Per contra, un 32,4% dels enquestats a Catalunya creuen que l'equilibri actual és correcte i tan sols un 14,1% es decanta per rebaixar la pressió fiscal -un 46,5%, per tant, es mulla per opcions alternatives-. Malgrat tot, només un 18,3% de les respostes se situen entre el 0 i el 2, les posicions més decantades a favor de millorar els serveis públics sigui al preu que sigui, i fins i tot els que avalarien l'increment tributari ho fan sobretot des de posicions més centrades, properes al 5.
En tot cas, hi ha territoris que tenen més clara la necessitat d'apujar impostos per millorar els serveis, com el País Basc (61,3%), el País Valencià (54,1%) o Madrid (53,8%), mentre que el suport a això és minúscul a Castella-la Manxa (28,2%) -n'hi ha més fins i tot de partidaris de retallar la pressió fiscal- i força baix a les Canàries (31,1%) o Andalusia (37,2%).
El treball de camp es va fer entre el 16 de setembre i el 20 d'octubre, abans que es concretés la negociació de la reforma fiscal anunciada pel Govern i els comuns aquest dilluns i fins i tot abans de les eleccions espanyoles. No es pot desprendre d'aquestes dades, per tant, un suport als canvis en IRPF, successions o fiscalitat verda per als pressupostos del 2020 o d'una mera apujada de la pressió fiscal, ja que la fórmula de la pregunta posa l'accent en la millora dels serveis públics. Caldria veure si els catalans perceben que els canvis tributaris pactats són útils per a això, ja que ara són força crítics amb el funcionament del sistema fiscal vigent, com veurem.
Pel que fa als electorats -dels comicis de l'abril-, els votants de Podem, ERC i En Comú Podem donen suport a apujar els impostos en percentatges molt elevats, superiors al 60%, mentre que els del PSOE superen per poc el 50%. Un 45,8% dels electors de JxCat també ho avalen, com una mica més del 40% dels de PP, Vox i Cs. Cap, però, defensa amb gaire intensitat reduir impostos, malgrat les propostes contundents en aquest sentit d'algunes forces de dretes.
En contra del que podria semblar, per tant, els ciutadans de dretes no reclamen massa una reducció dels impostos i, fins i tot entre ells, té més suport que s'apugin per millorar els serveis públics -sense ser una opció majoritària-. En canvi, entre els que no diuen la seva ideologia o afirmen no saber-la, només prop d'un terç avalaria l'augment de la pressió fiscal. Ratifica això la màxima que els que no són "ni d'esquerres ni de dretes" són més de dretes encara?
No és una qüestió tan ideològica com que qui pot fer un major esforç fiscal està més obert a fer-lo. Així, un 52,9% dels que diuen que la seva situació econòmica és bona avalaria apujar impostos, un percentatge que cau en el 44,9% entre els que tenen una situació regular i a un 37,5%, entre els que tenen una situació dolenta.
METODOLOGIA DE L'ANÀLISI |
---|
Les dades s'han extret de l'última enquesta d'opinió pública i política fiscal del CIS. A l'hora de fer els creuaments, com s'explica en el text, s'han agrupat les respostes més decantades a millorar els serveis públics encara que això impliqui apujar impostos -del 0 al 4-, els que prioritzen abaixar la pressió fiscal -del 6 al 10- i els que se situen en un punt mig -5-. Pel que fa a les comunitats autònomes de les enquestes, només s'han tingut en compte aquelles amb més de 100 entrevistes, per bé que s'han senyalitzat les que en tenen menys de 200, ja que el marge d'error és rellevant i la xifra, per tant, sols és aproximativa. A nivell ideològic, que en l'enquesta es puntua com una escala, s'han agrupat les respostes en gent d'esquerres -1 i 2-, de centre esquerra -3 i 4-, de centre -5-, de centre dreta -6 i 7- i de dretes -8, 9 i 10-. Pel que fa a la situació econòmica, s'han agrupat també les respostes dels que la tenen bona i molt bona, així com les dels que la tenen dolenta i molt dolenta. Igualment, en tots aquests casos i en la resta de categories s'han agrupat també les respostes "no sap", "no contesta" i, en el cas de la ideologia, els que afirmen no tenir-ne cap. |