ERC obre foc contra Junts pel discurs sobre els migrants: «És una irresponsabilitat»

Els republicans defensen abordar la multireincidència sense posar el focus en l'origen i adverteix que les declaracions dels juntaires "fomenten l'odi" i són "molt perilloses"

Raquel Sans, en una imatge d'arxiu.
Raquel Sans, en una imatge d'arxiu. | Marc Puig (ERC)
18 de desembre del 2023
Actualitzat a les 14:37h
Les declaracions de Junts al Maresme, demanant expulsar les persones migrades que han delinquit de forma multireincident, han rebut el rebuig frontal d'ERC. La portaveu del partit, Raquel Sans, ha assegurat aquest dilluns en roda de premsa que estan "a favor" d'abordar la multireincidència, però ha demanat fer-ho sense "simplificar el discurs" ni apuntant directament contra el col·lectiu estranger. En aquest sentit, ha reclamat responsabilitat a Junts: "És molt irresponsable assenyalar directament".

Sans, que a més ha recordat que aquest dilluns és el Dia Internacional del Migrant, també ha advertit que aquesta mena de declaracions "deshumanitzen" les persones migrades i ha alertat que aquests discursos "fomenten l'odi". També, que fer una associació "és molt perillós". Com s'ha d'abordar la multireincidència, segons els republicans? La portaveu ha apostat per fer-ho sense diferenciar entre l'origen de les persones que delinqueixen. "Què passa amb les persones que multireincideixen i són nascudes a Catalunya?", ha llançat a Junts. Per últim, ha insistit a demanar "rigor i responsabilitat".

Va ser la setmana passada quan tots els alcaldes de Junts del Maresme van fer costat a l'alcalde de Calella, Marc Buch, per una situació de multireincidència que viu al municipi. En la seva intervenció, Buch va demanar blindar més la legislació i va apostar per l'expulsió dels migrants que delinqueixen de manera reincident. Poc després, el secretari general del partit, Jordi Turull, va avalar les seves declaracions davant de crítiques dels partits d'esquerres, que van acusar els juntaires d'acostar-se a discursos d'extrema dreta.

Reunió amb Sánchex i pressupostos


Més enllà de la carpeta de la migració, Sans, en la seva intervenció no ha volgut avançar quines qüestions s'abordaran en la trobada entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez programada per dijous, però ha assegurat que servirà per avançar en allò pactat i abordat en les negociacions per la investidura de Sánchez. "És una reunió important i forma part del procés de negociació iniciat l'anterior legislatura", s'ha limitat a dir. 

Sobre els pressupostos del 2024, que el Govern està a punt d'aprovar, ha assegurat que hi ha reunions obertes amb Junts, PSC, CUP i comuns. Sobre el Hard Rock, que els comuns i la CUP demanen enterrar i el PSC exigeix, ha assegurat que primer cal resoldre el tema administratiu i que fins llavors, no hi ha damunt la taula l'opció de decidir sobre el projecte. Ara bé, ha acusat els socialistes de situar el Hard Rock com la prioritat i no altres qüestions com la millora d'educació o la sequera. Sobre l'ampliació de l'aeroport, ha explicat que està pendent que el ministeri de Transports convoqui una reunió. "Ens sorprèn que els requisits de l'oposició siguin centrar el focus en el Hard Rock", ha afegit. 

La portaveu dels republicans també ha recordat el judici començat aquest dilluns contra quatre joves antifeixistes que es van enfrontar a S'ha Acabat, organització espanyolista. "Volem traslladar el nostre suport i solidaritat antirepressiva", ha sentenciat. De fet, ha explicat que un dels encausats és Duran Matamoros, membre de les joventuts d'ERC. Sans ha assegurat que la manifestació va transcórrer de manera pacífica i ha acusat la justícia d'escollir "caps de turc". De l'antifeixisme, ha reivindicat que no és un delicte i sinó un "motiu d'orgull".