ERC aposta per un «referèndum verificable» i crida a forçar l'Estat a negociar-lo

Pere Aragonès, vicepresident del Govern i home fort dels republicans, assenyala que cal una "majoria inapel·lable" per aconseguir-lo i que es reconegui el resultat internacionalment

Pere Aragonès i Alfred Bosch, durant el consell nacional d'ERC
Pere Aragonès i Alfred Bosch, durant el consell nacional d'ERC | ACN
22 de setembre de 2018, 12:15
Actualitzat: 21:29h
Proposta d'unitat estratègia d'ERC al voltant d'un "referèndm verificable". L'encarregat de desgranar-la ha estat el vicepresident del Govern i adjunt a la presidència dels republicans, Pere Aragonès, en el marc del consell nacional de la formació celebrat aquest dissabte a Barcelona. Aragonès ha reclamat "treballar pel reconeixement polític, internacional i intern" del que es va decidir l'1-O. "Defensem un referèndum verificable a nivell internacional on tothom pugui anar a votar lliurement sense témer per la seva integritat física, on totes les opcions es puguin posar sobre la taula". "Hem de generar les condicions objectives per fer possible l'exercici del dret a l'autodeterminació", ha apuntat el dirigent republicà.

Aragonès ha apuntat que cal "treballar per aconseguir una majoria interna al país inapel·lable" que "ningú pugui qüestionar", com sí que ha passat en els casos de la consulta alternativa del 9-N i en el referèndum de l'1-O, per bé que el Govern en brandi el resultat com a vinculant encara que no se n'apliqués el resultat. Davant d'aquest context, el vicepresident ha volgut indicar la importància de disposar d'una majoria incontestable: "Cal que la societat catalana accepti els resultats, el veredicte de les urnes, amb una majoria interna inapel·lable, i no en clau de pensar per un vot més, sinó en una hegemonia social". Cal "crear un estat d'opinió pública a l'Estat més favorable i generar interès internacinal", ha insistit.

Si l'Estat no vol negociar, ha apuntat el dirigent d'ERC, "no es renunciarà" a "cap via democràtica". "Hem d'exercir lliurement el dret a l'autodeterminació", ha destacat Aragonès, que ha destacat el component violent de la resposta de l'Estat l'any passat. "Contra els cops, més vots. Hem de situar el camp de joc en els vots, no en els cops", ha destacat. Aquesta proposta "d'unitat estratègica", ha dit, es negociarà amb tot l'independentisme, que busca un camí conjunt mentre es prepara per respondre el nou embat que suposarà el judici a l'1-O.

Reaparició de Rovira

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha irromput aquest dissabte en el consell nacional d'ERC, celebrat extraordinàriament a l'Auditori AXA de Barcelona i no a la seu del partit. "Els propers mesos serà clau que ens expliquem el judici, que serà polític", ha asseverat Rovira, que ha acusat la justícia espanyola de tenir una visió "premeditada" des dels fets del 20 de setembre de l'any passat. "La nostra única força és la de la raó i la de la mobilització pacífica. Ni un bri de violència davant la repressió", ha assenyalat la dirigent independentista. "El republicanisme cal que trobi la via de consens per avançar. Només d'aquesta manera és possible fer camí, consensuar sense uniformar", ha insistit.

El referèndum de l'1-O, ha apuntat, "no va ser cap delicte". "L'1-O és un punt de no retorn, els ciutadans van sortir a votar de forma sobirana, pacífica i democràtica sobre el futur del nostre país. Això no pot tenir marxa enrere", ha destacat Rovira. "És un punt de no retorn perquè el govern espanyol va decidir fer ús de violència desproporcionada. Des d'aleshores, les institucions de l'Estat només han seguit el camí de la repressió", ha apuntat. "Cal prendre consciència de les lliçons de l'1-O", ha destacat. El 3-O, ha dit, és el mirall. "Sabem que això és possible", ha assenyalat en una intervenció molt aplaudida.

"Davant del judici, hem de deixar molt clar que fer un referèndum no és cap delicte. Voler un canvi polític en un estat democràtic no és cap delicte", ha insistit Rovira, que ha definit el procés judicial com una causa "general" contra l'independentisme i contra els "drets civils i polítics". "Es pretén definir els límits de la democràcia i de la política, i la via és la política, no els jutjats", ha asseverat la secretària general d'ERC, que es va exiliar fa sis mesos.
 
Rovira ha volgut dedicar les primeres paraules a Alfred Bosch, que ha fet un pas enrere com a candidat d'ERC a Barcelona en favor d'Ernest Maragall. "Els teus gestos no es veuen cada dia, i la política s'hauria de fer amb aquest tipus de gestos", ha assenyalat la secretària general republicana, que ha recordat que Bosch va ser un dels primers que va anar-la a veure a Ginebra per demanar-li "explicar-se encara més i millor". "La propera passa l'hem de fer amb més prescriptors", li va dir l'exalcaldable republica. "No volem que t'aturis", ha dit Rovira, tot just abans que l'auditori es posés dempeus per aplaudir Bosch.

Referèndum "verificable"

L'adjunt a la presidència d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha demanat "treballar pel reconeixement polític, internacional i inern" del que es va decidir l'1-O. "Defensem un referèndum verificable a nivell internacional on tothom pugui anar a votar lliurement sense témer per la seva integritat física, on totes les opcions es puguin posar sobre la taula". "Hem de generar les condicions objectives per fer possible l'exercici del dret a l'autodeterminació", ha apuntat Aragonès.

El dirigent republicà ha apuntat que cal "treballar per aconseguir una majoria interna al país inapel·lable" que "ningú pugui qüestionar". "Que la societat catalana accepti els resultats, el veredicte de les urnes, amb una majoria interna inapel·lable, i no en clau de pensar per un vot més, sinó en una hegemonia social", ha destacat. Cal "crear un estat d'opinió pública a l'Estat més favorable i generar interès internacinal", ha insistit Aragonès.

Xarxa de solidaritat i "noves sobiranies"

"Serem la punta de llança de la defensa de totes les llibertats i drets amenaçats. Construirem una xarxa de solidaritat i de lluites compartides aglutinant el màxim d'actors possibles", ha destacat el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià. "Sumant, sumant i sumant farem el camí més curt cap a la independència", ha assenyalat Sabrià, que ha citat la lluita feminista i l'antifeixista com a dos exemples de "lluites compartides". Ha destacat aquesta "xarxa" s'ha de fer amb els actors sobiranistes, però també amb aquells que "no poden restar passius" davant del context de repressió existent a l'Estat.

"No hi haurà normalitat possible mentre hi hagi presos i exiliats. L'única opció que es contempla és el seu alliberament- Denunciem que el procediment penal és sense garanties i arribarem fins on calgui per aconseguir que es faci justícia i es condemni l'Estat", ha destacat la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, que ha indicat que no hi haurà normalitat fins que el president de la formació, Oriol Junqueras, sigui a la presó. "Si l'Estat vol trobar una solució, "cal canviar les cel·les per les taules de negociació, els vis a vis per reunions i els barrots per faristols", ha apuntat Vilalta, que ha demanat l'absolució i la llibertat dels encausats.

Alba Vergés, consellera de Salut, ha apuntat que ERC vol "governar republicanament i avançar cap a la República a través de la consecució de noves sobiranies que ens faran més lliures". "Fer República també és governar bé i per a tothom, construir una societat empoderada i sobirana", ha apuntat Vergés, que ha posat com a exemple la llei d'universalització de la salut -recorreguda, encara, al Tribunal Constitucional- i la renda garantida de ciutadania. 

Bosch i el flanc internacional

Bosch ha pres la paraula per indicar que la tardor passada els independentistes "no eren prou" ni "prou forts". "Ens hem de reconèixer a nosaltres mateixos, i per això hem de ser més", ha destacat l'exalcaldable d'ERC a Barcelona, que ha demanat treballar el flanc internacional pensant en les eleccions europees del maig de l'any vinent. "La causa de Catalunya s'ha de convertir en una és de les causes per la llibertat i la democràcia al món", ha apuntat Bosch, que ha admès que el reconeixement de la causa catalana "no serà immediat".

"No busquem el suport del món com a independentistes, sinó com a demòcrates", ha destacat el dirigent republicà, que serà substituït per l'actual conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall. Bosch podria ser una de les opcions per substituir-lo quan Maragall surti del Govern per centrar-se en la campanya de les eleccions municipals.