Experts dels principals organismes econòmics mundials assessoren el Govern en el procés

Natàlia Mas explica que membres d'institucions liderats per Pere Aragonès ajuden a construir estructures d'estat o preveure vies de finançament | Junqueras es reuneix amb inversors i amb dirigents d'Airbnb, a qui avisa que, si vol ser present a Catalunya, ha de complir la llei

Oriol Junqueras i la directora general d'Anàlisi Econòmica, Natàlia Mas, a Nova York
Oriol Junqueras i la directora general d'Anàlisi Econòmica, Natàlia Mas, a Nova York | ACN
04 de maig del 2017
Actualitzat el 05 de maig a les 0:57h
El Govern no està sol a nivell mundial en la seva tasca per adaptar l'estructura institucional de l'àmbit financer i l'estabilitat econòmica a la d'un estat independent. Una xarxa d'experts a nivell nacional i internacional liderada pel secretari d'Economia, Pere Aragonès, assessora de forma voluntària l'executiu català per conformar estructures d'estat com el futur Banc Central català o l'Autoritat Catalana d'Inversions i Mercats -encarregat de regular i supervisar les inversions financeres i el mercat de valors- o per garantir la sostenibilitat financera durant el període de transició.

Així ho ha explicat aquest dijous la directora general d'Anàlisi Econòmica, Natàlia Mas, des de Nova York, on acompanya el vicepresident català, Oriol Junqueras, en la seva gira econòmica. "El més important que hem fet [en el seu àmbit del Govern] és un treball intens d'equip", detalla, format per una xarxa d'experts que formen part dels principals organismes mundials del "sector financer, bancs centrals i institucions internacionals".

Aquests dirigents, que prefereixen no sortir a la llum, formen un grup informal que aporta informació per aplicar les millors pràctiques globals en les estructures d'estat d'àmbit financer i per aconseguir les aliances necessàries "perquè Catalunya torni a entrar als mercats". "En un escenari d'estat independent, això serà essencial per aconseguir viabilitat" afegeix i, per aquest motiu, aquest equip "ajuda a preveure possibles riscos i minimitzar dificultats", en especial en un període transitori que situa en una durada d'entre un i tres anys.

Diàleg fluïd amb les institucions internacionals

D'aquesta manera, per exemple, Mas -que ha treballat tant al Banc Mundial com al Banc Central Europeu (BCE), d'on la va fitxar Junqueras- revela que la Generalitat manté un "diàleg fluid" amb inversors i institucions i organismes econòmics i financers, ja que entén que "qualsevol escenari d'incertesa es pot reduir si hi ha diàleg". De fet, el vicepresident del Govern va demanar a la comunitat catalana a Nova York que expliqués al seu entorn les bonances de l'economia del país.

En aquest sentit, la tasca de Mas al Govern rau en fer una anàlisi econòmica de Catalunya i com afecten els canvis econòmics i financers arreu del món. "Analitzem l'estat de l'economia catalana i del seu entorn i establim contacte amb institucions internacionals de l'àmbit econòmic i financer i agents de l'àmbit financer", explica, una feina que ha de servir, per exemple, per millorar la qualificació del deute català, en especial a partir del moment d'una eventual independència i de la gestió plena dels propis tributs.

Així, destaca que "la llargada del període transitori variarà segons el tipus d'acord, i pot anar d'un a tres anys, i és possible que en aquest període els tipus puguin ser una mica superiors". Malgrat tot, afirma que no veuen neguit entre possibles inversors financers i que, en tot cas, un cop s'estabilitzi la situació política, com en altres ocasions similars, aconseguiran unes"millors condicions que les que té ara Espanya". "Un inversor vol saber que li retornarem els seus diners amb un diferencial positiu i Catalunya vol esdevenir un soci creïble en la comunitat internacional", insisteix Mas.
 

Junqueras, junt a Natàlia Mas, firmant el llibre d'honor de les oficines del Barça a Nova York. Foto: ACN


Pel que fa al futur Banc Central català, la directora general explica que aquest organisme és clau, perquè genera credibilitat pel fet que tindrà com a missions "implementar la política monetària del BCE, aportar liquiditat al sector financer, supervisar la solvència del sector financer...". Aquesta estructura tindria una plantilla d'unes 400 persones amb talent financer i podria generar uns 500 milions d'euros anuals (una part dels diners en circulació pertanyen a cada país i, tant aquests com les reserves dels bancs generen interessos, igual que l'actual compra d'actius per part del BCE genera també nous actius que després es reparteixen), tal com preveia l'informe en aquest camp del Consell Assessor per a la Transició Nacional.

Altres accions per generar confiança passen per preveure diferents escenaris possibles en cas d'independència, per tenir totes les opcions sobre la taula i quin pot ser l'impacte de cadascun d'aquests. Malgrat tot, afirma que totes les agències de rating i inversors amb què contacten donen "totalment per fet" que una Catalunya independent no sortiria de la Unió Europea, així com assegura que s'imposa "molt més pragmatisme i respecte a la voluntat dels ciutadans i adaptació als diversos escenaris que puguin sorgir" en els principals bancs, tant catalans o espanyols, els quals seguirien operant a Catalunya -tot i que potser traslladarien les seus o en fixarien dues, una de les quals a Barcelona-.
 

Oriol Junqueras, i el responsable de relacions institucionals d'Airbnb, Chris Lehane. Foto: ACN


Finalment, Mas i el seu equip també volen calmar aquells tenidors de deute espanyol que temen que, amb la independència, l'Estat no pugui retornar el seu enorme deute -que frega el 100% del PIB-. A ells els expliquen que "no és un camí per anar en contra de ningú", motiu pel qual la nova República catalana assumirien les seves "responsabilitats" i farien front a "una part del deute espanyol".

En concret, aquest dijous al matí, Junqueras s'ha reunit als despatxos del Barça -on ha firmat el seu llibre d'honor- amb els responsables nord-americans del club esportiu i amb inversors en àmbits com la salut i el món farmacèutic. Seguidament, s'han trobat amb responsables d'Airbnb, empresa que manté una polèmica amb les institucions catalanes, ja que, tot i que el 2016 van augmentar un 40% els turistes que van arribar a Catalunya a través d'aquesta plataforma, es troba enfangada en els tribunals amb organismes com l'Ajuntament de Barcelona pel compliment de la llei catalana en el seu àmbit.

En aquest sentit, el vicepresident català afirma que es pot arribar a "un acord amb Airbnb", però ha subratllat que aquest ha de ser "basat en el compliment de la llei i el reglament" vigents a Catalunya. Per això, ha demanat que "es comprometin a fer-ho", com han de fer "totes les empreses" que operen al país. "Catalunya és un lloc excel·lent per tenir-hi presència, segur que tenen tot l'interès per ser-hi", ha conclòs