Fan dimitir la directora de l'Agència Internacional d'Energies Renovables

Hélène Pelosse denuncia els Emirats Àrabs Units i els "lobbies" de les energies fòssils i nuclears

Publicat el 31 d’octubre de 2010 a les 18:50
L'Agència Internacional d'Energies Renovables (Irena, en les seves sigles en anglès), fundada fa dos anys i amb seu als Emirats Àrabs Units, ha fet dimitir la seva directora general, Hélène Pelosse, "perquè les autoritats del país seu de l'Agència, els Emirats Àrabs Units han demanat a França que em faci dimitir i que m'obligui a escriure una carta de renúncia"..., com explica l'alta funcionària, exdirectora adjunta de l'oficina del ministre de l'Environament, Jean-Louis Borloo, en una entrevista amb el diari Le Monde aquest dissabte, 30 d'octubre

Pelosse va denunciar fa dos anys la compra, per part dels Emirats Àrabs Units, dels vots dels països en desenvolupament per obtenir la seu de l'Agència. Les pressions exercides ara per obtenir la posició de direcció posen en perill la independència de l'Agència. També explica, en termes diplomàtics, els "incidents de seguretat" de què va ser víctima des que va accedir al càrrec (registres, desaparició del seu passaport, intrusions al seu domicili, intercepció del correu electrònic...)! De la mateixa manera, els funcionaris internacionals que hi treballen no gaudeixen de la immunitat a la qual el seu estatus els sotmet normalment: recordem que els Emirats Àrabs Units paren lluny de ser un model de democràcia…

Segons Hélêne Pellose, uns quants països (EUA, Japó, Austràlia) no tenen cap interès que la Irena funcioni bé, a diferència dels països europeus que li donen suport; hi ha, doncs, un conflicte d'interessos que mantenen els lobbies de les energies fòssils i nuclears.
 
Pelosse, però, està esperançada per diverses raons: la Xina necessita tanta energia que "no pot desenvolupar-se sense les energies renovables", i, en segon lloc "el potencial de les energies renovables és molt més gran  del que es creu comunament. Obtenir el 80% o 100% d'energies renovables és del tot possible. Es tracta d'un veritable canvi de paradigma. Però molta gent no vol en sentir a parlar".