El Suprem ratifica tres anys de presó per a Bustos per retirar multes a familiars

L'execució de la condemna a l'exalcalde de Sabadell queda ara en mans de l'Audiència de Barcelona

Publicat el 16 de març de 2021 a les 18:20
L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos podria acabar entrant finalment a la presó en els pròxims mesos. El Tribunal Suprem ha ratificat els tres anys de privació de llibertat i 16 anys d'inhabilitació pels delictes de tràfic d'influències, prevaricació i malversació per la retirada de multes a familiars, una de les peces -en concret, la 30- incloses en el cas Mercuri. Ara, l'Audiència Provincial de Barcelona serà l'encarregada d'executar la sentència.

Aquesta és la segona condemna que encaixa Bustos. De fet, vuit anys després, de les més de 35 peces que van conformar la macrocausa per la qual va ser detingut el 27 de novembre del 2012, en queden 11 de vives i tres de jutjades que han acabat en condemna. El balanç és d'una cinquantena d'investigats i una única sentència ferma per tràfic d'influència a l'Ajuntament de Montcada i Reixac, i per la qual Manuel Bustos, el seu germà Paco Bustos i l'exsecretari d'Organització del PSC Daniel Fernández van ser condemnats a un any i quatre mesos de presó.

La sentència que ratifica el Suprem té el seu origen en la retirada de dues multes a la seva dona i als seus dos fills l'any 2012. El primer dels episodis es va produir el mes de març d'aquell any. La dona de Bustos va aparcar el seu cotxe en una parada d'autobús davant de la llar d'infants on anava el seu fill i, posteriorment, l'aleshores alcalde va trucar l'intendent de la policia local Josep Miquel Duran per la multa per un import de 200 euros que finalment no es van abonar.

[noticia]212275[/noticia]
El segon dels episodis, que es va produir al juny d'aquell mateix any, va ser protagonitzat pels seus dos fills grans. Van aparcar en una zona de càrrega i descàrrega d'una clínica privada i la grua es va emportar el vehicle al dipòsit municipal. Els dos joves van trucar el seu pare que, de nou, va trucar Duran per resoldre la situació i retirar el cotxe sense pagar cap multa. Bustos va argumentar en la seva defensa que el fill petit havia acompanyat el seu germà per a un tractament per una malaltia greu. "En cap cas em vaig aprofitar de la meva condició d'alcalde", va argumentar en la seva defensa durant el judici.

El Suprem també ratifica per a Duran una condemna de 15 mesos i un dia de presó, així com 11 anys d'inhabilitació, per un delicte de tràfic d’influències i un delicte de prevaricació administrativa.

El tribunal considera legals les escoltes telefòniques i no veu drets vulnerats

En la sentència, de 59 pàgines, l'alt tribunal estima parcialment un dels punts del recurs de cassació que Bustos va presentar davant del Suprem, concretament el que fa referència a la inhabilitació especial. Així, limita la pena als càrrecs públic "per elecció en l'administració local, provincial, autonòmica o estatal", en el cas de Bustos, i a "càrrecs en la funció pública municipal" en el cas de Duran. La pena de presó, però, es manté per als dos casos. 

Per altra banda, considera legals les intervencions telefòniques gràcies a les quals es va destapar el cas perquè hi havia elements suficients que les justificaven, i així ho argumenta el jutge de primera instància. També descarta vulneracions de drets fonamentals, com el dret a la tutela judicial efectiva o a la presumpció d'innocència, i considera que la sentència de l'Audiència de Barcelona està ben fonamentada.

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que exerceix d'acusació, ha emès un comunicat en el qual qualifica "com a justa i exemplificant" la ratificació de la condemna perquè es tracte de delictes comesos per un càrrec públic i un alt funcionari municipal. També emplacen a l'Ajuntament de Sabadell, sota la batuta de l'alcaldessa socialista Marta Farrés, que "actuï en conseqüència", ja que el consistori és acusació particular. Fonts de la plataforma expliquen que consideren que l'Ajuntament hauria de reclamar el compliment de la pena. 

A finals del mes de gener, el jutge va tancar la instrucció de la peça 1, la que fa referència al presumpte cobrament de comissions il·legals. Es tracta de la peça principal de la macrocausa, que ha estat durant més de vuit anys encallada, i en la qual hi ha fins a 22 investigats, entre els quals, però, no hi ha per ara Manuel Bustos. L'exalcalde del PSC sí que està, però, imputat en quatre peces més que estan pendents de judici.