ERC, CUP i tota l'oposició demanaran la suspensió de Borràs si no plega voluntàriament

L'independentisme garanteix que Junts mantindrà la presidència del Parlament mentre es resol el judici oral pels contractes fraccionats a les Lletres Catalanes

Laura Borràs, al Parlament.
Laura Borràs, al Parlament. | Pau Ollé
Bernat Surroca / Roger Tugas Vilardell
26 de juliol de 2022, 16:05
Actualitzat: 19:58h
Pressió dels tots els grups parlamentaris -excepte Junts- perquè Laura Borràs faci un pas al costat i s'aparti de la presidència del Parlament després de l'obertura de judici oral pel cas dels contractes fraccionats a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). ERC, PSC, CUP, comuns, Vox, Ciutadans i PP han demanat a líder de Junts que deixi el càrrec per no arrossegar la institució cap a un procediment judicial per delictes de corrupció. Borràs està acusada per prevaricació i falsedat documental, i s'enfronta a una possible pena de sis anys de presó i 21 d'inhabilitació. Fins ara ha mantingut que és innocent i víctima d'una persecució política, un relat que no compren la resta de partits independentistes, que fa dies que donen Borràs per amortitzada. La mesa abordarà el cas aquest dijous al migdia.

ERC i CUP demanen que Borràs s'aparti i no tenen dubtes sobre la naturalesa dels delictes que s'imputen a Borràs conforme estan vinculats a la corrupció. Els republicans demanen a Borràs que s'aparti i s'ha obert a pactar amb Junts qui ha de ser el seu relleu al capdavant del Parlament. En tot cas, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha considerat que "el més raonable per a la defensa de la presidenta del parlament i per preservar el prestigi de la institució és que ella mateixa valori apartar-se".

Ho hauria de fer, segons la dirigent d'ERC, "per respecte a les institucions i el ferm compromís contra la corrupció", a través de l'article 25.2 del reglament, per iniciativa pròpia i per "un exercici de responsabilitat". Mantindria l'acta, tot i que amb drets i deures suspesos de manera temporalitat, evitant així que "que aquesta cambra no quedi vinculada a un cas de corrupció". En tot cas, si no ho fes de mutu propi, ha assenyalat que "el reglament és molt clar i s'haurà d'aplicar l'article 25.4", pel qual Borràs seria apartada igualment.

Segons Vilalta, no hi ha dubtes que el cas que afecta la presidenta del Parlament respon a sospites d'una causa vinculada a la corrupció, motiu pel qual no considera que calgui traspassar el debat a la comissió de l'estatut dels diputats. La republicana, però, garanteix que el partit serà fidel a l'acord de govern i, per tant, Junts mantindria el càrrec al capdavant de la cambra, motiu pel qual l'insta a proposar alternatives a Borràs, ja sigui triant una nova presidència o traslladant-ne les atribucions a una altra figura.

Igualment, la diputada de la CUP Laia Estrada ha dit que l'obertura de judici oral fa necessari que la presidenta del Parlament s'aparti del càrrec fins que no es resolgui el cas, i ha demanat a ERC i Junts que es posin d'acord per substituir Borràs mentre duri el procediment. "Tenen temps per fer-ho i resoldre aquesta situació fins a la convocatòria de la mesa de dijous", ha afirmat. Si Borràs no s'aparta i ERC i Junts no es posen d'acord, ha dit Estrada, "el reglament i l'article 25.4 són molt clars". "Aquest article es va incorporar a iniciativa de la CUP i, per tant, aquesta serà la nostra postura", ha afirmat.

Estrada ha admès que és el cas de Borràs és "complex" i que la CUP no actuarà de manera "irresponsable". De tota manera, ha deixat clar que els cupaires no tenen dubtes sobre la naturalesa dels delictes de prevaricació i falsedat documental, és a dir, considera que són corrupció i que per tant l'article 25.4 es pot aplicar. En la reunió de dijous, els cuparies demanaran aplicar el 25.4, que implica la suspensió "immediata" de Borràs. La diputada no ha descartat demanar a posteriori un dictamen a la comissió de l'estatut del diputat per concretar els termes d'aquesta suspensió.

El PSC també ha avançat que dijous instaran llavors a aplicar aquest article i ha demanat a Borràs que s'aparti de la presidència del Parlament. Segons ha detallat la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, el líder de la seva formació, Salvador Illa, ha trucat a la dirigent de Junts per traslladar-li el "respecte personal cap a ella i cap a la presumpció d'innocència", però, en tot cas, li ha reclamat que "s'aparti i plegui de la presidència del Parlament, per normalitzar la institució i que la cambra pugui triar un altre president o presidenta". "Ningú pot arrossegar les institucions ni passar per sobre de les institucions", ha etzibat.

Evitar una interinitat
Per la seva banda, els comuns -que no formen part de la mesa- també han demanat aplicar l'article 25.4 i han apuntat que Borràs hauria d'apartar-se de la presidència del Parlament, encara que se li mantingui l'acta de diputada. "Ha de dimitir com a presidenta perquè no podem tenir durant sis mesos o un any un interinatge", ha dit el portaveu, David Cid.

Igualment, tant Cs com Vox han reclamat aquest dimecres que s'apliqui l'article 25.4 i, mentre els primers insten a fixar data per triar nova presidència de la cambra, els segons afirmen que la norma faria que Borràs deixés de ser diputada, cosa que el reglament no preveu. En un comunicat, el PP l'ha convidat a dimitir de mutu propi i, si no ho fa, defensa també l'altra via que contempla el reglament, ja que "la indignitat ja és clamorosa i el desgast a què està sotmetent a la imatge del Parlament, vergonyós".