
L'altre consort de coalició ecosocialista que configura la quarta força política del Parlament, Esquerra Unida i Alternativa, ja comença a escalfar motors de cara la seva sisena Assemblea. EUiA celebrarà el seu conclave els propers 2 i 3 de juny a la Fira de Sabadell i ja ha escollit el seu lema: #tempsdesquerres #tempsdunitat #tempsdalternatives.
Segons la comissió de comunicació de l'Assemblea el lema de la "reafirma" el nom de la formació i el "tuneja" pels nous temps afegint el signe del ‘coixinet’ (#).Un nou plantejament que esmerça esforços per redefinir el projecte nacional - dret a decidir- amb l'internacionalisme que esperona la formació.
El document polític que els militants debatran inclou una extensa explicació de la seva agenda nacional. "EUiA aposta avui per un Estat Federal democràtic i social, laic, plurinacional, plurilingüístic, i republicà, basat en la lliure adhesió de les nacions que el composin, on Catalunya s’expressa, treballa i es relaciona de forma fraternal i solidària amb la resta de nacions, i regions que conformen l’Estat espanyol". Una divisa que implica el "federalisme i l'internacionalisme".
Ara bé, el text també assegura que EUiA "defensa Catalunya com una nació que té dret a decidir el seu futur en tots els aspectes: social, econòmic, polític i cultural", i demana, la "reforma de la Constitució" per tal d'arribar a un estat federal. En aquest sentit, demana treballar pel "catalanisme popular perquè de no fer-ho serà la burgesia catalana la que seguirà liderant la construcció nacional”. Així, la formació, que manté el morro fort en un suposat "federalisme majoritari a Catalunya" es vanta de defensar el dret a decidir per contraatacar "el catalanisme conservador i l’ espanyolisme recentralitzador".
Nacionalització del crèdit i SMI de 1.100 euros al mes
EUiA també buscarà discutir una ponència política que demostri "l'existència d'una alternativa davant el pensament únic" en l'aspecte social i econòmic que inclou des de la revisió de d'alt a baix del sistema financer com dels sistema productiu a una revisió a l'alça del salari mínim interprofessional a 1.100 euros. Així mateix, el document polític preveu la "nacionalització del crèdit i de les assegurances, així com dels sectors estratègics de l’economia (sector energètic, telecomunicacions i indústria bàsica)".