Els desallotjats de la plaça Catalunya volen Puig «al banc dels acusats»

Publicat el 27 de maig de 2012 a les 12:00
Un grup d'indignats ha recordat el desallotjament de la Plaça de Catalunya del passat 27 de maig del 2011 des del mateix lloc dels fets Foto: ACN

Un any després dels aldarulls que es van viure durant el desallotjament de la plaça de Catalunya el 27 de maig del 2011, les 56 persones que es van querellar contra els comandaments dels Mossos d'Esquadra no han renunciat "a seure Felip Puig al banc dels acusats". Aquest diumenge alguns d'ells han participat en un acte simbòlic a la mateixa plaça que ara fa un any els mossos van desallotjar per netejar-la i requisar elements potencialment perillosos -tot i que més tard es va permetre que es tornés a acampar. El col·lectiu dels 56 querellants ha presentat un recurs contra l'arxivament de la querella i ha insistit en la necessitat d'iniciar una investigació a fons dels fets.
 
"L'únic que és un antisistema, que no respecta les normes, és el senyor Puig", ha explicat Guillermo Rojo, una de les persones que denuncia haver rebut agressions dels cossos policials durant el desallotjament de la Plaça de Catalunya. El grup de 56 querellants ha apuntat la necessitat de reobrir el cas per tal que Puig i els comandaments dels Mossos d'Esquadra acabin assumint responsabilitats pels fets del dia 27 de maig. "Denunciem que es va atemptar contra el dret a reunió, a la manifestació, que es va produir una agressió violenta i la retenció il·legal d'un centenar de persones al mig de la plaça". 
 
L'arxivament del cas va suposar una gerra d'aigua freda per al moviment dels indignats, que ara ha interposat un recurs perquè es torni a reobrir, amb la intenció que es faci una investigació a fons del que va succeir aquell dia a la Plaça de Catalunya. A més, denuncien que se'ls ha negat el dret a la tutela judicial efectiva en no haver-se cridat a cap dels querellants a declarar pels fets denunciats.
 
Segons alguns dels que denuncien haver estat agredits per la policia, els fets del 27 de maig del 2011 no han estat aïllats durant el darrer any, sinó "un exemple d'una política repressiva que ha anat creixent". Els aldarulls de la passada vaga general, la web que van obrir els mossos per delatar presumptes vàndals o el blindatge policial de Barcelona durant la passada reunió del Banc Central Europeu a la ciutat comtal són altres exemples d'aquesta política "repressiva".
 
Els indignats també han criticat que els Mossos d'Esquadra continuïn utilitzant pilotes de goma en les manifestacions, enlloc de fixar-se en altres indrets de l'Estat, com el País Basc, on les lesions provocades per aquest tipus d'armament han provocat que el govern basc plantegi la seva retirada. Per últim, han denunciat que els antiavalots de la policia catalana continuïn ocultant el seu número de placa sota les armilles antibales, fet que "incompleix la llei".