Els toros porten Espanya al «burladero» de la identitat

Els capdavanters de la política s'esquincen les vestidures per la prohibició dels toros.

Publicat el 28 de juliol de 2010 a les 17:20

"Joc de disbarats", "atacs indiscriminats" i "error". Aquestes són algunes de les expressions pronunciades per líders polítics espanyols per la prohibició dels toros a Catalunya. El mínim comú denominador, però, és el debat identitari. El "burladero de la identitat" és on es situen els arguments contra la prohibició.

Aguirre: "Es prohibeixen per trencar els llaços entre Catalunya i l'Estat" 
 
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, ha dit que el Parlament de Catalunya ha decidit prohibir les corrides de toros per "trencar els llaços" entre Catalunya i l'Estat i aconseguir que "el que tot el món reconeix com un símbol de la identitat d'Espanya desaparegui de Catalunya". A un acte del PP a Móstoles (Madrid) ha dit que la prohibició de les corrides dels toros pretén "enfrontar als espanyols" perquè "no té res a veure amb la protecció del medi ambient perquè ningú cuida més la natura que els cuidadors criadors de toros braus, ni tampoc amb el maltractament dels animals, perquè no hi ha cap animal al món que rebi més atencions que el toro brau", ha sentenciat.

Cospedal: "És un drama i un disbarat" 
 
La secretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal, ha qualificat de "drama" i "disbarat" la prohibició de les corrides de toros a Catalunya, que considera que s'ha aconseguit gràcies a "la mania del PSOE de negar la llibertat als catalans i als espanyols". Durant un acte a Ciudad Real ha criticat que "el PSOE estigui permetent que a Catalunya, on governa, es faci una manifestació contra una sentència del Tribunal Constitucional o s'aprovi una prohibició". Considera que la decisió del Parlament "nega la llibertat als catalans per poder assistir a corrides de toros, tot i que és una festa tant catalana com de qualsevol altre lloc d'Espanya", ha manifestat.

El govern espanyol: "Respecta però no comparteix la prohibició"  
 
El govern de José Luis Rodríguez Zapatero "respecta" però no comparteix la decisió dels Parlament de Catalunya de prohibir les corrides de toros perquè aposta per la "convivència i la coexistència abans que per la prohibició", segons fonts de La Moncloa. No obstant això, tampoc té previst legislar en aquest sentit ni donar suport a cap iniciativa per regular-les a les Corts espanyoles com la que ha anunciat el PP al Congrés i al Senat per declarar-les bé d'interès cultural. Segons aquestes fonts, l'executiu espanyol no té ni ha tingut mai en la seva agenda legislar sobre aquesta qüestió, ni abans de la votació del Parlament, ni ara.

El president de Murcia: "Ataca la identitat espanyola" 
 
El president de Murcia, Ramón Luis Valcárcel, ha afirmat aquest dimecres que l'objectiu de la prohibició dels toros aprovada pel Parlament és "atacar la identitat espanyola, ni més ni menys" perquè "la festa nacional és una festa eminentment espanyola" i tot el debat parteix "d'una ofensiva nacionalista contra el que és espanyol". Segons Valcárcel, la polèmica és "artificial" perquè "no busca la protecció dels toros" sinó "trencar amb tot el que s'identifica amb Espanya". També ha recordat que el seu govern ja ha iniciat un expedient per declarar la "fiesta" com a Bé d'interès cultural, com també ha fet la comunitat de Madrid.

El president d'Extremadura: "És un error" 
 
El president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, creu que és un "error". Provocarà, al seu parer, fer "passes enrere" en "la integració".Vara ha parlat d'error perquè "Catalunya s'ha caracteritzat sempre per la seva universalitat, per la seva barreja de cultures i cosmopolitisme". També considera que és "una contradicció" amb el que "sempre s'ha respectat" que són les "tradicions" i la "cultura". Tot i les crítiques, Vara s'ha mostrat "enormement respectuós" per la "decisió sobirana del Parlament de Catalunya".

Rubalcaba hauria votat en contra de la prohibició de les curses de braus a Catalunya 
 
El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assegurat que "a nivell personal" si s'hagués estat diputat del Parlament de Catalunya hauria votat que "no" a la prohibició dels toros. Durant un acte per fer balanç de la lluita contra el crim organitzat, el ministre ha dit que no és aficionat als toros. Des del punt de vista governamental, Rubalcaba no ha volgut opinar sobre la decisió dels polítics catalans. "Els governs no acostumem a comentar les decisions d'altres parlaments" sobretot quan es prenen en "l'àmbit estrictament de les seves competències".