El PP culmina la maniobra per frenar l'amnistia al Senat

Els populars reformen per la via ràpida el reglament de la cambra alta per poder dilatar durant dos mesos la tramitació de la proposició de llei

La reunió de la junta de portaveus del Senat, aquest dimarts
La reunió de la junta de portaveus del Senat, aquest dimarts | Senat
14 de novembre de 2023
Actualitzat: 07 de març de 2024, 17:44h

El PP ha fet valer la seva majoria absoluta per reformar el reglament del Senat i, així, dilatar la tramitació de la llei d'amnistia, que va ser registrada ahir al Congrés. Els populars podran retenir fins a dos mesos la proposició de llei, perquè a partir d'ara la mesa de la cambra alta, controlada pels conservadors, podrà decidir aplicar o no el procediment d'urgència de les propostes de llei.

En el cas de l'amnistia, el Congrés vol tramitar-la per la via ràpida, però el Senat ho aturarà abans que la majoria dels populars la rebutgi. Quan això passi, ja de cara a l'any vinent, el text tornarà al Congrés per a la seva aprovació definitiva i entrada en vigor.

Amb la reforma, que s'ha fet per la via d'urgència, el PP vol poder rebutjar la tramitació de la proposició de llei a través de la mesa. És a dir, el text que arribi validat pel Congrés, podrà ser tombat a la mesa, sense admetre'l a tràmit. En l'exposició de motius, el PP argumenta que la Constitució regula la tramitació del Senat de projectes de llei -a iniciativa del govern espanyol- aprovats pel Congrés, però no fa referència a les proposicions de llei -a iniciativa dels grups parlamentaris-.

La tramitació de les iniciatives que venen del Congrés, en tot cas, no pot excedir els dos mesos si es fan per procediment ordinari. Aquest termini comença des del moment en què la cambra alta rep el text. 

El PSOE ha titllat la maniobra del PP d'antireglamentària i inconstitucional, i ja ha anunciat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC). Sumar ha dit que es tracta d'un "cop d'estat a la democràcia". La resta de l'oposició també ha retret als populars haver impulsat una reforma d'aquestes característiques sense consens i per la via d'urgència. ERC ho ha titllat de "mutació institucional" mentre que Junts ha assenyalat que és un exemple de "filibusterisme parlamentari".

A hores d'ara, la llei està registrada i s'haurà de qualificar a la mesa. Això ja serà després de la investidura de Pedro Sánchez, aquest dijous. Més tard o més d'hora, un cop la norma superi les traves del Senat, tornarà al Congrés, on podrà rebre l'aval definitiu amb la majoria de la investidura. Un cop quedi aprovada, es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i entrarà en vigor. Aleshores seran els jutges els encarregats d'aplicar-la, amb un termini màxim de dos mesos.