Felip Puig qüestiona la legitimitat de Benach i Carod

Publicat el 09 de juny de 2008 a les 15:32
'La segona autoritat del país, amb els resultats a la mà, presenta algunes ombres de dubte sobre la seva legitimitat com a president del Parlament', ha alertat Puig, en referència a Benach. Sobre Carod, el dirigent de CDC creu que 'el president Montilla té avui majors problemes amb la legimitat interna amb el vicepresident del Govern, davant la lectura dels resultats interns d'ERC'.

Puig creu que, davant el fet que ni Benach ni Carod no han tingut el suport de la militància, 'tenen si més no un punt de feblesa alhora de desenvolupar les seves altíssimes responsabilitats institucionals'. Així, creu que més enllà de les 'cicatrius internes', 'el prestigi institucional té algun punt de feblesa que abans d'aquest cap de setmana no tenia'.

Tot i la crítica, Puig no ha demanat la dimissió de cap dels dos. En tot cas, ha qualificat 'd'error' el fet que Benach accedís a 'jugar en aquesta batalla interna', ja que considera que 'la presidència del Parlament ha d'estar per sobre'. Així, creu que 'la presidència del Parlament s'hauria pogut estalviar' haver-se 'deixat arrossegar a aquest escenari de confrontació partidista'.

En una roda de premsa a la seu de CDC, Puig ha fet una 'cordial felicitació' a Puigcercós i Ridao, per la seva victòria a les eleccions internes en el si del partit, tot dient que 'tindran molta feina' i desitjant que, des del catalanisme, 'hi hagi capacitat d'obrir nous espais de diàleg' i que es creï una 'nova complicitat catalanista'. Puig ha explicat que ell mateix, i altres dirigents de CDC, s'han posat en contacte amb els nous president i secretari general, per traslladar-los la felicitació. Convergència no preveu mantenir cap contacte amb Joan Carretero, segons Puig.

Puig considera que, des les votacions, es desprèn una 'continuïtat prevista i previsible', però també que la situació política d'ERC 'se situa en un escenari de menor cohesió interna', fet que tindrà 'repercussions'. A més, creu que 'pot portar encara una major inestabilitat al Govern', ja que hi ha una 'línia divergent' entre 'la nova direcció' i la 'línia institucional' d'ERC. El número dos de CDC ha alertat que 'l'aposta estratègia d'ERC en els últims anys ha tingut com a conseqüència l'afebliment de fortalesa del país'.

El secretari general adjunt de CDC ha assegurat que la situació de 'divisió interna' pot 'dificultar que ERC tingui una prioritat pels problemes del país' i 'continuï focalitzant la tensió en els problemes interns del partit'. A més, ha remarcat que CDC no esperava del congrés d'ERC un canvi en el mapa polític català, i ha assegurat que això només es produirà amb unes eleccions.

Oferiment en finançament i educació

D'altra banda, Puig ha llançat un oferiment a la nova direcció d'ERC en dos temes 'd'absoluta urgència': el finançament i l'educació, sobre els quals es plantegen 'obrir un diàleg'. D'una banda, pel que fa al finançament, Puig ha dit que vol conèixer quina és la posició de la nova direcció sobre aquesta qüestió, tot i que això no substitueix les negociacions que s'estan fent amb el Govern. Pel que fa a l'educació, l'oferiment se centra sobretot en 'la defensa del model d'immersió lingüística' i, per tant, sobre la tercera hora de castellà.

'Volem parlar amb la nova direcció d'ERC per veure si en els fronts de llengua i finançament podem establir nous elements de diàleg i de negociació que permetin' encarar-los 'amb major fortalesa de país'.

Valoració d'Unió

D'altra banda, la permanent d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) també ha tractat sobre les eleccions a ERC. A través d'un comunicat, el secretari general del Comitè de Govern, Josep Maria Pelegrí, ha felicitat a Puigcercós i Ridao. 'Desitgen que aquest procés congressual d'ERC i d'altres partits pugui servir perquè tots plegats defensem els interessos de Catalunya amb la major capacitat possible', ha assegurat.

Pelegrí ha expressat aquest 'desig' d'Unió i ha emplaçat als partits a que 'aquest procés congressual serveixi d'enfortiment perquè tots plegats, assolint els màxims acords possibles, puguem defensar els interessos del nostre país i de les persones que hi viuen'.