ERC i Junts airegen diferències abans d'enfocar la taula de diàleg

El partit de Puigdemont es desvincula del termini de dos anys i posa en dubte que hi hagi més reunions a partir del setembre; els republicans reclamen no "debilitar" la mesa abans de reprendre-la

Pere Aragonès i Jordi Puigneró, al Parlament.
Pere Aragonès i Jordi Puigneró, al Parlament. | ACN
Joan Serra Carné / Oriol March
30 d'agost de 2021, 20:00
Actualitzat: 31 d'agost, 13:12h
La represa de la taula de diàleg es produirà, amb tota probabilitat, a finals de la setmana del 13 de setembre, per bé que la data està pendent d'una concreció definitiva. I el Govern treballa amb la idea que la reunió se celebri al Palau de la Generalitat, per dotar la reactivació de la mesa de negociació amb l'Estat de la "màxima institucionalitat", com exposen fonts governamentals coneixedores dels preparatius. La part catalana treballa en la logística de la cimera -la segona sessió de treball després de la cita del 26 de febrer del 2020 a la Moncloa-, però troba més dificultats a l'hora de teixir un relat compartit del recorregut que ha de tenir l'instrument per a la resolució del conflicte polític. Perquè ERC i Junts continuen evidenciant diferències substancials en els dies previs a la convocatòria.

L'estiu no ha servit per construir un relat compartit sobre la negociació amb l'Estat, per bé que des de finals de juny se sap -quan Pere Aragonès i Pedro Sánchez van reunir-se a la Moncloa- que l'inici del curs polític estaria marcat per la reactivació del diàleg entre governs al setembre i que el Govern treballa per bastir una posició "compacta", una definició utilitzada pel propi president de la Generalitat en una entrevista a Els Matins de TV3 d'aquest dilluns. Però les veus de partit han carregat l'entorn de soroll, com ha anat cristal·litzant en les comptades aparicions polítiques d'aquest agost. Més carpetes damunt la taula de la cita informal de l'executiu aquest dissabte -les jornades de convivència semestrals previstes en el pacte d'investidura-, liderada pel president i pensada per encarar el curs polític fora dels despatxos habituals.

Deia Aragonès a la televisió pública que "moltes vegades" els republicans s'ha sentit "sols" en la demanda d'una sortida negociada al conflicte, una reflexió que remet a les paraules que es van escoltar a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), on dirigents de Junts van marcar distàncies amb la taula de diàleg. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, la va catalogar de "simulacre" mentre que el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró -més calculador i menys vehement-, va demanar no renunciar a la unilateralitat per tal de no perdre "força" negociadora davant l'Estat. Aragonès i Puigneró han estat en contacte permanent a l'agost, amb carpetes damunt la taula com l'alineació catalana a la taula i les carpetes a tractar-hi.

La distància entre Junts i ERC s'ha constatat aquest dilluns. Elsa Artadi, en nom del partit de Carles Puigdemont, s'ha desvinculat del termini de dos anys que els republicans i la CUP van concedir a la mesa de negociació. Ha pronosticat que més que una taula de diàleg serà una cita de dos "monòlegs", i no ha descartat que les reunions acabin molt aviat. Fins i tot, que no se'n produeixi cap més. Els adjectius -"surrealista" i "suposada"- que Junts fa servir per referir-se a la mesa són eminentment negatius, per bé que carreguen sobre les espatlles del PSOE -i de Podem- qualsevol fracàs. Si "encotillen" el diàleg en la Constitució, no hi ha marge.

Al seu torn, la formació presidida per Oriol Junqueras ha enviat un missatge als seus socis a l'executiu: la necessitat de no "debilitar" l'estratègia de la part catalana abans de la reunió del setembre per afrontar la cita amb la "màxima fortalesa possible". "No l'hi posem fàcil al govern espanyol", ha exposat la secretària general d'ERC, Marta Vilalta, que ha argumentat que lesionar l'instrument pactat amb la Moncloa és fer un "flac favor" al Govern. "No hem de dedicar-nos a debilitar la nostra posició", ha insistit. En ple agost, Laura Vilagrà, consellera de la Presidència, insistia des de la UCE que els acords són per "complir-los", en referència a Junts. El fet que els dos anys no apareguin per escrit en l'entesa amb ERC permet als de Puigdemont desmarcar-se'n.

Composició amb membres del Govern
Tampoc hi ha consens en la composició de la delegació catalana a la mesa. Veus governamentals de Junts encara exposaven la setmana passada la possibilitat d'incloure-hi noms de partit mentre que Aragonès ha apuntat aquest dilluns que les veus seran essencialment del Govern, tot i que no es descarta afegir-hi a última hora representants parlamentaris, de Junts i ERC. Les fonts consultades preveuen que aquests serrells es tanquin en els propers dies -aquesta setmana- o a principis de la que ve, a tot estirar. Junts ha tret importància a l'alineació, en la qual es dona per feta la presència de Puigneró, que vol portar a la taula lleis "recentralitzadores". I, si no decau el tràmit parlamentari al Congrés, el diàleg quedarà lesionat, diu el vicepresident.

Del que no se n'espera una fotografia prèvia a la cimera és de l'Acord nacional per l'Amnistia i l'Autodeterminació. S'hi treballa com un espai d'acompanyament de la taula de diàleg, que pugui "créixer" a mesura que avanci la negociació amb l'Estat. "Ara, posarem les bases", expliquen a l'entorn d'Aragonès. Abans de la setmana del 13 de setembre, partits i entitats adherides a l'acord coneixeran la proposta del Govern. "Som en un moment de reinici", exposen a Palau sobre la represa de la relació amb la Moncloa per abordar el conflicte polític. S'espera que el govern espanyol formuli una declaració d'intencions a la mesa i es treballa encara en la metodologia que ha de donar consistència a la negociació. Un aspecte clau per Aragonès, com va deixar clar el president a finals de juny a Madrid.


ERC s'ha mostrat exigent amb Junts, però també amb el govern espanyol. Ho afirmava Aragonès a TV3, quan advertia la Moncloa que la taula de diàleg ha de ser productiva. Si no hi ha avenços, ha recordat el president de la Generalitat, els acords amb el PSOE i Podem poden "saltar pels aires". En la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva dels republicans, Vilalta ha reforçat el missatge. "Estem convençuts que el president del govern de l'Estat complirà els acords que tenim", ha destacat, començant per la presència de Pedro Sánchez en la reunió de Barcelona. Aragonès hi havia insistit també. "Ara hem de començar a treballar. Ja s'ha acabat el temps per continuar fent fotos", destaquen a la cúpula republicana, en la línia del que remarca també Junts.

I què pot saltar pels aires si la negociació no flueix? Per exemple, el rol d'ERC per validar els pressupostos generals de l'Estat. La intenció del partit és, però, explorar "al màxim" la discussió dels comptes amb la Moncloa. I a la seu del carrer Calàbria no creuen que aquestes converses hagin d'anar vinculades a la validació dels pressupostos de la Generalitat. El soci principal és la CUP i la fórmula la majoria independentista al Parlament. Malgrat els oferiments del PSC i de Salvador Illa, el Govern no està rumiant en cap pla B. I Junts? És reticent a verbalitzar sense embuts que sense diàleg cal fer caure el govern de Sánchez, però reclama utilitzar tota la força de l'independentisme a Madrid per condicionar la Moncloa. Si no hi ha avenços, encara més.
Arxivat a