
L'artimètica del Parlament basc sorgit de les eleccions del passat 21 d'octubre juga a favor de l'ambigüitat propugnada pel líder del PNB, Íñigo Urkullu, la mateixa nit electoral: les portes estan obertes tant per a EH Bildu com per als socialistes de Patxi López. Pacte social o pacte nacional? O totes dues coses, governant en minoria i buscant suports puntuals? Sigui quina sigui la resposta, el PNB encara no l'ha fet pública.
Però un estudi del Gabinet de Prospecció Sociològica del Govern d'Euskadi -encara encapçalat en funcions per Patxi López, determina que la majoria de bascos prefereixen un pacte nacional PNB-EH Bildu. En concret, un 26% dels enquestats, sobre una mostra de 1.200 enquestes telefòniques efectuades els dies 22 i 23 d'octubre, mentre que el 22% preferirien excloure els abertzales amb una coalició PNB-PSE. De fet, aquestes són les dues combinacions raonables que poden produir-se dels resultats electorals: el PNB va aconseguir 27 escons al Parlament Basc, EH Bildu, 21; PSE-EE, 16; PP, 10 i UPyD, 1. Només un 3% aposta per un pacte de govern entre PNB, PP i UPyD, fórmula que arribaria a la majoria absoluta a la Cambra Basca, igual que la conformada pel PNB i EH Bildu o pel PNB i PSE-EE.
A més, més de la meitat dels consultats (57%) assegura que ha tingut molt o bastant interès per aquestes eleccions, davant un 29% que afirma que ha tingut alguna cosa o poc interès. A set de cada deu bascos no els ha servit gairebé per a res la campanya electoral per conèixer les diferències entre els programes dels partits i només un 19% reconeix que li ha resultat molt o bastant útil per decidir el seu vot.
Entre l'electorat d'EH Bildu, el 82% manifesta haver tingut "molt o bastant" interès per les eleccions, mentre que aquest percentatge arriba al 69% entre els simpatitzants del PNB, el 64% entre els del PSE i el 58% entre els del PP. De fet, només un 6% dels entrevistats afirma que ha assistit a reunions o mítings d'algun partit, tot i que un 52% diu que ha llegit la propaganda electoral d'alguna formació.
Una dada curiosa de l'enquesta és que només el 26% se sent molt nacionalista, tot i que els dos partits sobiranistes obtenen majoria absoluta indiscutible i sumen més del 50% dels sufragis. El 20% dels enquestats no se senten gens nacionalistes, i el 44% no es considera ni en un cantó ni en l'altre.