El Tribunal Suprem ha arxivat una querella contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l'exministre de Justícia, Juan Carlos Campo, per la concessió dels indults als nou presos polítics. Va ser presentada pel partit Dreta Liberal Espanyola al juliol davant la sala penal -la que va jutjar els líders de l'1-O- i acusava els dos dirigents espanyols de prevaricació administrativa. El tribunal, presidit per Manuel Marchena, és crític amb els querellants i recorda que l'indult ha estat concedit per l'autoritat competent -el govern espanyol- i no es pot dir que sigui "injust o arbitrari".
En la interlocutòria, de nou pàgines i a la qual ha tingut accés NacióDigital, el Suprem diu que en els indults del procés s'han seguit tots els tràmits previstos per la llei -l'informe preceptiu del tribunal sentenciador i de la Fiscalia- i que l'alt tribunal s'ha de limitar a comprovar si l'actuació de l'administració s'ha fet vulnerant la legalitat. Assenyala també que el govern espanyol és lliure per triar i valorar les raons de justícia, equitat i utilitat pública que porten a concedir l'indult, però remarca que han de ser coherents amb els fets, cosa que sí que pot valorar el tribunal per evitar que hi hagi "arbitrarietat".
Els querellants denunciaven que Sánchez i Campo havien comès frau de llei utilitzant els indults "com a moneda de canvi" per obtenir el suport dels partits independentistes i insistia que els líders de l'1-O no havien demanat el perdó ni tampoc havien mostrat penediment. A més de denunciar prevaricació administrativa, també apuntava la querella que els decrets podien suposar altres infraccions penals. El Suprem retreu la pobra argumentació, que no ha fet "el més mínim anàlisi dels elements del tipus que demana aplicar".
La via penal és diferent a la via dels recursos. A dia d'avui hi ha diversos recursos contra els indults presentats a la sala contenciosa-administrativa. Per ara, el Suprem ha rebutjat suspendre el perdó per la via d'urgència i s'ha de pronunciar encara sobre el fons. Aquesta setmana, l'exdelegat del govern espanyol Enric Millo ha presentat recurs contra els indults, però també n'hi ha de dirigents de Ciutadans, del PP i de Vox. Els indults es van concedir el 23 de juny i des d'aleshores els presos polítics estan en llibertat.
El Suprem tanca la persecució penal contra la concessió dels indults
L'alt tribunal arxiva una querella contra Sánchez i Campo, i recorda que el govern espanyol és l'autoritat competent per indultar
ARA A PORTADA
-
Deu anys del miratge dels «ajuntaments del canvi»: per què no se'n van sortir Ferran Casas i Manresa
-
L'Estat planteja una oficialitat parcial del català el 2027 per vèncer les reticències de la UE Redacció
-
Illa es reuneix per primera vegada amb un baró autonòmic del PP en ple debat pel finançament Bernat Surroca Albet
-
-
Publicat el 23 de setembre de 2021 a les 11:15
Actualitzat el 23 de setembre de 2021 a les 11:45
Et pot interessar
-
Política El sentiment d'identificació catalana entre els joves cau del 57% al 36% en deu anys
-
Política Dos exalts càrrecs del govern d'Ayuso, imputats per les morts a les residències durant la pandèmia
-
Política Illa consolida el tripartit amb finançament i habitatge com a contrapartides
-
Política El Parlament tomba la moció d'Aliança Catalana contra el vel islàmic, que només rep el suport de Vox i el PP
-
Política Puigdemont retreu a CCOO que vulguin negociar després de dir que Junts és «tan inútil com l’última torrada del pa Bimbo»
-
Política Maniobra del PP per evitar que el Constitucional avali l'amnistia a finals de juny