El PSC supera ERC i recupera l'alcaldia de Tarragona

L'encara alcalde, Pau Ricomà, no votarà la seva investidura, però de la mateixa manera que En Comú Podem, s'obre a arribar a acords

Publicat el 28 de maig de 2023 a les 23:14
[municipalsinformacional]
Abraçades, plors i aplaudiments: així ha celebrat el Partit Socialista a l'avinguda Ramón y Cajal la victòria a les eleccions municipals de Tarragona. Rubén Viñuales, que havia estat l'aposta arriscada dels socialistes per recuperar l'alcaldia, serà sense haver d'esperar a futurs pactes el nou alcalde de la ciutat. Viñuales ha explicat que liderarà "un govern que compti amb tothom, pels que ens han votat i els que no".

Fins a última hora els socialistes han preferit no pronunciar-se, donat que durant uns instants ballava un regidor i podrien haver aconseguit el desè. El PSC millora els que va obtenir l'any 2019, amb 9 regidors de 27, mentre que els dels seus principals adversaris, Esquerra Republicana, fan impossible un govern alternatiu.

Per ara, però, Viñuales ha rebutjat parlar de pactes, i sí que s'ha mostrat preocupat per la irrupció de Vox al ple amb 3 regidors i els vots de més de cinc mil ciutadans. Alhora, ha lamentat la baixa participació que, en el cas de Tarragona, ha estat la més baixa de tota la democràcia. I és que amb un 52,06%, la participació d'aquest 2023 és encara inferior a la dels anys 2007 i 2011, quan es va marcar el rècord històric a la baixa.

Aquesta baixa participació és la que ha provocat, de fet, una millora dels socialistes. Viñuales ha tret menys vots que el seu predecessor, l'exalcalde Josep Fèlix Ballesteros, l'any 2019. Ballesteros en va obtenir 13.368, mentre que Viñuales amb prou feines ha superat els 13.000 (13.025).

Pel que fa a l'encara alcalde, Pau Ricomà, ha assumit que els resultats "no han sigut bons" i se n'ha fet "responsable". Esquerra ha perdut més de 4.000 vots i un regidor en quatre anys (de 13.038 a 8.869) i juntament amb el fet de no comptar amb la CUP al ple fa impossible qualsevol altra ambició que no sigui la de liderar la nova oposició. Ricomà ha demanat al futur govern que executi les inversions previstes per aquest mandat i també ha comentat, en relació a l'extrema dreta i a l'abstenció, que "ens ha de fer pensar a tots".

Ricomà sí que ha avançat que no votarà la investidura de Rubén Viñuales, però que per a ell "toca fer grans acords positius per a la ciutat". Des del local del carrer Reial, els militants i simpatitzants d'Esquerra s'han acomiadat, doncs, del govern republicà a la ciutat, això sí, no han faltat crits de "Visca Esquerra!".
 

Pau Ricomà ha acceptat la derrota i ha felicitat el nou alcalde, Rubén Viñuales. Foto: Josep M. Llauradó

El Partit Popular no es veu al govern per ara

Maria Mercè Martorell, candidata del Partit Popular, ha protagonitzat una de les sorpreses de la jornada electoral, en situar de nou la seva formació com a tercera força del ple. Els 6.584 vots (13,93%) els donen accés a quatre regidors i fins i tot podrien optar a un de cinquè, segons com vagi el recompte definitiu. En qualsevol cas, els resultats avalen l'aposta de la direcció nacional del partit, de recuperar una exregidora que, almenys per ara, assegura no veure's al govern. Això sí, des de l'Hotel H10 han celebrat els suports obtinguts. Preguntada sobre la irrupció de l'extrema dreta de Vox, Martorell ha preferit, a diferència de la resta de candidats, demanar "respecte" pels seus votants i considerar-la una formació més dins del ple al llarg del mandat.

En Comú Podem i Junts es mantenen

L'altra sorpresa de la nit electoral han estat els resultats d'En Comú Podem i de Junts. Els de Jordi Collado i Jordi Sendra arribaven als comicis amb unes perspectives complicades per motius ben diferents i la baixa participació els ha permès continuar amb el mateix nombre de representants al ple.

Collado ha posat èmfasi en què la suma del PSC, ERC i ECP donen una "majoria socialdemòcrata" que reclamen fer servir per construir "consensos" en matèria d'urbanisme, polítiques socials o pressupostos. Els Comuns han acabat perdent gairebé 2.000 vots en quatre anys (de 4.586 vots a 2.858), però finalment el sondeig de TV3 no s'ha complert de manera fidedigna i no només han assentat la seva presència al plenari sinó que han esgarrapat un segon regidor.

Pel que fa a Jordi Sendra, el candidat de Junts s'ha mostrat contundent contra Mar Giné (Sí Tarragona-Ara Pacte Local) per no haver-se sumat al seu projecte per "llençar a la brossa" 1.315 vots (2,78%). Concretament, ha comentat que "interessos personals obscens" van ser els que van impedir una llista conjunta. A causa de la baixa participació, però, l'espai postconvergent ha sumat igualment 3 regidors, els mateixos de Junts per Tarragona l'any 2019. Això sí, amb prou feines han superat els 4.000 sufragis. Sendra ha llençat un dard també contra Esquerra Republicana, a qui ha culpat de la "desmobilització del votant independentista".

La CUP, de nou fora

Els ànims eren encara més baixos al Casal Popular Sageta de Foc. Els del carrer de Sant Domènech han perdut la seva representació després de 2 anys a govern i ho han fet per escassos vots: s'han quedat al 4,95%, a tocar del llindar del 5% necessari. Eva Miguel, cap de llista, ha atribuït al context polític nacional. "L'Esquerra Independentista de Tarragona té quatre anys de molt carrer", ha explicat, "ens hem de posar al cap que hi ha molts drets socials que queden en perill". "Hi ha molta feina a fer, no tot es fa des de l'Ajuntament", ha conclòs Miguel.

[municipals2023]MUN43148[/municipals2023]