«El president m'ha dit que li hem pres tot»: la conversa que implica Rajoy en l'espionatge a Bárcenas

Una nova gravació del 2014 d'una conversa, avançada per RAC1, en què Cospedal diu a Villarejo diu que l'expresident espanyol li ha explicat que els policies han "netejat" documents incriminatoris de casa de l'extresorer del PP

Publicat el 26 de març de 2025 a les 08:49
Actualitzat el 26 de març de 2025 a les 11:32

Setembre de 2014. L'aleshores secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, es reuneix amb l'excomissari José Villarejo per posar-se al dia sobre l'estat dels papers de l'extresorer popular Luis Bárcenas, uns documents sensibles que incriminen alts càrrecs del partit per finançament il·legal. "El president m'ha dit que li han robat tot el que tenia", diu Cospedal a Villarejo en referència a una intervenció de documents a casa de Bárcenas mentre ja estava entre reixes. Així ho mostra un nou àudio publicat aquest dimecres per El Món a RAC1 que acredita que l'expresident espanyol, Mariano Rajoy, estava al cas dels fets que constitueixen el cas Kitchen.

L'àudio mostra com Villarejo informa Cospedal d'una nova entrada al domicili de Bárcenas i la troballa de més documentació comprometedora. "Ho heu trobat vosaltres -la Policia Nacional espanyola- o el CNI?", pregunta la secretària general popular. "El de l'últim mes -la nova operació que li estava explicant Villarejo- no ho sé. Abans sí que en van trobar i els van netejar", afegeix, alhora que afirma: "M'ho ha explicat el president, no qualsevol altre", en referència a Rajoy, president del govern espanyol en aquell moment.

A més, Cospedal es queixa que Rajoy mantenia la comunicació amb Bárcenas per mirar de controlar els seus passos, mentre que ella partidària de tallar qualsevol relació. En aquest sentit, llança una amenaça a l'aire: "Rajoy té cadàvers. Jo no. Si vull, ho envio tot a la merda".

Una altra confessió rellevant enregistrada en l'àudio publicat per RAC1 és la relacionada amb l'antic xòfer de Bárcenas, Sergio Ríos, que hauria funcionat com a espia del tresorer al servei del PP. Villarejo proposa a Cospedal fer-lo entrar a la Policia Nacional espanyola perquè "ja no pugui parlar". "Ja tinc experiència amb caps per lligar", rebla l'excomissari. "És clar", respon Cospedal. El 2017, Ríos va entrar a la policia espanyola.

El Mundo va publicar que l'operació del PP per sostreure els papers de Bárcenas va aconseguir prendre-li l'agenda personal, documents de la comptabilitat del partit, notes sobre el finançament irregular de les campanyes a Madrid -investigats en el cas Púnica- i anotacions relacionades amb la tresoreria nacional del partit. Si bé, la investigació del cas Kitchen es va tancar el 2021 i el jutge Manuel García-Castellón va decidir imputar només l'exministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, i deixar Cospedal i qualsevol altre càrrec fora del cas.

Tot plegat, es publica després de les compareixences de Mariano RajoyJorge Fernández DíazMaría Dolores de Cospedal i Alícia Sánchez-Camacho a la comissió d'investigació de l'Operació Catalunya. Tots els protagonistes van negar tots els fets davant la comissió d'investigació al Congrés malgrat les múltiples informacions que els situen en la trama impulsada per frenar el procés català.

"Em va mentir": les reaccions polítiques

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha afirmat aquest dimecres que Cospedal hauria de tornar a la comissió d'investigació de l'Operació Catalunya per donar explicacions sobre els darrers àudios. "La vaig interrogar fa vuit anys i em va mentir, espero que no ho torni a fer si torna a la comissió", ha dit des dels passadissos de la cambra baixa espanyola.

Al seu torn, la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha retret aquest dimecres a la Fiscalia que no actuï d'ofici arran de la publicació dels àudios i de les declaracions de l'exlíder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho. "En un país normal, la Fiscalia hauria actuat d'ofici", ha afirmat. En aquest sentit, ha recordat al president espanyol, Pedro Sánchez, que de la mateixa manera que cal "rearmar-se" en defensa, també cal "rearmar-se en democràcia" i defensar "els drets de tothom, també els ciutadans de Catalunya".