Fracassa la cimera entre Montila i Mas per pactar sortides a la crisi de l'aigua

Publicat el 07 d’abril de 2008 a les 19:48
 
El president ha reconegut que agafar aigua de la capçalera d'un riu 'no és la millor opció', però considera que és la més viable. De tota manera, ha dit que, si no plou, l'aigua que falta haurà d'arribar 'per tub', ja sigui del Segre o de l'Ebre. Mas ha reclamat unitat del Govern, consens al territori i el Roine per arribar a un acord.
 
Un cop acabada la reunió, el president de la Generalitat ha volgut començar la seva intervenció remarcant que aquesta és la situació 'més excepcional' de sequera i 'sense precedents'. Després de defensar les mesures preses pel Govern en els últims mesos, incloses la portada d'aigua en vaixells, Montilla ha remarcat que, si no plou, caldran 'mesures excepcionals' perquè puguin entrar en funcionament a partir del mes d'octubre, i evitar així que hi hagi talls en el subministrament d'aigua.
 
En aquest cas, ha dit Montilla, caldran 'aportacions de conques intercomunitàries', que, ha recordat, són competència de l'estat. A partir d'aquí, el Govern està estudiant diferents possibilitats, però considera la del Segre la més factible, ja que, tot i que ha reconegut que agafar aigua de la capçalera d'un riu 'no és la millor opció', sí ha dit que 'cal conciliar les soulcions possibles amb el cost econòmic i amb el període de temps que és necessari per executar una infraestructura d'aquestes característiques per portar aigua'.
 
De tota manera, Montilla ha alertat que, si no plou i s'acaba descartant l'opció del Segre, caldrà buscar altres alternatives. Una de les que estudia el Govern és la possibilitat de captar puntualment aigua del minitransvasament de l'Ebre a Tarragona, tot i remarcar que no hi ha 'cap canvi ideològic' perquè seria una actuació 'per un període determinat' i amb una 'quantitat determinada' per a una situació d'emergència.
 
Tot i això, Montilla ha remarcat que una de les connexions possibles, la de Cunit-Cubelles, no aportaria un cabal d'aigua suficient per fer front al problema de sequera. Altres connexions, com la del Vendrell-Olèrdola, també aportaria poc cabal, mentre que les de Tarragona-Olèrdola o Cunit-Vilanova tindrien un termini d'execució massa elevat per fer front a l'emergència. Tot i això, ha remarcat que el Govern ha 'd'estudiar totes les possibilitats'.
 
En tot cas, ha dit que, després de 'complements' de portada d'aigua amb vaixell o tren, Montilla ha dit que 'l'aigua ha d'arribar per tub, ja sigui del Segre o de l'Ebre, o ja sigui de drets que es puguin comprar als regants'.
 
El president de la Generalitat ha explicat que, a hores d'ara, el govern espanyol 'no ha fet cap proposta' i que 'formalment no hi ha cap document ni proposta formal'. En tot cas, Montilla ha dit que esperar que a finals d'aquesta setmana o començaments de l'altra hi haurà aquesta proposta, 'amb voluntat de concertar-la' amb la Generalitat.
 
Mas ha assegurat haver assistit a la reunió amb 'actitud de país', tot i remarcar que no s'ha arribat a un acord global i que s'haurà de buscar en una segona trobada. El líder de CiU ha posat una sèrie de condicions per arribar a un acord sobre la situació de sequera. D'una banda, que hi hagi 'unitat' per part del Govern, i també al Parlament. De l'altra, 'consens entre els territoris afectats pel tema de l'aigua'.
 
El cap de l'oposició també ha assegurat que CiU donarà 'cobertura' a algunes de les mesures puntuals que planteja el Govern, tot i que en cap cas la del transvasament del Segre, i menys en la capçalera. A més, ha recordat que aquesta actuació necessita de l'aprovació de l'estat. Ara bé, si hi ha excedents d'aigua, Mas no ha amagat la possibilitat de 'negociar amb els qui tenen concessió d'aigua des de fa anys', en referència als regants.
 
Mas ha celebrat que el Govern inclogui, entre les mesures possibles a estudiar la 'interconnexió de xarxes', és a dir, 'portar aigua del sistema de l'Ebre cap a les conques internes'. El líder de CiU ha dit que 'fins ara pel tripartit això era pecat mortal' i 'es va fer una duríssima oposició'. En tot cas, Mas ha remarcat que, si es fa, ha de ser amb 'consens al territori'.
 
Com a última condició, Mas ha reclamat, a més de 'mesures puntuals', que també hi hagi 'solucions estructurals', tot reivindicant el transvasament del Roine. Sobre aquestes solucions a llarg termini, Mas ha lamentat que les dessaladores no ho són, almenys com a única opció, perquè 'tenen uns costos de funcionament i consum d'energia elèctrica molt importants' i fan 'l'aigua molt cara'.
 
Montilla creu que la petició de Mas d'una posició homogènia del Govern és 'de tota lògica i així serà', així com que 'es faci un esforç de concertació i diàleg amb el territori'. Tot i això, s'ha posicionat contrari a l'opció del transvasament del Roine, tot dient que 'estaria en contradicció amb les mesures estructurals que el Govern està tirant endavant', com ara les dessaladores.
 
Montilla diu que les mines de Fígols no són cap solució
 
L'informe del Govern també descarta l'opció d'extreure aigua de les mines de Fígols, al Berguedà, tal com havia plantejat la federació nacionalista. Segons aquest document, durant el desembre i gener passat es va treballar amb la central tèrmica de Cercs per aprofitar el cabal excedent, però la mesura es va desestimar perquè els nivells piezomètrics de l'aqüífer es troben baixos, els excedents ja afloren com aportació al riu Llobregat i el volum màxim extraïble anual se situaria en 0,75 hectòmetres cúbics l'any.
 
Mas ha lamentat aquesta posició i ha dit que li consta que 'n'hi ha molta', d'aigua. Per això, ha demanat que aquesta opció 's'estudiï a fons', perquè creu que a partir d'aquestes mines 'es pot resoldre una part important del problema de la urgència'.