El govern espanyol ha aprovat la reducció de la jornada laboral assegurant que "aquesta norma va de millorar la vida de la gent". N'ha explicat els detalls la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que ha comparegut junt amb el titular d'Economia, Carlos Cuerpo. La voluntat d el'executiu és que la norma es publiqui al BOE abans de l'estiu i els convenis col·lectius amb més de 37,5 hores de mitjana tindran fins al 31 de desembre per adaptar-se a la reforma. La norma beneficiarà 12,5 milions de treballadors, segons Treball.
Díaz, que ha recordat que aquest dimecres farà 106 anys de la vaga de la Canadenca, ha referenciat les grans reformes fetes en el mercat de treball. Amb els ERTO durant la pandèmia, es van preservar 3,5 milions de llocs de treball: "Hem reconstruït la lògica de la degradació laboral que propugnava el neoliberalisme", afirmant que els increments salarials no han anat acompanyades de reculades en la qualitat de vida. Ha esmentat la reforma laboral feta per l'executiu i, ara, la reducció de la jornada. "El treball no és un fi, és un mitjà. No es viu per treballar, es treballa per viure".
Yolanda Díaz ha detallat els aspectes més centrals del canvi efectuat: la creació d'un registre del control horari com una peça central del que ha aprovat l'executiu, la reducció de 40 a 37,5 hores de treball setmanals, així com preservar el dret a la desconnexió laboral. La vicepresidenta ha subratllat "l'enorme impacte de gènere que suposa aquesta reforma".
La posició de Junts
A una pregunta sobre l'"amenaça" de Junts de no donar suport a la reducció de jornada laboral, Díaz ha assegurat que "les forces polítiques no amenacen sinó que negocien i dialoguen, i nosaltres dialogarem amb totes les forces polítiques". Ha posat pressió sobre el PP, del qual ha dit que espera que "es reconciliï amb els treballadors". Díaz ha afirmat que li agradaria retrobar-se amb "la Catalunya de l'Assemblea de Catalunya" i ha refermat: "Negociarem tot el que sigui necessari".
Carlos Cuerpo ha mostrat el quadre general de l'economia espanyola, amb una millora de les previsions, un fet que el ministre ha dit que és significatiu que es produeixi junt amb la reforma de la jornada. L'any 2024 va mostrar un creixement del 3,2%, el doble del que preveien els analistes. La previsió de l'executiu per al 2025 és del 2,6%. "Espanya està liderant el creixement a Europa, superant els índexs de l'eurozona. Espanya representa el 10% de la zona euro i suposa el 50% del creixement".
Cuerpo ha destacat l'equilibri del creixement, que té com a pilars el consum privat, basat en un finançament sòlid de les famílies, i bones dades d'inversió gràcies a les bones perspectives empresarials. Sobre el mercat de treball, ha assenyalat la millora qualitativa, amb menys temporalitat i creació de més ocupació qualificada, parlant de "millora estructural" de l'economia.
Sánchez: "Espanya representa el 40% del creixement europeu"
Per la seva banda, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha destacat les xifres d'ocupació, amb la xifra d'atur més baixa dels darrers 17 anys. "Espanya representa el 40% del conjunt del creixement europeu", ha sostingut en una compareixença després de visitar la planta de la multinacional farmacèutica Novartis a l'Aragó, especialitzada en la producció de radiofàrmacs emprats contra el càncer, precisament en el Dia Mundial del Càncer.
Pedro Sánchez ha destacat el pes del sector farmacèutic, que suposa l'1,5% del PIB, crea 36.000 llocs de treball directes i 150.000 indirectes, i ha recordat que Espanya destina 22.000 milions en R+I+D, gairebé el doble que fa sis anys, amb el que han suposat també els fons europeus, amb el PERTE de salut. "Som líders en assajos clínics i tractaments contra el càncer", ha dit Sánchez, "amb la joia de la corona que és la salut pública i que fa que Espanya és líder en esperança de vida de tota la UE". "Dir el que és obvi sembla revolucionari, però la ciència salva vides, no pas la superxeria", ha assegurat el president espanyol.
Sánchez ha assenyalat que unes 700 persones seran diagnosticades de càncer en un dia com avui, i que més de 300 moriran per la malaltia. Ha qualificat de "pioner" el centre de Novartia i ha subratllat els 12.000 milions a l'any que destina l'estat espanyol al combat contra la malaltia. Ha qualificat d'"aliat excepcional" la indústria farmacèutica i, posant en valor la política del seu executiu en favor de la investigació.