
Tot i que pugui semblar una broma, és ben cert. ‘La plaza del Caudillo’, ‘la plaza de Arriba España’, ‘la calle de los Caídos de la División Azul’ o ‘la Colonia de Primo de Rivera’ són indrets que formen part dels més de 270 carrers, places i centres culturals i educatius de la ciutat de Madrid que, quasi 40 anys després de la mort de Franco, conserven encara el nom d’esdeveniments, dates i personatges rellevants de la dictadura. Així ho recull el nou catàleg sobre toponímia Franquista a la capital espanyola que el Foro por la Memoria Historica presentarà d’aquí a un mes i al que ha tingut accés Nació Digital . El treball s’anomena 'Pervivencia del Franquismo en las calles de Madrid' i ha estat elaborat durant els últims anys per l’historiador Antonio Ortiz Mateos.

Manolete, Santiago Bernabeu i Alfredo Mahou, entre els destacats del Franquisme
L'escriptor i polític d'origen lleidatà, Eduardo Aunós, conserva el seu carrer al barri de Salamanca. La seva contribució al franquisme com a ministre de Justícia el va portar a tenir un lloc destacat entre les vies de Madrid. Al llibre que enllesteix el 'Foro por la Memòria Històrica' també trobem noms com el del torero Manolete, el de l'expresident del Reial Madrid, Santiago Bernabeu, o el de l'hereu de la coneguda casa de cerveses madrilenya Mahou, Alfredo Mahou. El règim franquista va atorgar una plaça a Manolete, al barri de 'Cuatro Caminos', per la seva fidelitat a Primo de Rivera, del que era admirador, i a Franco. Habitualment brindava els seus toros per "la gloria d'Espanya" fins que el brau Islero va acabar amb la seva vida a la plaça de Linares l'agost de 1947.

El PP se sent còmode amb tanta referència franquista
Totes aquestes referències als anys de la dictadura que podem trobar al carrers de Madrid sembla que es mantindran. Ni l’ajuntament ni la Comunitat de Madrid ni tampoc el govern espanyol tenen previst fer-hi res. L’any passat, els populars van votar en contra d’una iniciativa d’Esquerra Unida a l’Assemblea de Madrid demanant la retirada dels símbols franquistes a la comunitat madrilenya. També és significatiu que el PP tombés el passat mes d’octubre al Congrés una proposició de l’Esquerra Plural per a la retirada d’aquesta simbologia dels edificis que depenen del Ministeri de Defensa. A més, el govern de Rajoy no sembla disposat a complir amb la Llei de Memòria Històrica aprovada el 2007 perquè li ha retirat tots els fons.