ERC i Junts coincideixen en «estendre la mà» a la CUP en la primera reunió per formar el Govern

Les delegacions de les dues formacions enceten oficialment les converses després d'haver-se citat per separat amb els anticapitalistes en el transcurs de la setmana

Laura Borràs i Pere Aragonès al debat de política general del 2018.
Laura Borràs i Pere Aragonès al debat de política general del 2018. | Adrià Costa
19 de febrer de 2021, 17:30
Actualitzat: 20:06h
Els equips negociadors d'ERC i Junts ja han engegat oficialment els contactes. Aquesta tarda s'ha produït la primera reunió entre les dues delegacions per abordar l'inici de la legislatura i posar en marxa el nou Govern. Als republicans, per tant, només els quedarà trobar-se amb els comuns per haver tancat la primera ronda de contactes amb les formacions que vol incloure en el futur executiu, tenint en compte que fa dos dies es van citar amb la CUP. L'horitzó temporal no està tancat, però el calendari marca que el 12 de març, com a molt tard, s'ha d'haver constituït el Parlament. De l'acord que s'arribi per la mesa de la cambra ja es podrà deduir com acabaran les converses.

"Les dues formacions han analitzat el resultat de les eleccions al Parlament de diumenge passat i han constatat la victòria històrica de l'independentisme, que ha superat el 51,7% dels vots i ha obtingut una majoria absoluta amb escons. La reunió ha estat positiva i s'ha acordat obrir una nova etapa en l'independentisme per aprofitar aquesta oportunitat històrica que han brindat les eleccions. Els dos partits s'han emplaçat a seguir treballant en aquesta direcció", ha ressaltat Junts en un comunicat.

En el mateix document, la formació liderada per Carles Puigdemont insisteix que s'ha de produir un acord entre les "forces parlamentàries independentistes", una consideració que exclou els comuns, un partit amb el qual Junts no vol compartir executiu. "Junts es mostra convençuda que aquesta oportunitat històrica servirà per arribar a acords en tots els espais institucionals on l'independentisme té representació per avançar cap a la independència, d'acord amb el mandat expressat a les urnes el passat diumenge 14 de febrer", remarca la formació. Això té a veure amb la voluntat d'arribar a una entesa també en el flanc de Madrid, on hi ha hagut discrepàncies entre ERC i Junts.

Els republicans també ha emès un comunicat en qual qualifiquen com a "molt positiva" la primera reunió mantinguda amb Junts per explorar la conformació d'un nou Govern. ERC, que veu viable "iniciar una nova etapa" que permeti avançar "tant a nivell social com nacional", han destacat que en la trobada s'ha posat "en valor" el triomf de les forces sobiranistes, que ha permès que el bloc integrat per republicans, Junts i la CUP passi dels 70 als 74 diputats. ERC també considera rellevant que "s’hagi superat la barrera del 50% de suport als partits independentistes". Els dos socis de l'actual executiu s'han emplaçat a una nova reunió de treball, que se celebrarà els propers dies, i coincideixen a destacar que "caldrà estendre la mà a més forces", en referència a la CUP.

Converses a tres (i quatre) bandes

Els negociadors d'ERC són Laura Vilagrà, número dos dels republicans a les eleccions; Marta Vilalta, portaveu del partit; Sergi Sabrià, fins ara president del grup parlamentari; i Josep Maria Jové, habitual en aquest tipus de converses i que ja va ser, com Vilalta, en l'acord amb el PSOE per investir Pedro Sánchez. Pel que fa a Junts, els membres de la delegació inclouen Jordi Sànchez, secretari general de la formació; Josep Rius i Elsa Artadi, vicepresidents del partit i diputats electes; Francesc de Dalmases, també diputat electe i de la màxima confiança de Laura Borràs; i Míriam Nogueras, portaveu a Madrid.

La trobada arriba després que ERC es reunís dimecres amb la CUP, que té la clau de la governabilitat que dijous es va citar amb la delegació de Junts. Sobrevolen les negociacions les imatges dels aldarulls dels últims dies a Barcelona en protesta per la detenció del cantant Pablo Hasél, que han generat una allau de crítiques cap als Mossos. Després de la trobada entre Junts i els anticapitalistes, les dues formacions van emetre comunicats crítics amb la tasca de la policia en les manifestacions. Miquel Sàmper, conseller d'Interior, és de la formació de Carles Puigdemont.

La CUP colla pels Mossos

La CUP en demana la dimissió i reclama un canvi radical en les polítiques d'ordre públic si Junts vol entendre's amb ells per donar estabilitat a la legislatura, una circumstància que ha generat malestar a Interior, on es considera que no s'ha defensat prou la figura del conseller. Sàmper va comparèixer ahir a la tarda per demanar un debat "urgent" sobre la gestió de l'ordre públic a Catalunya. Interior serà una de les conselleries que, en cas d'haver-hi acord de Govern, ho tindran més complicat. Damunt la taula hi ha la possibilitat que, tenint ERC la presidència, l'ordre públic el comandin els republicans.

El reguitzell de trobades d'aquesta setmana arriba amb els resultats de les eleccions encara molt recents. El PSC va ser qui es va imposar a les urnes -33 escons i 652.858 vots- davant dels d'Aragonès -33 representants i 603.607 vots-, que van deixar Junts -32 diputats i 568.002 vots- en tercera posició. La CUP va acostar-se al seu rècord amb 9 representants i 189.087 sufragis, i és decisiva per formar Govern. ERC també té previst reunir-se amb els comuns, als quals vol dins l'executiu, però de moment els de Jéssica Albiach exploren la investidura de Salvador Illa, que la té molt complicada.