orientar" el relleu de Forn abans del ple municipal del pròxim divendres, que és el darrer abans de les vacances d'estiu. El següent ple ordinari ja no se celebrarà fins a finals de setembre. La sortida de Forn és "una baixa important" -tal com detallen al grup municipal-, ja que tenia "tota la confiança" de Trias. A la formació reclamen uns dies per visualitzar els canvis, perquè la seva marxa "no estava prevista".
Triar un portaveu i ocupar la cadira vacant
Una de les incògnites serà qui assumirà el rol de portaveu del PDECat al consistori. L'altra, qui serà el regidor que entrarà a l'Ajuntament en substitució de Forn. Si se segueix l'ordre de la llista electoral, hauria de ser el veterà Joan Puigdollers, que en l'anterior mandat va ser el regidor de Medi Ambient i de Sarrià-Sant Gervasi, i va presidir el ple per encàrrec de Trias. Puigdollers ha estat un dels edils amb més trajectòria al consistori, on s'hi havia estat 28 anys seguits.
Ara és president del consell rector del Parc Salut Mar, motiu pel qual la seva incorporació de nou a l'Ajuntament genera dubtes. El següent de la llista era Eduard Freixedes, que va ser regidor de Mobilitat i de Sant Martí en l'anterior mandat, però que és director dels Serveis Territorials d'Interior a la Catalunya Central. La llista continuava amb Irma Rognoni, que en el mandat passat va ser regidora de Família i de Nou Barris.

Xavier Trias al ple de l'Ajuntament de Barcelona. Foto: Adrià Costa
Forn era un dels regidors en actiu més veterans del consistori (hi va entrar el 1999), i des del 2003 ha estat al costat de l'equip comandat per Xavier Trias: primer en els intents de guanyar les eleccions, després en la victòria del 2011 i ara amb la derrota davant Ada Colau. Trias l'havia arribat a nomenar com a successor en una conferència a principis del 2016, però encara no s'havia produït el relleu perquè s'havia deixat de passar una pantalla, ja que el partit ha previst escollir en unes primàries el candidat a les eleccions municipals del 2019. Forn aspirava a presentar-s'hi.
Durant el darrer mandat, amb CiU al govern, Forn havia estat el primer tinent d'alcalde de Presidència, Règim Interior, Seguretat i Mobilitat, i portaveu del govern municipal. Era el "número 2" de l'Ajuntament, però feia tàndem amb Sònia Recasens, tinent d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació. Es tractava d'un esquema clàssic per mantenir l'equilibri dins de CiU que sempre havia intentat preservar Trias: Forn, de CDC, i Recasens, d'Unió. Antoni Vives, responsable de l'àrea d'Urbanisme, era l'altra figura forta.
Un mandat difícil
El grup Demòcrata ha patit diverses vicissituds des de les eleccions municipals del 2015, quan va concórrer amb marca de CiU. Perdre els comicis davant de Colau va ser un dur revés molt difícil de digerir per a l'equip de Trias. L'octubre del mateix any va deixar la política el ja llavors ex-tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, el qual està en el punt de mira per diverses presumptes irregularitats, com el contracte de la construcció dels túnels de Glòries, que està sota investigació en el marc del cas 3% de presumpte finançament irregular de CDC.
Tot i això, el trencament de CDC amb Unió va tardar a traslladar-se a l'Ajuntament, i no va ser fins a principis d'aquest any que es va fer efectiu. Pel camí, però, el regidor Raimond Blasi ja va deixar d'estar afiliat a Unió i ara forma part del PDECat. A més a més, Gerard Ardanuy va passar a Demòcrates, i va trencar amb el PDECat poques setmanes després que es perdés la marca de CiU a la ciutat. Ardanuy segueix com a regidor no adscrit, cosa que ha tret un edil al grup Demòcrata, que ara en té nou. La ruptura va estar acompanyada de polèmica per les similituds del nom del grup municipal del PDECat (el grup Demòcrata) i el del partit d'Ardanuy, Demòcrates.