- S'ha convertit en un dels tertulians i polemistes més vehements contra el procés. No té por d'acabar convertit en una caricatura?
- A mi el que m'agradaria és acabar convertit en una persona que té seny, principalment, en el pla econòmic. En les tertúlies he repetit dues coses: que la independència perjudica l'economia de tots els catalans i que els polítics independentistes han mentit clamorosament, i no unes quantes vegades sinó moltíssimes.
- En què creu que han mentit?
- Ningú ha dit que marxarien empreses, és increïble com poden dir que amb la independència pujarien les pensions, quan el dèficit de pensions de Catalunya és molt superior al d'Espanya. Van dir que amb la independència, l'atur baixaria a la meitat. I ja no li explico quan passem de l'economia a la política.
- Però el que perjudica l'economia és la independència o el xoc amb l'Estat i la reacció d'aquest?
- Miri, si tu tens un superàvit comercial respecte a la resta de l'Estat d'un 8,5%, només que la resta d'Espanya et deixi de comprar la meitat, caus en una profunda recessió. Segon, si es produeix menys, crees menys llocs de treball i tens més atur. Si el país té risc, els bancs redueixen el risc i donen menys crèdit. Per tant, empitjora el consum i la inversió. Si una part dels qui se senten només espanyols o més espanyols marxa, la demanda d'habitatge cau. Hi ha dues alternatives aleshores: impagar el deute (cosa que apareix en el document Enfocats) o crear una moneda i devaluar. Això és manual de teoria econòmica.

- Però imagini's la hipòtesi d'una Catalunya independent. Creu que és creïble dir que les empreses, en general, marxarien?
- Sí, perquè no tindrien accés al lliure mercat europeu perquè hi hauria barreres comercials, el que faria perdre la competitivitat, i les empreses no estan per històries. Davant d'una davallada important dels seus beneficis, marxen del país.
- Això és imaginable en un període de transició, però una Catalunya sobirana no seria viable econòmicament?
- Tots els països són econòmicament viables. El que s'ha de saber és si serem més rics o més pobres. Mai he dit que d'aquí a quinze anys Catalunya anirà pitjor. Això no ho sap ningú. El que sempre he dit és que el període de transició a la independència seria traumàtic. I jo no estic disposat a passar set o vuit anys molt malament pel somni d'alguns.
[blockquote]"Els empresaris creien que Mas era un home de seny i s'equivoquen en el diagnòstic"[/blockquote]
- En un moment de conflicte entre Catalunya i l'Estat, que genera incertesa, que hi hagi inquietud empresarial entra dins del previsible. I vostè mateix ha dit que en els primers anys de procés, no hi ha hagut efectes sobre l'economia.
- Fins ara les empreses no havien fet res davant del procés per una raó. Perquè hi havia un senyor que els deia: no anirem cap a la independència, jo el que vull és un millor finançament. I quan es dirigia al poble, li deia: som molt astuts, aconseguirem la independència. Això ho feia basant-se en dos principis: Mariano Rajoy no hi arriba, li prendré el pèl tantes vegades com vulgui. I l'altre era creure que era el flautista d'Hamelin, que tocaria la flauta i tothom el seguiria en una manifestació i totes les institucions internacionals el reconeixerien. Ja sap qui és aquest home: Artur Mas. La clau de tot el que ha passat és aquest personatge. A un dirigent d'ERC, els empresaris no se l'haguessin cregut. Els empresaris creien que Mas no era independentista i que era un home de seny. S'equivoquen en el diagnòstic.
- No sembla que Artur Mas sigui la figura que més admira de la història recent de Catalunya.
- Per mi, és nefast. Mariano Rajoy no fa res perquè Mas és un dels seus. En realitat, el PP català és Convergència. És amb qui sempre pacten. Tenen moltes similituds: són dos partits de dretes, tenen molts casos de corrupció acumulats, es consideren gent d'ordre i seny. Tenen un component catòlic tots dos. Quina diferència hi ha? Ah, que un és nacionalista espanyol i l'altre català.

Bernardos reconeix que va votar Mas l'any 2010. Ara el considera "nefast". Foto: Adrià Costa
- No creu que procedeixen de tradicions diferents? CDC prové de l'antifranquisme catalanista.
- Molts alcaldes que amb la transició es fan de CiU provenen del franquisme.
- Però la plana major de Convergència no. En el PP, hi ha molts dirigents que venen o són fills del franquisme sociològic, no creu? La Convergència de Jordi Pujol era una síntesi de moltes sensibilitats.
- En això li dono la raó. La Convergència de Mas era més de dretes que la de Pujol. Pujol, amb totes les seves històries, no es pot comparar a Mas. Pujol és un crac. És qui genera el sentit modern de la nació catalana, el bressol de l'independentisme, és qui convenç Felipe González i Aznar perquè l'administració espanyola no es fiqui a Catalunya.
- No creu que la sentència del TC sobre l'Estatut va tenir un paper en el procés?
- Això és una excusa amb molta propaganda. Quants articles va tombar el TC? Catorze.
- No eren els més significatius?
- No. Que em diguin que allò va ser una ximpleria del PP, sí. Que el PP ha estat la gran cheerleader de l'independentisme català, sí. Que el PP ha tingut una visió nefasta sobre Catalunya, sí. Si el PP no hagués estat al poder a Madrid, no hi hagués hagut procés. Amb el PSOE això hauria estat impossible. Hi hauria hagut alguna voluntat de solució.
[blockquote]"El que m'admira és que Rajoy no estigui calb de les vegades que Artur Mas li ha pres el pèl"[/blockquote]
- Com analitza la figura de Mariano Rajoy?
- Mariano és un opositor. Una persona que ve de l'àmbit del dret, que el més important que ha dit és que la llei és la llei. Del que ha passat a Catalunya no entén res, no ha volgut informar-se i no vol fer la reflexió que potser s'ha equivocat. El seu govern està format per alts funcionaris de l'Estat i la política no és el seu fort. Qualsevol altre president espanyol, això ho hagués tallat el 2014 o el 2015. Però Rajoy considerava que Mas era un dels seus. El que m'admira és que Rajoy no estigui calb de les vegades que Artur Mas li ha pres el pèl.

Gonzalo Bernardos, durant l'entrevista amb Naciódigital. Foto: Adrià Costa
- Vol dir que Rajoy ha estat una víctima de Mas?
- És que li han pres el pèl. Jo critico molt Mas, però té una virtut: ha enredat molts cops Rajoy. Com podia pensar Rajoy que el 9-N Mas sortiria a treure pit? La consulta del 9-N és consentida. Com un Estat va permetre aquesta consulta?
- Què hagués hagut de fer?
- Impedir-la.
- És conscient que en aquest posicionament s'alinea amb els sectors més reaccionaris de la dreta espanyola?
- No. Quan tu tens un gran problema, quan abans es talli, menys t'afecta. Hi ha hagut moltes actuacions deslleials amb l'estat espanyol i s'havien d'haver tallat.
- I no el fa sentir incòmode estar al mateix bàndol que Rajoy?
- Jo soc una persona socialdemòcrata, d'esquerres. Però tots tenim moltes arestes. Jo no soc molt català ni molt espanyol i em sento tan català com espanyol. Però tinc una posició, que és la meva.
- És més antiindependentista que espanyolista?
- Segur. Jo d'espanyolista no en tinc res. Tot això de les banderes ho odio. No m'hi veurà mai. Ni tan sols la de l'Espanyol.

Gonzalo Bernardos afirma que mai ha votat el PP. Foto: Adrià Costa
- No ha anat a cap de les manifestacions unionistes?
- No. Miri, jo no he votat mai el PP.
- En canvi, Ciutadans...
- No, no. Fins ara, no he votat mai Ciutadans. En canvi, sí que li diré. Sí que he votat Convergència. L'any 2010.
- No em digui que va votar Artur Mas...
- Sí. Vaig votar Mas perquè estava fart del tripartit.
- Què no li agradava del tripartit?
- Era un desastre. Van fer més nacionalisme i una política econòmica fatal. Una persona com Montilla, a qui li tinc una estima personal, va ser un desastre com a governant. No es van donar per assabentats que venia la crisi. També estava molt emprenyat amb Zapatero. Tampoc el vaig votar el 2008, vaig votar en blanc. Aquella promesa de donar 400 euros perquè hi hauria una desacceleració lleu...
- Per això és tan crític amb el president Mas, perquè un dia el va votar?
- Com a antic votant de Mas, sí, estic decebut perquè ha dut Catalunya al desastre econòmic.

L'economista aconsella a qui vulgui invertir que compri a Barcelona els propers mesos. Foto: Adrià Costa
- Vostè ha definit el procés com una revolta de les elits. A quines elits es refereix? Foment del Treball, la Caixa, el Circulo Ecuestre...
- Em refereixo a burgesos, pagesos i benestants. Però jo al·lucino quan uns empleats d'una entitat creditícia surten al carrer, tallen la Diagonal i comencen a cantar el gran tema de la CUP: "Els carrers seran sempre nostres". Tots guanyen més de 60.000 euros.
- Però escolti, aquests senyors poden guanyar un bon sou, però això no són les elits.
- Jo he parlat de burgesos, pagesos i benestants, i d'aquests n'hi ha que es guanya bé la vida i no els importen els efectes econòmics del procés.
[blockquote]"La presó preventiva contra Cuixart, Sànchez, Junqueras i Forn és una represàlia"[/blockquote]
- Què opina que estiguin en presó preventiva dirigents sobiranistes?
- Em sembla una passada. La presó preventiva contra Cuixart, Sànchez, Junqueras i Forn és una represàlia. Això no vol dir que hagin comès presumptament delictes.
- Creu que es pot parlar de rebel·lió i sedició?
- No. No soc un expert en dret, però el Suprem l'ha interpretat de tal manera que més aviat és incitació a la rebel·lió, i una cosa és el jutge instructor i l'altra és el resultat final d'aquest judici. Però a mi m'estranya molt que els polítics independentistes no tinguessin en compte la reacció de l'Estat si es posava en marxa la independència unilateral.
- Com veu Puigdemont a Brussel·les?
- Puigdemont està convertint Catalunya en Frikiland, és una pallassada darrere l'altre. No té sentit del ridícul. A mi m'agradaria saber què pensa Junqueras, que ha donat la cara i es troba injustament en presó preventiva. A més a més, unes eleccions que té guanyades, les perd. L'altre està a Brussel·les, menja bé i va a l'òpera.

Gonzalo Bernardos Foto: Adrià Costa
- Però es troba en una situació injusta, també.
- No, ell s'ha fugat. Junqueras ha estat amb la població, Puigdemont, no. Ha estat el primer a abandonar el vaixell.
- Però va ser a punt de convocar eleccions i hi va haver una enorme pressió perquè no ho fes.
- Per què no les va convocar? El president té el botó nuclear. Els plors de la Marta Rovira són una pressió? Per uns plors i uns tuits un líder no pot canviar d'opinió. Sí que és veritat que ERC va fer populisme en aquell moment i li va insinuar que passaria com un traïdor. L'episodi de Brussel·les per mi és horrible. Dit això, crec que ell té unes conviccions i jo el respecto.
[blockquote]"Si els independentistes van a més, Tabàrnia pot demanar un referèndum a les comarques més riques"[/blockquote]
- Ha sorgit la plataforma per Tabàrnia. En algun tuit ha dit que s'ha d'utilitzar més aquest concepte.
- Tabàrnia té una gran virtut: posa els independentistes davant del seu mirall. Tots els arguments que donen els independentistes per separar-se d'Espanya són els mateixos pels quals l'àrea metropolitana pot donar per separar-se de la resta de Catalunya. Si els independentistes van a més, Tabàrnia pot demanar un referèndum a les comarques més riques, que són el Barcelonès, el Vallès i el Baix Llobregat. El 36% del PIB català és al Barcelonès.
- De la campanya del PSC, què li va semblar millor, l'indult proposat per Miquel Iceta o la necessitat de desinfectar les ferides que va dir Josep Borrell?
- Cap de les dues coses. El PSC no ho està fent bé i els resultats assenyalen que Iceta no és un bon cartell electoral.
- A qui veu com a líder de futur?
- A Eva Granados. És molt poc ambiciosa, tímida, però té un gran talent. És l'esperança del PSC.

Gonzalo Bernardos Foto: Adrià Costa
- Com a economista, sol repetir que les persones que han nascut després de 1970 hauran de treballar fins als 70 anys.
- S'està fent populisme sobre les pensions. Tant el PP com el PSOE com tots plegats. Vivim molts més anys jubilats, afortunadament. Treballem menys anys. Qui s'incorpora al mercat de treball als catorze anys? Si tens un període de cotització més curt i un període de cobrament més llarg, hi ha un problema. Com el resolem? Allargant el període de cotització i fent més curt el temps de recepció de diners. I es fa incrementant l'any de jubilació.
- És un expert en mercat immobiliari. Si algun lector estigués pensant fer alguna inversió en aquest àmbit, quin consell li donaria?
- Que compri ara a Barcelona, que hi ha descomptes d'un 10% perquè el procés ha afectat seriosament les vendes. Malgrat això, també li dic que crec que a partir de la primavera, el mercat es començarà a recuperar. Per tant, té una oportunitat per comprar durant cinc o sis mesos a preus inferiors als que hi haurà. Tornaran a pujar. La gent s'acostuma a tot, fins i tot a la incertesa.
[blockquote]"L'Espanyol està practicant el futbol de la pitjor Reial Societat de la història. Quique, dimissió!"[/blockquote]
- És un perico reconegut. Dijous no va ser un gran dia per a vostès.
- El meu pare va morir fa tres mesos i era el soci número 3 de l'Espanyol. És una cosa d'ADN. El meu fill també ho és. L'Espanyol és un club fatalment gestionat. Chen no entén res del que passa aquí i els seus assessors no l'ajuden a entendre-ho. Però li hem de donar les gràcies perquè un deute milionari l'hem eixugat en gran mesura. Després, Quique Sánchez Flores és un dels entrenadors més depriments que conec. A mi m'agrada el bon futbol i amb ell jo no he vist encara un bon partit. La Reial Societat va representar els anys setanta un estil de joc conegut com el cerrojo. L'Espanyol està practicant el futbol de la pitjor Reial Societat de la història. Dijous, haguéssim pogut salvar l'any i el lustre. Per tant, Quique, dimissió!
- Li cou l'èxit del Barça?
- Jo soc antiBarça. Jo demanaria que en unes properes eleccions es presenti Joan Gaspart. Per mi, és el millor president de la història del Barça. Jo vull que torni.

Gonzalo Bernardos en un moment de la conversa amb Pep Martí. Foto: Adrià Costa