Feijóo, als empresaris catalans: to dur contra la Moncloa i l'independentisme, i gestos amb el finançament

El discurs del líder del PP, que qüestiona que el sobiranisme hagi perdut, xoca amb la del president del Cercle, que considera el procés "superat"

Feijóo amb el president del Cercle, Jaume Guardiola, el director general, Miquel Nadal, i Alejandro Fernández.
Feijóo amb el president del Cercle, Jaume Guardiola, el director general, Miquel Nadal, i Alejandro Fernández. | Hugo Fernández
23 de maig de 2024, 20:25
Actualitzat: 20:25h

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat aquest dijous davant el Cercle d'Economia que Catalunya és el seu "territori prioritari" i que necessita "un govern sòlid". Feijóo ha qüestionat que l'independentisme "hagi perdut", preguntant-se si els comuns no són independentistes "perquè defensen un referèndum d'autodeterminació". "Catalunya segueix tenint una classe política inferior al que necessita aquest poble", ha assegurat.   

Preguntat sobre el sistema de finançament, Feijóo ha recordat que va ser acordat entre el govern tripartit i l'executiu de Rodríguez Zapatero. Ha considerat "insuficient" el sistema per gestionar bé les competències de la Generalitat, ha assenyalat que hi ha tres territoris que no podran pagar els seus deutes, que són Catalunya, València i Múrcia i ha afirmat com a "imprescindible" la seva reforma, focalitzant en la situació del sistema de salut. "Les comunitats no tenen suficiència financera", ha dit. Tot seguit, ha defensat eliminar l'impost de patrimoni, un cop l'han suprimit Madrid i Andalusia perquè si no "s'està deslocalitzant renda".  

Alberto Núñez Feijóo ha dit que no venia a "explicar cap pel·lícula" i que considerava que la política espanyola viu un moment "egoista, radical i d'un to busca-raons", que no gira entorn els problemes objectius i que està en una deriva molt perillosa i "patològica". Ha considerat que "no és normal que la política exterior es decideixi al marge del Congrés, que la política interior es decideixi a l'estranger" i que "s'assenyali periodistes des de la tribuna del Congrés". 

El president del PP ha incidit sobre una política "aventurera" que requereix "una resposta decidida que combini una política institucional, actuació social, institucional i electoral". Ha negat que l'economia espanyola "vagi com un coet", assegurant a l'auditori: "Vostès saben que no", apuntant a un deute enorme i a que s'han perdut dos punts respecte a la convergència europea. Ho ha resumit com a "aplastant mediocritat econòmica". "L'únic que s'enlaira són els preus, amb la major pressió fiscal dels darrers anys a l'OCDE", ha afirmat i s'ha compromès a recuperar la "política útil". 

"L'aigua és més important que obrir ambaixades", ha afirmat, reclamant una política europea de l'aigua i que la sequera sigui un element a tenir en compte en el repartiment dels fons europeus. Ha proposat uns bonus de formació per a joves que inclogués bonificacions fiscals a les empreses. Ha advertit contra una UE que pot quedar en una perifèria "no competitiva".

"Prudència" sobre l'OPA al Sabadell

Sobre l'OPA hostil del BBVA al Banc Sabadell, Feijóo, després d'apuntar que Josep Oliu, el president del Sabadell, era present a la sala, ha assegurat que el PP de Catalunya "està en contra d'aquesta OPA", però ha matisat que la seva posició és "prudent" i que ha de conèixer l'informe del CNMV i del banc Cenrral Europeu. "Quan un banc està molt implicat en una societat i és rendible, ha d'haver raons molt poderoses per autoritzar una OPA", ha afegit.   

L'extrema dreta, una "oportunitat" per a l'esquerra

El president del Cercle, Jaume Guardiola, li ha preguntat per la posició del PP davant l'ascens de l'extrema dreta i l'ha valorat com una oportunitat per a l'esquerra: "A l'esquerra li interessa que hi hagi una extrema dreta". Feijóo ha assegurat que el plantejament del PP "no és pactar amb l'extrema dreta", però ha fet l'ullet a Giorgia Meloni, considerant "interessant" el que pugui fer la primera ministra italiana, recordant que va donar suport al pacte d'immigració.

Jaume Guardiola ha subratllat el "canvi profund" que han suposat les eleccions del 12-M i el fet que "des del 1980, no hi ha una majoria nacionalista". Guardiola ha destacat la campanya "poc crispada, que suposa un punt d'inflexió" i ha assegurat que el procés "està en vies de superació", el que xoca de pla amb el discurs del PP. Ha reclamat "realisme, coratge i ambició" per afrontar els reptes pendents i ha considerat que el PP és "un actor fonamental", felicitant-lo per la millora dels resultats.

La porra de les eleccions

En el col·loqui amb Guardiola, Feijóo ha reconegut que no esperava els bons resultats a Catalunya, explicant que havia fet una porra on no apareixia el 15è escó. Ha afirmat que, amb tot, no està del tot satisfet perquè "el primer partit d'Espanya no pot ser el quart de Catalunya".  

Guardiola ha assenyalat la "sintonia" amb el PP en temes fiscals, però "molta menys en la distribució territorial del poder de l'Estat", destacant el "finançament insuficient" i "la urgència d'afrontar-ne la reforma". Ha invocat el caràcter "compost" de l'Estat que dissenya la Constitució, reclamant que es posi fi a una política de crispació "que ens porta a l'abisme".  

El polític conservador ha estat rebut pel Cercle amb respecte però sense entusiasme i amb expectatives baixes. No és fàcil anar a les Jornades del Cercle tres dies abans d'una nova manifestació convocada pel PP a Madrid contra l'amnistia. Una amnistia a la qual s'ha referit en una ocasió per dir que és l'únic que aglutina la majoria de la investidura.

No era una papereta fàcil per Feijóo. Situat en mode campanya electoral, el president del PP ha arribat a les Jornades del Cercle després d'un 12-M que, si ha donat uns bons resultats al PP, ha revalidat l'aposta estratègica de Pedro Sánchez per l'amnistia. Si hi ha hagut un polític rebut amb escalf en aquestes Jornades no ha estat cap dirigent de la dreta espanyola, sinó Salvador illa. Especificitats de la política catalana.