Els sobiranistes crítics assenyalen ICV com el problema dels comuns

La plataforma impulsada per Nuet i Alamany aposta per un "sobiranisme progressista desacomplexat" i demana "redreçar" el rumb de Catalunya en Comú

Elisenda Alamany, durant la presentació de la plataforma Sobiranistes
Elisenda Alamany, durant la presentació de la plataforma Sobiranistes | @SobiranistesCat
23 d'octubre de 2018, 19:59
Actualitzat: 23:10h
"Si no entrem per la porta, entrarem per la finestra". Així resumeix un de les veus crítiques amb l'actual direcció de Catalunya en Comú el moviment que aquest dimarts fa la nova plataforma batejada amb el nom de Sobiranistes i que té com a principals rostres els dirigents Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet. Es declaren "orfes" amb el rumb de l'actual direcció encapçalada per Ada Colau i per això aposten per "redreçar-lo" encunyant una plataforma que pretén tenir vida i agenda pròpia al marge dels òrgans del partit. Sense pal·liatius han assenyalat ICV com un dels principals esculls d'un projecte que, assenyalen, s'està "empetitint". 

Un "sobiranisme progressista" desacomplexat per superar el "processisme" i "un pas enrere dels partits" de la confluència és la recepta que posen sobre la taula. Alamany ha posat noms i cognoms a un dels motius pels quals considera que l'espai s'ha allunyat dels valors fundacionals que va abanderar Xavier Domènech: "ICV ha estat un dels entrebancs". I és que en el manifest assenyalen que Catalunya en Comú és víctima de "pactes de despatx" i de la lògica de quotes, actitud que atribueixen als ecosocialistes i a part de l'entorn de Colau.

Dolors Sabater, Marc Parés i Joan Giner, a la presentació

Amb una posada en escena que ha comptat amb la presència de dirigents com l'exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater, l'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà i l'exdiputat i dirigent de Podem Joan Giner. També Marc Parés -dirigent de la confiança de Domènech-, Xevi Montoya, un dels impulsors de Guanyem Girona, i membres territorials d'entitats com Òmnium i Súmate. Alamany ha defensat que l'"obligació" d'aquells que creuen en el projecte de partida és arromangar-se si veuen que l'"eina no funciona" i s'ha "desviat" d'allò que pretenia ser. Nuet ha estat l'encarregat de verbalitzar que "la república" amb la qual somnien ha d'incloure "totes les sobiranies": des de la vessant social i també des de la nacional.

La portaveu ha insistit que es tracta d'un projecte "constructiu" i ha negat taxativament que hi hagi un risc d'escissió dins dels comuns. De fet, ha subratllat que no és "portaveu d'un corrent" sinó portaveu de Catalunya en Comú Podem, rol que pretén seguir exercint. Però no amaga que és conscient que es tracta d'un pols a la direcció que pot tenir conseqüències. El moviment ha estat rebut amb incomoditat i enuig per part de la direcció, que no accepta les esmenes dels crítics i que en les darreres hores ha intensificat els contactes per conèixer el llistat de presències a l'acte.

Elisenda Alamany: "Les misèries i vergonyes internes les haurien d'explicar aquells que les protagonitzen"

De fet, la presentació de la plataforma s'ha fet encara en plena ressaca del cessament del fins ara coordinador del grup parlamentari, Marc Grau, un dels impulsors del manifest. Preguntada per aquesta qüestió, que caldrà veure si té més repercussions sobre el grup parlamentari, Alamany ha assegurat que assumeixen "els costos polítics" que implica haver impulsat aquest desafiament públic i que les "misèries i vergonyes internes" les haurien d'explicar "aquells que les protagonitzen". Tot i això, la presidenta del grup, Jéssica Albiach, ha desvinculat la destitució de Grau de la presentació de la plataforma. "No és per motius ideològics sinó per la pèrdua de confiança", sosté. 

Reconeguts en el "consens" de l'1-O i el 3-O

Els impulsors de la plataforma es reconeixen en el "consens" de l'1-O i del 3-O i diagnostiquen que hi ha més gent fora de l'espai a la qual es pot interpel·lar que no pas a la que en aquests moments dona suport al projecte dels comuns. Es tracta d'una lectura que fan a partir de la musculatura electoral perduda a les eleccions del 21-D, una situació que consideren agreujada des de la renovació de càrrecs de la direcció. La radiografia que han fet pública és que no s'han superat les quotes, han primat els "pactes de despatx" i s'ha tendit a una "homogeneïtzació" que "empetiteix" l'espai. És una crítica que adrecen directament a ICV i a l'entorn d'Ada Colau, amb qui mantenen un pols especialment des de la dimissió de Domènech.

Una agenda pròpia al marge de la del partit

La plataforma Sobiranistes neix amb la intenció d'impulsar una activitat paral·lela a l'oficial del partit i ja ha anunciat que obren el manifest a noves aportacions i que es reuniran amb partits i entitats. L'objectiu és també tenir empremta a les municipals a l'hora de confeccionar candidatures que siguin "superadores" de sigles i amb capacitat per guanyar, com ara la que es va fer a Badalona el 2015. Les conseqüències que pugui tenir en la vida interna del partit aniran en funció de com encaixi la direcció de Colau el moviment. De moment, ja emès un comunicat on lamenta que els sobiranistes crítics han estat "poc transparents", rebutgen les crítiques que fa la plataforma a l'actual rumb del partit, demanen que no s'"atribueixin la representació del sobiranisme" de la formació i que recondueixin les seves esmenes en els òrgans interns. L'esquerda interna, lluny de minimitzar-se, creix.