El TSJC veu impossible aplicar la sentència del 25% i planteja portar al TC la nova legislació

Cambray qualifica la decisió de "primera victòria" i considera que s'ha aconseguit "refermar" el model d'escola catalana

Manifestació pel català a l'escola
Manifestació pel català a l'escola | Adrià Costa
04 de juliol de 2022, 13:37
Actualitzat: 17:03h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha demanat a la Fiscalia que es posicioni sobre si s'ha de presentar una qüestió d'inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional (TC) sobre el decret llei del Govern sobre validació dels projectes lingüístics i la llei del Parlament sobre usos i aprenentatges lingüístics per donar resposta a la sentència del 25% de castellà a l'escola. El ministeri fiscal té ara 10 dies per posicionar-se. Mentrestant, l'execució forçosa de la sentència queda aturada.

El conseller d'Educació, Josep González Cambray ha qualificat la decisió del TSJC de "primera victòria" en constatar la impossibilitat d'aplicar percentatges a les llengües. "És un pas perquè a cap aula del nostre país s'apliqui el 25% de castellà", ha considerat Cambray, que ha donat les gràcies a la feina que s'ha fet des de tot el país. "Ho hem aconseguit a través del màxim consens polític, pedagògic i social", ha celebrat el conseller, que també considera que així s'ha aconseguit "refermar" el model d'escola catalana. En preguntar-li per la qüestió d’inconstitucionalitat que planteja també el TSJC sobre el decret i la llei que es van aprovar per donar resposta a la sentència, Cambray ha recordat que el Consell de Garanties Estatutàries va avalar la nova legislació.

Amb tot, el TSJC manté que tant el decret -convalidat pel Parlament amb els vots d'ERC, Junts i els comuns- com la llei -aprovada per àmplia majoria amb ERC, Junts, PSC i comuns- podrien vulnerar diversos articles de la Constitució i per això vol que sigui el TC qui es pronunciï. Aquest moviment és paral·lel al que ja han emprès partits i entitats espanyolistes de portar a l'alt tribunal els dos textos legislatius

Totes dues iniciatives legislatives tenen l'aval per unanimitat del Consell de Garanties Estatutàries (CGE), que considera que no vulneren ni l'Estatut, ni la Constitució ni la interpretació que el TC d'aquestes dues normes. La Generalitat va presentar un escrit al TSJC en que declara la "impossibilitat" d'executar la sentència del 25% perquè hi ha un nou marc legal -fonamentat en el decret i la llei impulsades per Parlament i Govern- que no planteja percentatges de llengües a l'escola i situa el castellà com al llengua d'ús curricular a tot el sistema educatiu.

Aquesta qüestió, recorda el TSJC, encara s'ha de resoldre, però el tribunal demana a les parts i al ministeri fiscal que es pronunciïn sobre una possible inconstitucionalitat del decret llei 6/22 i de la llei 8/22 en diferents aspectes. D'una banda, per infracció de l'article 3 i 27 de la Constitució i l'article 35.1 de l'Estatut, d'acord a la interpretació que en va fer el TC a la sentència de l'Estatut de 2010 sobre el caràcter oficial del castellà i com a llengua vehicular en l'ensenyament.

També sobre una possible infracció d'altres articles de la Constitució que fan referència a la tutela judicial efectiva implícita en una execució de sentència. Per últim, el TSJC planteja també si s'ha vulnerat l'article 86.1 de la Constitució i l'article 64 de l'Estatut, sobre si existeix una situació "extraordinària i urgent necessitat" que justifiqui la promulgació del decret llei en qüestió. Arran d'aquest moviment, el termini per resoldre les peces d'inexecució i execució forçosa de la sentència queda suspès a l'espera que es resolgui aquesta qüestió.