Fachin: «Podem ha sorgit perquè té algunes coses que li falten a ICV»

El secretari general de Podem a Catalunya prioritza una entesa a CSQEP però apunta que si es trenca el grup "és perquè hi ha alguna cosa que no acaba de funcionar" | El diputat estén la mà al món independentista: "No podem continuar com fins ara perquè no hem anat enlloc"

Albano Dante Fachin
Albano Dante Fachin | Isaac Meler
Sara González / Joan Serra Carné
23 de setembre del 2016
Actualitzat el 24 de setembre a les 11:23h
Albano Dante Fachin tanca una setmana carregada de tensió. La proposta liderada pel secretari general de Podem, que reclama que la veu de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) sigui més plural en un moment clau per a l'esquerra alternativa, ha obert una nova crisi al grup parlamentari. El secretari general de la formació lila defensa en aquesta entrevista a NacióDigital que hi ha una via de diàleg oberta -aquest divendres s'han reunit Podem i ICV- i que els canvis al grup parlamentari són imprescindibles.

-Què demana Podem a Catalunya Sí que es Pot?
-Continuar avançant en la construcció de l'espai. Hi ha hagut uns canvis a Podem i això s'ha de tenir en compte. Ara que tenim l'organització, l'hem d'aprofitar. Què hem vingut a fer al Parlament? Hem vingut només a fer mocions? Entenem que Podem pot aportar més coses a CSQEP. L'escenari és canviant i nosaltres també hem de canviar, i hem de fer un altre tipus de propostes. Una de les nostres propostes és enriquir l'enfoc sobre com afrontar el debat de pressupostos. 

-Hi ha resistència per part d'ICV o de Joan Coscubiela a aquests canvis? És un problema amb ICV o amb Coscubiela?
-Sempre hi ha resistència al canvi.

-Més a ICV que a EUiA?
-Sí que és veritat que EUiA va veure molt clarament des del principi que el que proposàvem era positiu, però no per a Podem, sinó per encarar el nou curs polític. Si entenem el que està passant és que Podem vol diluir ICV no ens estem creient el projecte global. I el projecte global passa per treballar junts en molts espais. Si ens ho creiem, i entenc que això és molt difícil, hem d'acceptar el debat. El 99,9% de la gent no està pendent de si Albano Dante Fachin i Joan Coscubiela es porten bé o no, i el 98% de la gent tampoc està interessada en si Podem i ICV es porten bé o no. I fan bé. Des de fora poden pensar que, si en els termes generals estem d'acord, per què no ens posem a treballar d'una vegada. Però per aconseguir els objectius hi ha moltes maneres d'assolir-los. Només cal veure què passa al Podem estatal.    
 

Albano Dante Fachin Foto: Isaac Meler


-Quines reticiències troba als canvis que planteja?
-En el debat dels pressupostos, quan proposem la figura d'Àngels Martínez Castells no volem dir que Joan Coscubiela ho hagi fet malament. Entenem que podem anar més enllà. De l'últim debat de pressupostos tothom en va treure lliçons, des de Junts pel Sí, que va posar sobre la taula la falsedsat dels comptes més socials de la història, fins a la CUP, que va haver d'explicar perquè no eren els més socials de la història. De tot el que va passar en aquella negociació tots tenim clar que ara no hi ha d'haver una repetició de la negociació anterior. 

-I CSQEP es va equivocar en aquella negociació?
-Ja hem vist l'estratègia de Junts pel Sí a l'hora d'afrontar un debat de pressupostos. I tots hem fet un procés, i n'hem après. Suposo que el Govern, també. CSQEP té una oportunitat per no repetir el mateix que va fer, per aprofundir en alguns aspectes del debat. Per què proposem l'Àngels Martínez Castells com una persona que pot fer feina? Volem anar més enllà, no es tracta de corregir res. Simplement, creiem que pot aportar una altra visió del que defensa l'esquerra. Això no és una qüestió de noms. Es tracta d'afrontar debats i aportar idees que no s'havien plantejat. Acceptar els pressupostos i no posar en qüestió certs marcs que són vigents a Europa té molt poc recorregut. Si no som capaços de reflexionar sobre d'on venim, tornarem a patir. Pensem en el TTIP. 
 

Albano Dante Fachin Foto: Isaac Meler


-Si Rabell serà la veu en el ple de la qüestió de confiança, i en el debat de pressupostos encara hi ha opinions divergents, qui ha de pilotar el debat de política general?
-Hi pot haver moltes fórmules, no es tracta d'un canvi de cromos. L'experiència d'En Comú Podem i Podem ha sortit bé. Quan Rajoy escolta Iglesias, Domènech o En Marees, es visualitza que hi ha un Estat plurinacional que parla al Congrés. Una manera podria ser que sigui un debat coral, amb més d'una aportació.

-Dels tres grans debats que vénen al Parlament, seria saludable que no recaiguessin tots en Rabell i Coscubiela?
-Entenem que el debat de política general és un bon espai per visualitzar aquesta pluralitat, i el debat de pressupostos, també. I això aniria en benefici del grup parlamentari. 

-És possible, després del que ha passat aquesta setmana, una convivència senzilla dins del grup parlamentari?
-Espero que no, i m'explico. Mai ha de ser fàcil la convivència. Hi ha d'haver una tensió constant. El que vull dir és que som un grup que ha de fer això constantment. El dia que tothom estigui d'acord això voldrà dir que n'hi ha uns quants que ja no pensen. La discussió dins el grup parlamentari és imprescindible. Conec pocs casos en què això no sigui així. Potser al PP això no passa. 

-Si les bases de Podem diuen que no és acceptable l'actual situació dins de CSQEP, trencaran el grup parlamentari?
-El que seria un pantomima és dir que la gent decideix, i que si no ens agrada la decisió, no es fa. Però estem en una fase de diàleg. Avui ens hem reunit i, per tant, interpreto que no estem davant d'un mur. I hi ha voluntat de parlar.

- Parlarà amb Coscubiela abans de la qüestió de confiança?
- Si entenem que no és una cosa de persones, quan parlen les organitzacions parlem tots. Avui no he estat al Parlament i no l'he vist, però si l'hagués vist hi hagués parlat, i tant.

- Si les bases diuen que no hi ha d'haver trencament, se sentirà desautoritzat?
- Quan parlàvem de les plebiscitàries dèiem que no era una qüestió de sí o no. Un dels nostres objectius com a direcció és que es comencin a fer debats de més profunditat i no una pregunta que sigui: 'Voleu seguir al grup parlamentari? Sí o no?'.

- Però en un grup, o s'està dins o s'està fora.
- Haurem de veure com evoluciona. Si durant el debat ens trobem amb un mur inamovible, sí que haurem de plantejar si ens quedem o marxem. Ens hem reunit avui i dilluns hi ha una convocatòria del consell de coordinació del grup. Això vol dir que estem parlant. Ara, jo aposto per quedar-nos dins del grup perquè si estem negociant és perquè volem trobar la manera per a què tothom hi estigui còmode, que és el punt de partida i no l'amenaça de trencar. EUiA ha entès des del primer moment que calia avançar en aquest sentit, ha vist bé les nostres propostes. Ara, aquest dissabte nosaltres tenim el nostre consell ciutadà en el qual informarem de quina és la situació i debatrem com continuen les negociacions. I, si no són satisfactòries, que espero que ho siguin, sí que hem de buscar mecanismes perquè la gent prengui la decisió.
 
 

Albano Dante Fachin Foto: Isaac Meler


- Té sentit el perill de trencament en un moment en què s'està construint un nou partit que aspira a ser hegemònic?
- Si estem construint una cosa nova i ens creiem de veritat el que estem fent, n'hem d'anar aprenent. La hipòtesi del trencament no és la millor, però si s'arriba a produir és perquè hi ha alguna cosa que no acaba de funcionar. Això no vol dir que s'invalidi tot. Una situació així ens hauria d'obligar a tots plegats a veure què no ha funcionat. Ara bé, de tot allò que hem anat fent junts podem estar-ne contents. No cada es dia guanyen les generals. I a CSQEP s'han fet coses bé. Hem passat una legislatura que, per la configuració, era molt complicada.

- Ha passat només un any...
- Sí, però s'ha fet llarg. I hem aconseguit fites que, si en un principi ens haguessin dit que aconseguiríem, hauríem signat tots. En la campanya del 27-S dèiem una cosa que era difícil d'entendre, una mica impopular. Ser tu qui diu que les coses no van així és antipàtic, i això li ha tocat fer-ho a Rabell i ha aguantat. No era fàcil i ho ha fet.

- La direcció estatal de Podem us ha donat suport en les reivindicacions que feu a CSQEP?
- Sempre ens han donat suport. Entenen que són demandes de molt sentit comú. A Madrid també han fet aquest procés.

- Confia en ICV?
- Podem ha sorgit perquè té algunes coses que li falten a ICV. A la vegada, hi ha coses que té ICV i que Podem no té. Sobretot una, i és que aquesta gent ha fet una feina. Jo he votat ICV. Eren, amb tots els retrets que se'n puguin fer, els únics que estaven intentant fer alguna cosa. Hi confio igual que hi confiava en el moment en què vam decidir presentar-nos junts a unes eleccions a Catalunya. Tenim clar que ens uneixen moltes més coses que no pas les que ens separen, però les diferències s'han de discutir i s'han de treballar. El més important és que tot estigui en constant revisió.

- Quin paper vol jugar Podem en la construcció del nou subjecte polític?
- El mateix que està jugant a CSQEP, el d'aportar coses. Tant en el debat programàtic com en l'organitzatiu. Aquest últim és un punt més complex. Reivindiquem amb molta força el fet de treballar des de baix i crear mecanismes de control ciutadà. Això forma part de l'ADN de Podem.

- I Albano Dante Fachin quin paper vol jugar en la construcció del subjecte polític?
- M'encantaria, quan marxi, poder dir que hem fet una cosa útil. El paper és el camí i no tant on s'arriba. Jo crec que si el camí es fa bé serà igual que hi hagi unes persones o unes altres.

- En un trimestre que és clau en la política catalana, hi ha alguna possibilitat d'entesa amb el món independentista?
- Aquí ningú té la solució. Ni nosaltres ni ells. En pressupostos el tema està bastant malament. Rabell es va reunir amb Junqueras l'altre dia i estem contraposant. Pel que fa a la qüestió de confiança, Puigdemont no és un senyor que m'inspiri confiança. Però hi haurà altres debats sobre què fem i que no estan tan pautats. Hi haurà d'haver entesa, no podem continuar com fins ara perquè no hem anat enlloc.

- És més proper a les tesis per construir Podem de Pablo Iglesias o d'Íñigo Errejón?
- No són incompatibles. Es com si et pregunten si ets de Coldplay o de Bruce Springsteen. A mi m'agrada molt Pink Floyd.
 

Albano Dante Fachin entrevistat pel cap de Política de Nació Digital, Joan Serra Carné, i la periodista Sara González Foto: Isaac Meler

Arxivat a