Els concessionaris sospesen reclamar 6,5 milions d'euros als clients del Pla 2000E

Publicat el 17 de juny de 2010 a les 00:02
Una imatge d'un concessionari en ple Pla 2000E

Hi ha coses que només passen en la realitat. Hi ha coses encara més inversemblants que només passen en la realitat espanyola. Bon exemple d'aquesta premissa és el saldo que presenta el pretensiós Pla 2000E que tenia per objectiu incrementar les vendes de cotxes a través de subvencions directes. El famós pla que es va vendre a bombo i plateret per l'administració ara es pot girar contra els beneficiaris dels ajuts, els compradors.

Aquesta setmana els concessionaris i compravendes han anunciat que estan estudiant la possibilitat de reclamar als seus clients els més de 6,5 milions d'euros en ajudes avançades en concepte de subvencions d'aquest pla.  Una idea que va prenent forma i cos perquè aquesta quantitat no serà reemborsada per les administracions central i autonòmiques en considerar, en contra del criteri dels venedors, que els expedients per al seu cobrament no han estat legalment presentats.

L'Associació Nacional de Venedors de Vehicles de motor (GANVAM) - que representa 2.400 concessionaris i 3.000 compravendes - recorda que actualment hi ha prop de 13.000 expedients d'operacions de venda sense possibilitats de cobrament de la subvenció. Segons Ganvam és "a causa dels problemes tècnics amb què van topar els agents de vendes per registrar aquests expedients al SIT 2000" -el sistema que gestiona les ajudes- "per tal de tramitar el reemborsament dels incentius anticipats per aquests".

Ganvam ha denunciat que el Ministeri d'Indústria els ha remès una carta on argumenten que "igual que en qualsevol altre procediment administratiu, el "no registre de les sol·licituds per part de l'agent de vendes comporta considerar-les per no presentades", encara que el sol • licitant reuneixi tots els requisits objectius i tècnics exigits, com és la gran majoria dels casos dels 13.000 expedients pendents de liquidació.

Segons la patronal, amb aquest argument el "ministeri no es fa responsable dels incidents produïts a finals del mes de març quan l'endarreriment en l'obertura del SIT 2000 va provocar un bloqueig del sistema". A més Ganvam recorda que només sis dies després, el pressupost del ministeri va entrar en fase de prorrateig, "deixant fora" a part dels agents de vendes amb les operacions ja tancades.

Donar a Hisenda el que és de Hisenda

Seguint el criteri d'Indústria, Ganvam assumeix que aquestes ajudes avançades pels concessionaris i compravendes -però que llevat canvi de parer, no seran reemborsades- s'han de concebre com "descomptes comercials aplicats pels venedors i no com a subvencions estatals o autonòmiques", amb els pertinents efectes legals i fiscals.

Partint d'aquest principi, la patronal interpreta que si el "comprador ha rebut l'ajuda de forma avançada pel concessionari tindrà la consideració de descompte en factura i, per tant, no tributa". En cas contrari tindrien la consideració de subvenció i com a tal s'haurien de declarar a Hisenda.

Per aquesta deducció els venedors expliquen que es pot donar "la paradoxa" que els veritables beneficiats d'aquest pla d'incentius siguin les pròpies administracions públiques que, a més de no desemborsar aquestes ajudes, veuran augmentar les arques públiques gràcies al retorn via IRPF per el descompte de fins a 1.000 euros assumit pels venedors.

Segons el president de Ganvam, Juan Antonio Sánchez Torres, "cal advertir els contribuents d'aquesta situació perquè no paguin uns diners a Hisenda que no li corresponen" Per Ganvam. Aquests ajuts, si no són reemborsades al venedor, en cap cas han de tributar, ja que són els concessionaris i compravendes els que han fet un esforç perquè el client pugui beneficiar d'un preu més baix, és un descompte del venedor i no una subvenció ".
 
En qualsevol cas després de la festa pantagruèlica amb Indústria i els concessionaris com a amfitrions i cuiners de l'orgia, els convidats tenen tots esl números per pagar els plats trencats.